Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tappade SD makten – efter tysta avhoppen

Eric Berntsson.
Foto: JENS CHRISTIAN
Bromölla har tidigare styrts av Socialdemokraterna.
Foto: JENS CHRISTIAN

Fyra toppnamn lämnar partiet med omedelbar verkan – utan förklaring. 

Och SD kastar in handduken för sitt minoritetsstyre i Bromölla.

Här är berättelsen om det lokala partiets uppgång och fall framför ögonen på sverigedemokrater runtom i landet – och konflikterna som ligger bakom det.

Måndagen den 17 augusti meddelar Bromöllas kommunstyrelseordförande Eric Berntsson att han lämnar alla uppdrag med omedelbar verkan. Dagen efter lämnar ytterligare tre framträdande personer inom partiet, Gudrun Bengtsson, Linda Väbro och Andreas Väbro, sina poster i Bromölla. 

SD:s minoritetsstyre i kommunen faller. 

Frågorna hopar sig men svaren uteblir. 

**

SD tog makten i Bromölla 2018 efter att kommunen hade varit socialdemokratiskt styrt sedan den allmänna rösträtten infördes. Bromölla blev därmed en av tre kommuner i Sverige med SD vid makten. 

Men redan från start blev det tufft för SD i Bromölla. Partiet tog makten efter att det lokala partiet Alternativet spelat en vågmästarroll och möjliggjort för ett konservativt block i form av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Men det blev inga djupare överenskommelser – utan partiet har fått regera i minoritet. 

– Det var ett tufft läge. Vi har också styrt i minoritet och vet hur tufft det är men vi lyckades göra det under fyra år med goda resultat, säger Jenny Önnevik, (S) tidigare kommunstyrelseordförande i Bromölla. 

– Det krävs en viss typ av ledarskap. 

Försökte för väljarnas skull 

Magnus Persson (SD), ordförande i kommunfullmäktige i Bromölla och en av partiets mest erfarna politiker visste att det skulle bli tufft. 

– Det var jag jättetydlig med. Vi hade en diskussion i gruppen och jag pratade med Eric, ska vi köra? Det kommer bli tufft. Men vi har så många väljare som vill få till förändring, vi försöker för väljarnas skull, sa vi.

Med facit i hand blev det ändå inte som han hade hoppats. Han känner att de inte fått med sig de andra partierna. 

– Deras agenda och strategi har varit att skjuta oss i sank och försöka få det att framstå som vi inte var regeringsdugliga. Bromöllas bästa har kommit i andra hand. När S var i minoritet var det mer raka rör.  

Ångrar du att ni tog makten? 

– Det är lätt att vara efterklok men vi visste inte att vi skulle tappa ledamöter och att lokala partiet skulle byta sida. 

Magnus Persson säger att partiet blev ”tagna på sängen” när Eric Berntsson lämnade. De hade haft ett möte veckan innan avhoppet där de diskuterat situationen i Bromölla och pratat om att gå över till opposition eftersom de upplevde att partiet inte fick genom sin politik. 

– Sedan kallade Eric till möte och meddelade att han lämnar av personliga skäl omedelbart.

Kunde ni ha gjort något för att förhindra avhoppet? 

– Det är väl alltid så med facit i hand. Vi hade kunnat prata mer men jag tycker att vi hade bra dialog. Jag sa ring mig gärna när du vill, jag är den som har varit med längst och har längst erfarenhet. 

Är du besviken på manfallet? 

– Jag vet att Eric har familj och små barn, han har haft en tuff post, jag har full respekt för det. 

– Det är synd att de andra kom så tätt inpå. Det hade varit lättare för partiet om de valde att trappa ner och sitta kvar på något så länge. 

Har turbulensen skadat partiet? 

– Såklart det har gjort, eller ja för stunden men inte på sikt. Det är inte så skadat som vissa på andra sidan försöker framhäva. Men vi har tappat pjäser och de tar tid att ersätta.  

Magnus Persson är även riksdagsledamot för SD.
Foto: SVEN LINDWALL

**

”Nöjd med min insats”

Eric Berntsson är fåordig när han svarar i telefon. 

Varför lämnade du? 

– Privata skäl.  

Har det något med det politiska arbetet att göra? 

– Nej. 

Hur ser du på din tid som kommunstyrelseordförande? 

– Jag är väldigt nöjd med min insats, till 100 procent. 

Hur var det att styra i minoritet? 

– Det var en utmaning i sig men det gick ju.  

Har du planer på att komma tillbaka till politiken? 

– Det får tiden utvisa, det kan jag inte svara på som det är nu. Det är väldigt komplext. 

Har du lämnat politiken helt? 

– Det vill jag inte svara på idag. 

Samtalet avslutas. 

Andreas Väbro, som varit ersättare i kommunfullmäktige, vill inte alls prata när Kvällsposten ringer upp. 

Varför du hoppade av? 

– Personliga skäl.  

Kan det bli att du återvänder? 

– Inga kommentarer. Du får ingenting mer av mig. 

Kvällsposten har även sökt Linda Väbro utan framgång. Gudrun Bengtsson, 64, har å sin sida angett hälsoskäl som förklaring till sitt avhopp. 

Andreas och Linda Väbro under Almedalen 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
SD Skånes ordförande Johan Wifralius.
Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE

**

Nu har kommunstyrelsens vice ordförande Jenny Önnevik (S) tagit över rodret i kommunhuset tills det har klarnat hur kommunen ska styras. Ett extra fullmäktigemöte är planerat till 21 september. 

SD:s minoritetstyre klarade knappt två år. 

– Det är givetvis till stor fördel att styra i majoritet, än att motarbetas i minoritet. SD Skåne kommer satsa ännu mer på utbildningar i distriktet, samt extra stöd till styrande kommuner framgent, för att förbereda så många av Skånes kommuner som möjligt till att styra 2022, skriver SD Skånes ordförande Johan Wifralius, som inte vill kommentera om han är förvånad över avhoppen. 

Klassisk röd kommun 

Statsvetaren och valexperten Anders Sannerstedt konstaterar att Bromölla alltid varit en klassisk röd kommun och betonar att det är svårt att styra i minoritet. 

– Man kan antingen tänka sig att de har skött förhandlandet dåligt och därför inte fått förankrat sina förslag någonstans mer, men det behöver inte vara så. Det kan också vara att det finns så stora motsättningar mellan partierna och det är inte alls överraskande.  TV: Fler nyheter från Sydsverige

Trots viss tvekan lät tingsrätten 63-åringen slippa fängelse – bara en månad senare var hans särbo död.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!