Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddas Malmöborna mot terror på julmarknad

Efter terrordådet i Berlin 2016 arbetade den tyska polisen med att sätta upp betongsuggor för att skydda sig. En liknande typ av betongsugga sätts nu upp vid Malmös julmarknad.
Foto: OMER MESSINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Martin Lundin, avdelningschef på gatukontorets stadslivsavdelning.
Foto: Jenny Leyman

Nu uppgraderar Malmö stad säkerheten inför julmarknaden på Gustav Adolfs torg.

Risken för terror finns närvarande och åtgärder tas i förebyggande syfte.

– Vi har satt upp hinder runt delar av marknaden och torget, på ställen som vi uppfattar som kritiska punkter, säger Martin Lundin, avdelningschef på gatukontorets stadslivsavdelning till Sydsvenskan.

Inför julmarknaden på Gustav Adolfs torg i Malmö uppgraderar Malmö stad säkerheten, skriver Sydsvenskan. Ett antal betongsuggor sätts upp runt torget, som skydd mot eventuella terrordåd.

– Vi har satt upp hinder runt delar av marknaden och torget, på ställen som vi uppfattar som kritiska punkter, säger Martin Lundin, avdelningschef på gatukontorets stadslivsavdelning till tidningen.

Placeras runt julmarknad

En 23-årig lastbilsförare körde den 19 december 2016 ner 60 personer, på den populära julmarknaden nära paradgatan Kurfürstendamm i västra Berlin. 

Knappt ett halvår senare, den 7 april i 2017, dog fem personer vid ett terrordåd i Stockholm. Detta då en förare körde en stulen lastbil på Drottninggatan. Trots betongsuggor på den centrala gatan i huvudstaden stoppades inte fordonet.

Betongsuggorna på Drottninggatan stoppade inte lastbilens framfart.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Malmö kommer trafikhindren endast placeras runt julmarknaden på torget.

– Man måste vara noga när man sätter upp hinder. Man kan lösa ett problem men skapa nya, säger han.


LÄS MER: Malmöfestivalen satsar på säkerhet: förebygger terror


Tillfälliga lösningar

Någon förstärkt hotbild finns inte mot Malmö, menar Martin Lundin. Däremot är betongsuggorna en viktig säkerhetsåtgärd, för att förebygga obehagliga incidenter. I samband med större typer av evenemang kan skydd sättas upp.

– Vi vill främst arbeta med tillfälliga lösningar. Det här är det bästa som vi kan göra nu, men det är inte omöjligt att vi om fem år undrar vad vi sysslade med 2017. De här hoten är ett nytt inslag i stadslivet och just nu håller massor med företag på att försöka hitta olika lösningar. Nästa år kommer hindren troligen se helt annorlunda ut.

Testade metallbockar

Även på Malmöfestivalen 2017 säkrade Malmö stad upp med särskilda fordonshinder – i metall. Något Martin Lundin då sa var säkrare än de klassiska betongsuggorna.

Speciella metallbockar testades på Malmöfestivalen 2017.
Foto: Maria Rydhagen

– Om det kommer en bil i hög hastighet så stoppar inte en betongsugga den. Risken är att suggan splittras och att bitarna flyger i väg som projektiler. Vi valde därför att använda oss av metallbockar som går att länka ihop med varandra, som en kedja. De ser inte så imponerande ut, men de är effektiva. Metallbockarna gräver ned sig i gatan om de blir påkörda i hög hastighet. Då kan man säga att fordonet åker upp i luften och hindras köra vidare, sa han tidigare till Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!