Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så stänger kommunerna ner – efter beslutet: ”Allvar nu”

Nu går Skåne Läns landshövding ut tillsammans med Folkhälsomyndigheten om att det blir skärpta allmänna råd i Skåne län fram till slutet av november, preliminärt.
Centrala Malmö under tisdagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rådhuset i Trelleborg.Foto: JENS CHRISTIAN
Flera kommuner stänger igen simhallarna.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: LEIF HALLBERG

Flera kommuner i Skåne stänger verksamheter till följd av den ökade spridningen av coronaviruset i länet.

– Det är allvar nu, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Smittspridningen ökar i 17 av 21 av Sveriges regioner, enligt Aftonbladet.

Spridningen av coronaviruset

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de skärper de allmänna råden i region Skåne – efter den ökade smittspridningen. Bland annat uppmanas invånarna att försöka undvika kollektivtrafik, och inte umgås med personer man själv inte bor tillsammans med. Region Skåne kommer också ligga kvar på maxgräns på 50 personer för allmänna sammankomster. 

Smittspridningen ökar just nu i 17 av Sveriges 21 regioner, enligt Aftonbladet. Bland annat i Västerbotten, Kronoberg och Kalmar.

Dock är det sju som regioner sticker ut när det kommer till den ökade spridningen. Folkhälsomyndighetens senaste lägesrapport visar att följande regioner har högst smittspridning per capita: Uppsala, Örebro, Jämtland-Härjedalen, Östergötland, Jönköping, Stockholm och Skåne. Det rapporterar DN. 

Så stänger Skåne ner

Kommuner i regionen agerar nu på olika sätt. 

Osby kommun återinför besöksförbud på äldreboenden från och med onsdag. Även simhallar och bibliotek stänger, och uthyrning av kommunens lokaler stoppas, meddelar kommunen på sin hemsida .

– Utvecklingen av covid-19 i Skåne är mycket allvarlig. Nu är det skarpt läge och det kräver snabbt agerande från vår sida för att det ska ge någon effekt på smittspridningen. Vi måste alla hjälpas åt för att bryta den här oroväckande trenden nu, säger kommundirektör Petra Gummesson i ett uttalande.

Beslutet gäller till och med den 17 november.

”Besök inte närstående”

I Åstorp går man inte riktigt lika långt, men vädjar till anhöriga att inte besöka närstående på de särskilda boendena.

Med hänsyn till den situation vi nu befinner oss i och för att skydda våra riskgrupper ser vi helst att det inte sker några besök på våra boenden, säger socialchef Monica Enberg på kommunens hemsida .

Höstlovsaktiviteter slopas

I Trelleborg stänger kommunen Trelleborgs museum, badhuset, tre bibliotek och fritidsgårdarna tills vidare.

Det är allvar nu, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) på kommunens sajt .

I Staffanstorp stängs idrottsanläggningar, badhus, fritidsgårdar, bibliotek och öppen verksamhet, och kommunanställda förbjuds att göra tjänsteresor. I Sjöbo stänger simanläggningen och i Svalöv, Burlöv samt Vellinge ställs alla planerade höstlovsaktiviteter in.

Smittan har även ökat i Stockholm, men Tegnell har tidigare uppgett att den sprider sig på ett annorlunda sätt än i till exempel Uppsala och Skåne. Även i region Örebro ökar smittan, men inga skärpta råd har hittills införts. 

Tegnells råd inför höstlovet

Här är Tegnells råd inför höstlovet: ”Se till att du kan isolera dig”.

Minns du? Så sa experterna om corona i början

Så sa Tegnell, Giesecke och Wallensten i början av coronapandemin: ”Blir inte mer än enstaka fall”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!