Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skyddar du ditt djur mot rysskylan

Hundar klarar kyla bättre än människor – men det finns varningssignaler att hålla koll på.Foto: Lina Slotthed
Även vid minusgrader klarar katter av att vara utomhus.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

De låga temperaturerna påverkar inte bara människor – även husdjuren kräver extra tillsyn och omtanke.

För att undvika att ens fyrbenta vän fryser i minusgraderna finns det enkla knep att tillgå.

– Det är viktigt att man rör sig hela tiden, säger Kristina Widmark är chefsveterinär på smådjursavdelningen på Hallands Djursjukhus till P4 Halland.

Allt fler ytterkläder har åkt på den svenska befolkningen under de senaste dagarnas ihållande kyla, i hopp om skydd mot minusgraderna utomhus. Men det är inte bara människor som påverkas av de kalla temperaturerna utomhus – även djuren berörs.

Djuren klarar i regel lägre temperaturer bättre än människan. Däremot är det viktigt för dem att hålla i gång kroppen för att behålla värmen, vilket gör rörelse till en viktig komponent i kylan.

Kristina Widmark är chefsveterinär på smådjursavdelningen på Hallands Djursjukhus. Hon uppmanar framför allt hundägare att aktivera hunden fysiskt.

– Det är viktigt att man rör sig hela tiden. Hundarna klarar kylan bättre än vi människor gör bara de får röra på sig. Men om de är stilla eller sitter i en kall bil så fryser de naturligtvis, säger hon till P4 Halland som var först med att skriva om ämnet.

 

LÄS MER: Göran fann lös hund – blev ny familjemedlem

 

Hålla koll på varningssignaler

Trots att hunden tål kylan bättre än människan finns det vissa varningstecken som är värda att hålla koll på. Enligt Widmark bör man agera om hunden ser olycklig ut, börjar darra eller drar upp sina ben från den kalla marken. När hunden signalerar kyla kan man antingen ta in den, eller exempelvis låta den springa för att få upp värmen.

Djurägare bör uppmärksamma varningssignaler från sin fyrbenta vän.Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Somliga delar på hundens kropp är mer känsliga än andra. Vissa hundraser är dessutom sämre på att tåla kylan – men täcke behövs inte på alla raser.

– Öronen kan de faktiskt förfrysa om de har tunna öronlappar. Svanstippen också om det är riktigt kallt och de fryser ofta om tassarna. Hanhudar kan även frysa om pungen. Har du en väldigt kortpälsad hund, eller att de är frusna, så kan du sätta på dem ett täcke. Men hundar med ordentligt med päls behöver inte ha kläder på sig.

Katter är, enligt Kristina Widmark, bättre på att hantera låga temperaturer, än vad hundar är.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!