Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så styr Hells Angels handeln i drogparadiset

Efter en händelse sommaren 2016 när två poliser och en förbipasserande blev skjutna på Pusher street i Christiania, valde de boende att själva riva bodarna för att komma till bukt med våldet i fristaden. Foto: THOMAS BORBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
I våras stängde myndigheterna ned Christiania under tre dygn. I samband med att fristaden öppnades igen patrullerades Pusher street av polisen. Foto: NILS MEILVANG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Två män med kopplingar till tätskiktet i danska Hells Angels misstänks ha organiserat omfattande narkotikahandel i Christiania.

Genom hemlig avlyssning och spaning har polisen samlat bevis under flera månader.

Hells Angels-männens knarkhandel i den ökända fristaden misstänks ha omsatt mycket stora belopp.

Området Christiania i Köpenhamn är ett omtyckt besöksmål, årligen besöks fristaden av tusentals svenskar. Men fristaden är också omtvistad. Christiania, och i synnerhet gatan ”Pusher street” är ökänt för den omfattande och i många fall helt öppna droghandeln.

Fristaden Christiania är ett populärt besöksmål. Foto: MATIAS RANKINEN

Knarkringen med kopplingar till Hells Angels som nu nystats upp av polisen misstänks ha hanterat hundratals kilo narkotika och omsatt stora summor.

Enligt åtalet misstänks ligan ha organiserat försäljningen från minst två knarkbodar på Christiania.

Polisinsatsen, som gick under kodnamnet ”Operation Føniks” inleddes hösten 2016. 

Så sköttes Hells Angels knarkförsäljning

Fram till att polisen slog till tidigt på morgonen den 4 april förra året misstänks ligan ha sålt minst 364 kilo av olika cannabisprodukter, skriver Ekstrabladet.

Totalt är åtta personer åtalade för inblandning i knarkringen. Enligt åklagaren styrdes ligan av två fullvärdiga medlemmar i mc-gänget, däribland veteranen Jørgen ”Fehår” Rinke, 54, samt en tredje person som beskrivs som de två HA-männens ”högra hand”.

 

LÄS MER: 80 greps i stor razzia

 

Under sig i hierarkin hade de, enligt åtalet, ytterligare fem personer som bland annat skötte den dagliga driften i knarkbodarna och andra som fungerade som springpojkar: de levererade droger och pengar till och från bodarna.

Exakt hur HA-männens misstänkta knarkring avslöjades av polisen är inte känt, men spaning och bevisinsamling har pågått under flera månader.

Polisen buggade Hells Angels-medlem

Bland annat har några av de misstänkta avlyssnats på olika platser, bland annat i telefon, på verkstäder och i bostäder men också genom hemliga mikrofoner som placerats på de misstänkta. Exakt hur personavlyssningen gått till vill åklagaren inte kommentera men enligt två av de åtalades advokater har mikrofoner placerats i skorna.

– Det hörs på inspelningarna, man hör gruset knastra när de går, har Jørgen Rinkes advokat sagt till Ekstrabladet.

Åklagaren vill inte bekräfta uppgifterna om mikrofoner i skorna.

 

LÄS MER: Stor knarkrazzia mot Hells Angels 

 

Rättegången mot ligan pågår nu i Köpenhamns tingsrätt. Domen väntas den 29 juni.

Samtliga åtalade nekar till misstankarna, enligt Ekstrabladet.