Så tycker folk om huvuddunkningen

Rebecka Rönndahl, 30, helpdeskmedarbetare, Malmö:– Jag har inte riktigt ord för det. Jag fick så fruktansvärt ont i magen och blev så illa berörd av videon som jag såg på Facebook. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Fascistiskt och äckligt.
Foto: Victor Pandurescu
Axel Mellegård, 22, studerande, Malmö:– Jag tycker att det är sorgligt då folk som ändå har auktoritet ska behandla andra på ett sånt grovt sett. Vilka möjligheter har pojken att göra någon skada, han är nio år.
Foto: Victor Pandurescu
Birgitta Jordansson, 62, universitetslektor, Göteborg:– Det är ju het förfärligt att ge sig på ett barn. Även om de plankar eller har stuckit från ett hem så ska det inte hända.
Foto: Victor Pandurescu
Pierre Cavalli, 26, studerande, Helsingborg:– Jag tycker det är helt sinnessjukt. Jag tycker det är så mycket våld bland vakter. Inte bara här utan även i Helsingborg är de extrema.
Foto: Victor Pandurescu
Irina Jæger, 45, arbetsförmedlare, Eslöv:– Det är förfärligt att använda övervåld mot småbarn oavsett anledning. Jag vet inte om det beror på brist på utbildning eller brist på förmåga att hantera människor men det är för jävligt.
Foto: Victor Pandurescu
Tatjana Medjedovic, 36, rehabiliteringshandläggare, Malmö– Det är fruktansvärt att det kan hända just när det är barn inblandade. Att folk ska utöva sin makt på det sättet är ju hemskt. Jag hade svårt att titta på filmen.
Foto: Victor Pandurescu

MALMÖ. Filmen där en vakt trycker ner och dunkar en nioårig pojkes huvud i marken på Malmö centralstation har väckt starka reaktioner runtom i landet.

Kvällsposten gick till platsen där det hände för att se vad folk tycker om det som inträffade.

– Jag tycker det är helt sinnessjukt. Jag tycker det är så mycket våld bland vakter, säger Pierre Cavalli, 26, studerande från Helsingborg.

Det var i går som Sydsvenskan publicerade filmen som väckt så starka reaktioner. I filmen ser man hur en vakt håller fast en nioårig pojke och dunkar hans huvud i marken. Pojken och hans kamrat uppges ha stoppats när de försökte planka på tåget efter att ha lämnat ett HVB-hem (hem för vård eller boende). Vakterna hade uppmanats att hålla kvar dem tills polisen kom.

– Det är ju helt förfärligt att ge sig på ett barn. Även om de plankar eller har stuckit från ett hem så ska det inte hända. säger Birgitta Jordansson, 62, universitetslektor från Göteborg.

Vakterna misstänkta för misshandel

Händelsen har efter avslöjandet polisanmälts av ett flertal personer och vakterna har tagits ur tjänst i väntan på utredning. Nu är de misstänkta för misshandel. En av vakterna som hamnat i hetluften har själv polisanmält nioåringen för våld mot tjänsteman. Den anmälan lades dock ner direkt på grund av pojkens unga ålder.

Anders Lönnebo är vd för Svensk Bevakningstjänst AB som vakterna arbetar för. Han menar att den film som visats inte ger hela bilden av händelsen.

– Vad som föregått den och vad som eftergår den vet inte jag. Enligt vår personal i Malmö är filmen ihopklippt i sekvenser som gör att den inte visas i kronologisk ordning, säger han till Sydsvenskan.

"Jag hade svårt att titta på filmen"

Om den polisanmälde vaktens agerande i juridisk mening var korrekt återstår att se. De människor Kvällsposten träffade var dock överens om att detta inte är rätt sätt att hantera ett nioårigt barn.

– Det är fruktansvärt att det kan hända just när det är barn inblandade. Att folk ska utöva sin makt på det sättet är ju hemskt. Jag hade svårt att titta på filmen, säger Tatjana Medjedovic, 36, rehabiliteringshandläggare från Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!