Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för stöldligan: ”Slår till mitt på ljusa dagen”

Ligan slår till mot bostäder som ägs av människor med ursprung i Östasien, berättar polisen.Foto: NILS PETTER NILSSON
Tjuvarna spanar på sina offer inför inbrottet, sedan siktar de in sig på dyra klockor, smycken och kontanter.Foto: SHUTTERSTOCK
Robert Loeffel på polisen uppmanar den utsatta gruppen av förse sina bostäder med larm.Foto: SHUTTERSTOCK

Stöldligan spanar på sina offer och vid inbrotten siktar de in sig på kontanter, dyra smycken och värdefulla klockor.

I tisdags slog inbrottstjuvarna till mot ett hem i Kalmar – och bar mitt på ljusa dagen ut ett kassaskåp med värdesaker.

– De ger sig på hem där det bor personer med östasiatiskt ursprung, säger Robert Loeffel.

På tisdagen larmades polisen om två bostadsinbrott, ett i Kalmar och ett i Oskarshamn. Inbrotten ska ha skett mitt på dagen, något som Barometern var först med att rapportera. 

– Igår inträffade ett inbrott i Kalmar och ett Oskarshamn. Där stjäl man kontanter, smycken och värdefulla klockor, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen.

Det är inte första gången tjuvarna slår till – polisen har under det senaste halvåret sett flera liknande stöldturnéer i Sydsverige. Brotten har två saker gemensamt.

– Vi har sett ett återkommande inbrott mot hem som tillhör medborgare med bakgrund i Ostasien. Offren har ofta en koppling till någon form av näringsverksamhet. Antingen äger de själva ett företag eller så gör någon släkting det, säger Robert Loeffel.

Stjäl för hundratusentals kronor

Vid inbrotten kommer ligan över mycket dyra klockor, exklusiva smycken och kontanter.

– Det handlar om hundratusentals kronor vid ett enda inbrott. Vid det senaste inbrottet i Kalmar bar de ut hela säkerhetsskåpet, mitt på ljusa dagen. Vi tror de här personerna är mycket medvetna om hur deras offer hanterar sina värdesaker, de har rekat i förväg och det är inte på måfå de ger sig de här offren.

Robert Loeffel på polisen uppmanar den utsatta gruppen att inte förvara sina värdesaker i hemmet.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

Ligan slår till med jämna mellanrum på orter i Kronoberg, norra Skåne och Kalmar län. Det gör att det här är svårspanade brott och polisen har inte några misstänkta i nuläget.

– Därför behöver vi tips från allmänheten. Vi har tidigare sett att man slår till på flera olika orter när man gör sin brottsturné. Sedan är det lugnt och de dyker upp igen, ofta med en månads mellanrum. Det kan ju hända att de opererar på annat håll när det är lugnt hos oss. 

 

Polisen varnar den utsatta gruppen

Nu vill polisen varna den utsatta gruppen för att förvara sina värdesaker i hemmet.

– Vår uppmaning till den här gruppen är att man ska fundera över hur man förvarar sina saker. Man ska inte låta värdesaker ligga i hemmet.

Hur tänker polisen att man ska förvara sina värdesaker? Om det är en klocka som man ofta använder förvarar man ju den i hemmet, inte i ett bankfack. 

– Ja det är sant och i Kalmar tog de ju ut hela säkerhetsskåpet så det kan ju vara svårt att skydda sig. Man kan fundera över att skaffa larm och se över vilka lås man har.

– Det är ett svårt trauma att få ett intrång i sitt privatliv, det är en otrygghet som infinner sig.