Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så slår tjuvarna ut ditt larm på bara sekunder

En villafastighet i Kronbergs län plundrades på värdeföremål sedan larmet satts ur spel. Nu varnar polisen för tjuvarnas nya knep att komma över värdeföremål. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Amelie Herbertsson
En störsändare går att köpa på internet från ett par hundralappar och upp till ett par tusen kronor. Sändaren stör ut all gsm-trafik på 20-30 meters avstånd. Sändarna är förbjudna i Sverige.

Dyra villalarm kan vara värdelösa larm.

På några sekunder stör tjuvarna enkelt ut larmen med hjälp av billig utrustning för några hundralappar.

I småländska Lammhult tvingades en tonårsson förtvivlat se på medan förövarna länsade huset på värdeföremål - utan att larmet gick eller att han kunde slå larm till polisen.

Slår ut villalarmet på nolltid

En störningssändare går att köpa på internet från ett par hundralappar och upp till ett par tusen kronor. Apparaten sänder störningssignaler på en frekvens som stör ut all gsm-trafik och GPS-enheter. Det finns även modeller som slår ut 3G-trafik. Räckvidden är cirka 60 meter i diameter beroende på hur kraftig effekt det är i sändaren.

Bland kriminella har det blivit allt vanligare att använda tekniken. Att blockera ett villalarm går på ett par sekunder. Man hindrar även eventuella vittnen att ringa polisen på mobilen.

Störningssändare har även använts vid bilinbrott där man med signalen hindrat bilägare från att låsa fordonet.

Sändarna är förbjudna i Sverige men säljs även på svenska sajter, med tillägget "OBS ej för civilt bruk, endast för militär användning".

Polisens kommunikatör Robert Loeffel vid polisen i Kronoberg bekräftar de faktiska omständigheterna i fallet med inbrottet i Lammhult.

– Han ska ha varit ensam hemma när de två tjuvarna tog sig in i huset genom att bryta upp en altandörr, säger han.

Sonen ska ha blivit så rädd att han själv lämnade bostaden. Men han kunde aldrig slå larm till polisen eftersom mobiltelefonen var död.

Även larmet i villan var tillfälligt satt ur funktion.

– Tjuvarna fick med sig guldsmycken och kontanter för cirka tio tusen kronor. Efteråt anträffades deras fordon i grannlänet. Bilen hade ursprungligen stulits på en plats söder om Växjö, berättar Robert Loeffel.

Rånvåg i Småland

I trädgården till bostadshuset i Lammhult fann polisen också förklaringen till varför det inte gick att larma polisen i samband med inbrottet.

– Där fanns en störningssändare som tjuvarna troligen tappade under flykten därifrån. Sändaren ska ha slagit ut både mobilsignalen och larmet i villan, säger Robert Loeffel.

Hela Kronobergs län har under sommaren varit hårt drabbat av bostadsinbrott, 60 stycken mot normala 25.

De värst drabbade områdena har varit de centrala och östra delarna av länet. Polisen misstänker att det inte enbart är de lokala tjuvarna som varit aktiva i sammanhanget.

– Mig veterligt är det dock första gången man använder störningsutrustning. Det är ett nytt fenomen i Kronoberg, säger Robert Loeffel.

Att störningssändare används av inbrottstjuvarna är dock inget nytt fenomen. Den aktuella utrustningen finns att köpa illegalt på nätet från några hundralappar till ett par tusenlappar. Då och då skrivs det om det i medierna.

Olagliga i Sverige

Larmen som blir utslagna baserar sig på gsm-teknik, alltså samma teknik som används i mobiltelefoner. När larmet går ska utrustningen skicka ett varnings-sms till fastighetsägaren eller signaler till larmcentralen.

De aktuella störningssändarna är olagliga i Sverige, men säljs flitigt på internet. När de används slås all mobiltrafik ut inom ett visst område.

Billarm och butikslarm är andra områden där störningssändare används.

Jens Zander, professor i radiosystemteknik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, har sagt att vem som helst med begränsad kunskap om radiosystemteknik kan slå ut ett vanligt villalarm.

– Rent tekniskt är det inte särskilt komplicerat att störa ut ett larmsystem baserat på gsm-teknik. De trådlösa larmen måste på sikt bli smartare, säger han i en intervju i DN.

Oförklaringa inbrott

Sven Lindh, ansvarig för polisens bostadsinbrottsgrupp i nordvästra Skåne, säger till Kvällsposten att man ibland haft fall där man inte funnit förklaringen till varför inbrottslarmen inte lösts ut.

– I de fallen kan det vara så att larmen störts ut genom den aktuella utrustningen, säger han.

För den som har ett larm kopplat till den trådbundna telefonen syns det alltid om larmet varit försatt ur funktion.

Tidigare har Kvällsposten skrivit om hur störningssändarna använts för att hindra folk att fjärrlåsa sina bilar. Med hjälp av avancerad teknik slår de ut låsen på ett ögonblick och tömmer sen snabbt bilen.

Kvällsposten har sökt representanter från flera larmföretag för kommentarer till de aktuella problemen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!