Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så slåss de kriminella mc-gängen om reviren

Bandidos lokal i Helsingborg förra sommaren. Helsingborg anses vara föreningens starkaste fäste i landet.
Foto: Patrick Persson

Omkring 50 olika kriminella gäng och flera lösa nätverk slåss om revir och marknadsandelar i Sydsverige.

Gängen drar sig inte för att använda våld för att försvara sina områden från nya konkurrenter.

- Rent allmänt är de etablerade gängen inte beredda att acceptera nya gäng i sina territorier, säger Börje Sjöholm, operativ chef för länskriminalen i Skåne.

Enligt Sjöholm finns det bara två etablerade mc-gäng i Sverige, Hells Angels och Bandidos, och båda har sina högkvarter i Skåne. Efter några våldsamma år på 90-talet med flera uppmärksammade mord och attentat har klubbarna de senaste åren legat lågt med sina stridigheter och nått någon form av samförstånd.

I stort sett alla övriga gäng och kriminella nätverk är mycket löst sammansatta och binds inte samman av någon lojalitet på samma sätt som Hells Angels och Bandidos.

Polisen ser alla andra gäng snarare som kompisgäng och kriminella personer som vid olika tillfällen väljer att sam­arbeta i enstaka brott.

Kopplas till skottlossning

Nyligen gjorde ytterligare ett internationellt mc-gäng, Rock Machine, intåg i Sverige och är enligt uppgift representerade i Sydsverige. Den 25-årige mannen som sköts ned i Kristianstad i fredags kan kopplas till gänget.

- Den uppgiften har nått oss också men fler gäng nämns också i sammanhanget, bekräftar Sjöholm.

Han säger att det är svårt att räkna in den exakta gängnärvaron eftersom medlemmarna med jämna mellanrum skiftar umgänge, beroende på vad som ska göras.

- Är man multikriminell så söker man samarbete med någon som kan just det som man vill syssla med. Man går runt i de här kriminella nätverken.

Jobbar på samma sätt

Kvällsposten har genom att granska tidigare domar, för­undersökningar och åtal fått fram att gängens affärsidé ser likadan ut som vid tidigare granskningar.

Inom de mindre gängen förekommer ett utbrett missbruk av narkotika bland annat kokain. Men gängen handlar framför allt med amfetamin och i viss utsträckning med cannabis och dopningspreparat.

I det etablerade gängen finns sedan flera år en väl utbyggd kunskap om hur man kan skaffa fram svarta pengar genom att plundra bolag eller genomföra olika typer av svarta affärer. De mindre gängen är inte lika avancerade men arbetar med liknande typer av ­bedrägerier, men inte mindre skala.

Polisen gör rutinmässigt beslag av vapen och ammunition hos personer som ingår i gäng och olika kriminella nätverk.

I de kriminella miljöerna är indrivning en ständigt pågående affärsverksamhet i varierande omfattning. Det kan handla om småsummor eller belopp i miljonklassen. Ofta handlar det om småföretagare men också privatpersoner som via kontakter ber om "hjälp" att driva in pengar. Ofta slutar polisens utredningar med att de inblandade döms för olaga hot och utpressning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!