Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så slår extremvädret mot Sverige just nu

När det är torrt i markerna ökar också risken för skogsbränder. I måndags härjade en större skogsbrand i Dalarna.
Foto: Johan Szymanski
I onsdags stormade det i norra Sverige och en bilfärja blåste sönder.
Algblomning i Östersjön är ett årligt återkommande problem. Så här såg det ut augusti 2015. Men trots att det bara är början av juni har ansamlingar siktats i södra Östersjön. Rekordtidigt, enligt SMHI.
Foto: / KUSTBEVAKNINGEN
Öland lider av extrem vattenbrist. För att ön inte ska bli helt utan vatten körs det dagligen vatten från fastlandet.
Foto: Åke Håkansson
I nästan halva Sverige är det dessutom extremtorrt i skog och mark. I flera län råder det eldningsförbud.
Foto: Tomas Leprince

Akut vattenbrist, eldningsförbud, snöstorm i juni och rekordtidig algblomning

I halva Sverige varnar SMHI för stor risk för skogsbränder – samtidigt går vattenbilar dagligen över Ölandsbron för att förse ön med vatten.

– Det här hade man inte riktigt på bordet. Det har tagit många på sängen, säger Niclas Breemann, teknisk chef i Mörbylånga kommun på södra Öland.

Sommaren 2016 har inletts kontrastrikt.

I landets nordligaste delar byttes riktiga sommartemperaturer mot stormvindar och snövarningar under onsdagen.

I Piteå fick fyra personer föras till sjukhus efter att träd fallit ner över deras bilar och över 10 000 hushåll blev utan ström.

Samtidigt varnar SMHI för att det stor risk för brand i skog och mark i princip hela södra Sverige.

Både i Kronoberg, stora delar av Halland och Blekinge län råder det eldningsförbud. På vissa platser i Blekinge och Halland är brandrisken graderad till 5E – vilket är den absolut högsta nivån.

– Det är extremt torrt ute i markerna. Vi har ju lite markbränder då och då och märker att det är väldigt, väldigt torrt, säger Jörgen Persson, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i östra Blekinge.

Fler dramatiska skogsbränder

I början av maj härjade också en våldsam skogsbrand på Gotland. Branden statade som en gräsbrand men spred sig sedan vidare.

Över hundra personer var inblandade i släckningsarbetet.

Enligt Leif Sandahl, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tyder mycket på att detta bara är en början. Framförallt sydöstra Sverige samt Öland och Gotland riskerar att drabbas av betydligt fler dramatiska skogsbränder inom de närmaste 50 till 75 åren.

– Utifrån det vi vet i dag kommer de bränder som blir garanterat bli värre. Och kan man inte slå ner dem direkt kommer de att bli mycket svårsläckta, säger han.

Experten: "Det går inte stoppa"

Han drar paralleller till den stora skogsbranden i Västmanland för två år sedan. Enligt Leif Sandahl motsvarade energin i brandens mest intensiva skeden effektutvecklingen i mellan 50 och 150 kärnkraftverk.

– Det går inte att stoppa. Vi pratar 30 till 40 meter höga lågor. Antagligen är det hundra år sedan vi hade en liknande brand. Men det var förmodligen också en sekvens av det vi kan förvänta oss att se i framtiden.

Men det är inte bara bränder som riskerar att slå hårt mot sydöstra Sverige utan även bristen på grundvatten.

Akut vattenbrist och bevattningsförbud

I Kalmar län är situationen just nu väldigt ansträngd. Området ligger i en så kallad regnskugga. Både norra och södra Öland är dessutom bland de torraste platserna i hela Sverige.

I Mörbylånga kommun på norra Öland råder det just nu akut vattenbrist och bevattningsförbud.

Problemen började redan i januari.

Regnen som skulle fylla öns vattenmagasin uteblev och i stället ställdes Öland inför helt nya utmaningar.

– Det är första gången någonsin sedan vi började mäta som detta händer. Vi pumpade torrt i totalt sju brunnar av tretton så det blev oerhört ansträngd. Då förstod vi att vattnet verkligen kunde ta slut inom fyra till åtta veckor, säger kommunens tekniska chef Niclas Breemann.

Sedan dess har stora insatser gjorts.

Mörbylånga har fått hjälp av andra närliggande kommuner, länsstyrelsen är involverade liksom andra myndigheter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi vet bara att vi måste lösa det akuta och att det känns som vi kommer att lösa det. Samtidigt måste vi försöka tänka 50 år framåt, säger Niclas Breemann.

Rekordlågt grundvatten

Även i Blekinge och på Gotland råder det just nu vattenbrist.

Inför Sweden Rock festival i blekingska Norje gick Sölvesborgs energi ut och vädjade till medborgarna att spara vatten.

Redan i mars visade mätningar från Sveriges geologiska undersöknings (SGU) att landets sydöstra delar hade historiskt låga grundvattennivåer. Vid mätstationer på Böda på Öland, Gotska Sandön och i Ronneby i Blekinge var nivåerna rekordlåga.

SGU varnar nu för att ett förändrat klimat kan innebära att sydöstra Sverige får ännu större problem med låga grundvattennivåer i framtiden med vattenbrist som följd.

Rekordtidig algblomning

I värmens spår har SMHI också kunnat konstatera rekordtidig algblomning. Vanligtvis dröjer blomningen ytterligare ett par veckor. Årets fall är därför det tidigaste sedan mätningarna startade 2002.

– Det är ovanligt tidigt, säger Helena Forslund, handläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

De första ytansamlingarna har redan noterats i sydöstra Östersjön utanför den polska kusten.

Helt väderberoende

Men den rekordtidiga blomningen säger egentligen inget om fortsättningen. Vädret blir därför avgörande för hur blomningen ska utvecklas.

– Det måste förstås vara fortsatt varmt och soligt. Sedan kan det vara jättemycket cyanobakterier i vattnet, men inte bli någon algblomning ändå om det är blåsigt tillexempel, säger Helena Forslund.

Kring den svenska kusten är vattnet dock ännu för kallt för att cyanobakterierna riktigt ska trivas.

– Men det kan förekomma små lokala algblomningar exempelvis i vikar. Är det alger i vattnet badar man inte, säger hon.

Eldningsförbud i Sydsverige

Länsstyrelsen i Kronoberg har beslutat att ett generellt eldningsförbud råder i hela län. Under torsdagen övervakades området också av flyg.

I Skåne har länsstyrelsen inte utfärdats något eldningsförbud. Räddningstjänsten syd varnar dock för hög brandrisk i stora delar av Skåne. Sommarvärmen i kombination med vindarna gör att det lätt kan börja brinna i skog och mark.

I Halland utökades eldningsförbudet så sent som under torsdagen. Enligt brandriskprognosen är det mycket stor till extremt stor brandrisk i stora delar av länet. I Laholm, Varberg, Falkenberg, Hylte och Halmstad kommun råder eldningsförbud i skog och mark.

I Blekinge län rådet det eldningsförbud. När eldningsförbud råder endast tillåtet att grilla i för ändamålet framtagna grillar eller vid särskilt iordningsställda grillplatser. Vid behov av undantag från eldningsförbudet skall den kommunala räddningstjänsten kontaktas.

Källa: Räddningstjänsten Syd, Länsstyrelsen

Vattenbristen i Sydsverige

Mätningar som gjorts av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i Isums, Roma på Gotland den 1 juni 2016 visar att grundvattennivåerna fortfarande är under de normala. Under sommaren och till början av hösten väntas de fortsätta sjunka.

Länsstyrelsen på Gotland har därför inför ett generellt bevattningsförbud.

För tillfället är Öland hårt ansträngd. Den 7 juni öppnades vattenledningen mellan Revsudden och Stora Rör som ska förse Öland med kompletterande vatten. Ledningen i sig kommer inte att avhjälpa problemet med vattenbristen utan fler insatser behövs. Tills vidare kommer även vattentransporterna att fortsätta från fastlandet till Öland.

Även I Blekinge råder det brist på grundvatten. Vid mitten av maj registrerades viss återhämtning av grundvattennivån. Länsstyrelsen uppmanar invånarna att vara sparsam med vattnet – oavsett om man har kommunalt vatten eller egen brunn. SGU förväntar sig att det kommer att vara grundvattenbrist under sommaren.

Källa: Länsstyrelsen

Algblomning

När växtplankton, mikroskopiskt små alger, förekommer i stora mängder brukar man kalla fenomenet för algblomning.

Vissa algblomningar, särskilt under sommaren, kan bestå av arter som kan producera gifter. Detta kan innebära en hälsorisk både människor och djur.

Cyanobakterier, även kallade blågrönalger, är en grupp bakterier som till sin uppbyggnad och sätt att föröka sig liknar alger. Flera av de vanligaste arterna av cyanobakterierna i algblomningarna är giftiga.

Barn och hundar är mest utsatta eftersom de dricker vattnet och får i sig större mängder cyanobakterier. I värsta fall kan gifterna leda till döden. Betydligt vanligare är diarréer, illamående och allmän slöhet. Hudutslag förekommer också.

Så här tidigt på säsongen finns det dock risk att talgpollen förväxlas med alger.

Källa: Informationscentralen för Egentliga Östersjön

Råd vid algblomning

Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara. En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna.

Har du ändå badat i algbemängt vatten skölj kroppen noga och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen under rinnande vatten.

Har du svalt större mängder algbemängt vatten (mer än några kallsupar) och har uttalade symtom bör sjukhus kontaktas.

Symptom efter bad är diarré, illamående, kräkningar, feber, muskelsmärtor, ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa, ögonirritation samt utslag som kan klia.

Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar).

Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Källa: Informationscentralen för Egentliga Östersjön

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!