Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tränar Siw Malmkvist för comeback i Let's dance

Siw Malmkvist är försiktig med anledning av corona. Hon umgås med barn och barnbarn utomhus.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Siw Malmkvist tvingades lämna ”Let's dance” men är garanterad en plats i nästa säsong.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Ett inställt dansprogram är också ett dansprogram.

Siw Malmkvist, 83, var besviken när hon på grund av corona fick lämna ”Let’s dance”, men laddar nu för nästa säsong.

– Det var så förbaskat också, vi var ju färdiga med vår dans. Vi hade bara tre dagar kvar innan premiären. Och så kommer detta. 

Siw Malmkvist är försiktig med anledning av corona. Hon umgås med barn och barnbarn utomhus – det har blivit många tillfällen för picknick under våren. 

– Det är väldigt ledsamt. Rätt vad det är glömmer vi bort det och vill kramas. ”Nej för hundan”. Men det är så tråkigt, science fiction nästan. Verkligen läskigt. Jag har aldrig varit med om något sådant här förut, det är det ingen som har. Min mor hade spanska sjukan. Hon var 18-19 år då, men hon klarade sig. 

Vardagen har blivit totalt förändrad sedan mars. Siw Malmkvist har varit helt frisk hela tiden, men så har hon också varit noga med både handhygien och distans.

– Jag håller avståndet och jag håller munnen ganska ofta. Alltså, jag håller munnen stängd. Men jag använder inte så mycket sprit. Tvål och vatten, det är bästa. Man blir så torr om händerna av sprit. 

– Om någon står för nära mig och snackar, det är inte bra. Man vet ju inte vem som är smittad, man får inte ett märke i pannan. Man vågar inte hosta i närheten av folk, då flyr de.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Siw Malmkvist: ”Smiter in på Ica”

Siw Malmkvists dotter Towe Mårtensson Frank är sjuksköterska och de diskuterar rutiner med varandra. Mestadels håller Siw sig inne, och undantagen är få.

– Jag går inte och handlar. Smiter in på Ica när det inte är en människa där. Och då vet jag precis vad jag ska ha. Plockar de grejerna, och så betalar jag, och så ut.

– Fredrik, han säger: ”Du får inte göra det”. Men min dotter tycker att om det inte är en enda människa där, vem ska då smitta mig?

Maken Fredrik Ohlsson hänger också med på picknick med barn och barnbarn, fast kanske inte lika ofta. 

– Han mår jättebra. Han håller också avståndet. Han är mycket, mycket noga med det. 

– Han var med sist vi hade picknick, men han går dåligt. Men han har sin lilla sådan där motorcykel – höll jag på att säga – nej men en Permobil. Den älskar han. Så det går ingen nöd på honom.

Farmor och farfar är kändisar

Barnbarnen har ibland svårt att förstå att farmor och farfar är kändisar. Siw finns med i en illustration i en Alfons Åberg-bok och Fredrik spelar Tommy och Annikas pappa i ”Pippi Långstrump”. Båda får fortfarande fanbrev, ”ofta även från yngre människor”, säger Siw. 

Coronapandemin låg också bakom att Siw tvingades lämna ”Let's dance”, trots att hon var frisk. Beslutet från TV4 var en stor besvikelse.

– Det var så förbaskat också, vi var ju färdiga med vår dans. Vi hade bara tre dagar kvar innan premiären. Och så kommer detta. 

– Nu har jag accepterat det sedan länge. Jag visste knappt vad corona var då. Men det var ju inte TV4:s fel, och det var nog tur att de tog det beslutet. Men visst var det ledsamt. Väldigt ledsamt.

Nu laddar hon för nästa säsong där hon är garanterad en plats, ”det gäller att inte säcka ihop”.

– Jag har mina rörelser med ben, arm och rygg som håller mig i form. Det kör jag varje dag. Många säger: Herregud, hur kan hon göra det? Det är ingenting för mig, det har jag alltid kunnat. Sådant gör jag för att hålla mig i form, säger Siw Malmkvist.

Hon visar hur hon kan böja sig med raka ben och lägga handflatan i marken. Numera tränar hon också med träningsexperten Sofia Åhman på SVT Play.

– Det är tuffa övningar. Man kan få lite träningsvärk, märker jag. Jag skulle ha tagit det lite lugnt. Men hon är bra, oj.

– Egentligen vill jag gå på Friskis och Svettis och träna med andra, men det är det inte tal om.

Siw Malmkvist visslar i "April April", vinnarlåt i Melodifestivalen 1961.
Foto: SVEN ÅSBERG/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Plåtades i Paris med Josephine Baker

När hon var yngre tänkte hon aldrig på ålder, och jobbade ofta med betydligt yngre personer utan att tänka på det. Hon tar mycket bilder med telefonen och skickar iväg dem också, är bland annat en hängiven WhatsApp-användare. Ibland blir bilderna inte alls som hon tänkt sig, hävdar hon. Hon kan känna sig så snygg och så blir resultatet ett annat än vad hon tänkt sig. ”Du är alltid snygg”, invänder sonen Henrik.

– Det är snällt att du säger så. Men jag har själv spegel, replikerar Siw Malmkvist.

Hon ber intresserat att få se hur bilderna blir, efterhand som fotografen Alex Ljungdahl plåtar henne i olika miljöer.

– Jag är inte bra på detta. Jag lär mig aldrig. Jag minns när jag blev fotad bredvid Josephine Baker i Paris, jag såg så dum ut, säger Siw och gör en grimas.

Hon saknar Skåne och särskilt barndomens Landskrona. Häromdagen ringde en släkting under en promenad och beskrev sin väg.

– Jag såg allting framför mig, jag följde med, säger Siw Malmkvist.

Men att flytta ner efter så många år i Stockholm – mer än 30 år i samma lägenhet – det är hon tveksam till. Många av barndomsvännerna finns inte kvar och hon tror inte att hon skulle hitta ett sammanhang.

Siw Malmkvist fick i veckan Kvällspostens Edvardpris.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Första svensk på Billboardlistan

Hon har ingen drömroll kvar – så är det när man har gjort allt. 

– Teater är det som jag tycker är roligast. Och sedan kan jag gärna göra mina egna program, för jag snackar mycket. Som du märker. Jag kan inte hålla käften. Men jag har ganska många roliga saker att säga.

– Opera är det enda jag inte har försökt. Men ni lär inte få se mig i en opera. Fast jag kan sjunga, säger hon och river av en liten strof ur ”Gianni Schicchi” av Puccini.

Förra året uppmärksammades Siw Malmkvist i SVT-produktionen ”Det svenska popundret”. De medverkande fick frågan vem som var första svenska att toppa den amerikanska Billboardlistan. Ingen gissade rätt och Siw själv svarade med en fråga: ”det var väl jag?”. Men egentligen var hon inte alls osäker på svaret. 

– Jag var inte osäker! Jag visste precis! Björn Skifs och alla de andra var långt efter, både i placering och längd. Det är klart att de inte gissade att det var jag.

Siw Malmkvist

Född: 31 december 1936 i Borstahusen i Landskrona.


Genombrott: 1955 vann hon en sångtävling – 1959 slog hon igenom i Hylands hörna. 1960 representerade hon Sverige i ESC.


Karriär: Hon har gjort en mängd roller på scen och i film, både i Sverige och utomlands. 1980 spelade Pippi Långstrump i en bejublad föreställning på Folkan i Stockholm och har spelat på flera andra scener.


Kuriosa: Siw Malmkvist har spelat in omkring 600 låtar på tio olika språk.

2016 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame. 


Familj: Siw Malmkvist var gift 1963–1969 med Lasse Mårtenson. Tillsammans har de en dotter. Malmkvist är sedan 1971 sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson. De har gemensamt sonen Henrik Ohlsson.

Siw Malmkvist om ”Let's dance” – och comebacken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!