Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddar du dig mot nya inbrottsvågen

Foto: SHUTTERSTOCK
Hur skyddar du dig mot inbrott i din bostad? Sandra Kindvall, 30, personlig assistent, Tollarpmed dottern Nova Kindvall, 5 år: – Vi har hemlarm som vi installerade för fem år sedan, för att skydda oss mot inbrott när vi inte är hemma.
Foto: PEO MÖLLER
Foto: SHUTTERSTOCK
Hur skyddar du dig mot inbrott i din bostad? Svea Levin, 70, pensionär, Tollarp: – Jag bor i lägenhet, där vi grannar hjälps åt att hålla koll och jag har tittöga i dörren och jag öppnar inte för okända.
Foto: PEO MÖLLER

Påsk är semestertider. Och semestertider är inbrottstider.

Få inbrott klaras upp - och värst ställt är det med lägenhetsinbrotten.

I polisregion syd klaras knappt två av hundra lägenhetsinbrott upp.

– Mycket handlar om att förebygga brott, att skydda sin bostad, säger Håkan Persson, kommissarie på utredningssektionen på lokalpolisområde Södra Malmö.

Enligt statistiken sker de flesta bostadsinbrotten på vardagar under dagtid. Villaägare är extra utsatta - över hälften av bostadsinbrotten 2016 skedde i en villa. Ändå är tendensen att villainbrotten minskar - om man ser till hela riket - enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som först presenterades av Hem och Hyra. 

Varför är oklart, men en förklaring kan vara att villaägare är bättre än lägenhetsboende på att skydda sin bostad.

– Det jag kan tänka mig är att det är vanligare med larm i villa. Det har man inte i en lägenhet på samma sätt. Larm och belysning och liknande är inte så vanligt i lägenheter där man nog inte uppfattar sig som lika utsatt för inbrott.

– Det som är viktigt om man bor i lägenhet är att man har en bra säkerhetsdörr, säger Håkan Persson.

Få lägenhetsinbrott klaras upp

Ytterst få av lägenhetsinbrotten klaras upp. Polisregion Syd hör till de sämsta i landet - här lyckades polisen bara i 1,8 procent av fallen knyta en misstänkt person till brottet förra året - jämfört med 2,1 för hela riket.

För villainbrott var uppklarningsprocenten lite högre, 4,3 procent, i hela riket.

Hur skyddar du dig mot inbrott i din bostad?Sara Svensson, 38, studerandeassistent, Tollarpmed dottern Ronya Linghage, 7, student, Tollarp:– Vi har larm med kameror i huset. Det känns tryggare att ha hemmet larmat när man inte är hemma.
Foto: PEO MÖLLER

Många inbrottstjuvar är professionella: man har strumpor på skorna för att inte lämna spår, man slår till på en ort man inte har några band till och godset försvinner snabbt ut ur landet.

Knapp två av hundra klaras upp:

Polisregion Syd 2016:

Handlagda inbrott:

1 515


Inbrott där misstänkt person har bundits till brottet:

27 (1,8 procent)


Hela landet 2016:

Handlagda lägenhetsinbrott:

7 983


Inbrott där misstänkt person har bundits till brottet:

171 (2,1 procent)


Källa: BRÅ

Brist på bevis

För poliserna som utreder inbrotten är just bristen på spår ett av de stora problemen.

– Det är för dålig bevisning. Vi hittar inte spår som vi kan härleda till gärningsmän. Det saknas ofta fingeravtryck och signalement och sådana saker.

– Vi åker till platsen och gör en brottsplatsundersökning. Men har vi inga spår som vi kan gå vidare med så läggs ärendet ner, säger Håkan Persson. 

Hur skyddar du dig mot inbrott i din bostad?Sven-Erik Bengtsson, 64, snickare, Tollarp:– Jag har larm i bostaden sedan flera år. Jag installerade det efter att min bror haft inbrott.
Foto: PEO MÖLLER

Och även om man kommer ut till brottsplatsen i tid, och lyckas säkra spår, är det ingen garanti för att den skyldige får skaka galler.

– Det kan vara så att vi hittar ett fingeravtryck, men att vi inte har det i våra system. Och då läggs det också ner.

Brist på resurser

Det behöver dock inte betyda att det är kört - om en gärningsman vid senare tillfälle kan kopplas till fingeravtrycket kan brottet klaras upp. Men det är ovanligare.

Hur skyddar du dig mot inbrott i din bostad?Caroline Carlsson, 23, egen företagare, Linderöd:– Vi har larm i bostaden, och så litar jag på sambon. Så jag känner mig trygg.
Foto: PEO MÖLLER

Även bristen på resurser utgör ett problem, och med en polisorganisation som går på knäna under den mordvåg som sköljer över Malmö prioriteras inte sällan bostadsinbrotten ned.

– Vi kan inte alltid åka direkt när inbrotten sker, och även när vi gör det så är det svårt att komma i tid för att hinna gripa gärningsmannen. Så det är svårt att få bukt med, det krävs insatser och tar mycket personal i anspråk, säger Håkan Persson. 

Viktigt att skydda bostaden

Istället handlar det mycket om att de boende får ta ansvar för att säkra sin bostad - de preventiva åtgärderna kan vara skillnaden mellan att komma hem till sitt fridfulla hem eller en brottsplats efter semestern.

– Grannsamverkan och larm. Och nu finns det märk-DNA som man själv kan pensla på sina dyra ägodelar. Det blir en unik märkning som gör att vi kan identifiera godset om vi hittar det. 

– Och med dagens teknik kan man ha ett larm med kamera. Det hjälper oss poliser väldigt mycket, säger Håkan Persson.

Hur skyddar du dig mot inbrott i din bostad?Pia Hartman Melander, 59, förskolechef, Tollarp:– Vi installerade larm i huset för en fem eller sex år sedan.
Foto: PEO MÖLLER

Så skyddar du dig:

Larm

Ett larm kan göra att tjuven väljer bort ditt hus. Bor du nära dina grannar kan ett larm som låter vara bra. Ett larm med kamera avskräcker tjuven och kan dessutom hjälpa polisen att klara upp brottet.

Ta hjälp av grannarna

Be grannar om hjälp med att få det att se ut som att någon är hemma: låna ut garageuppfarten, flytta saker på tomten, klippa gräset, ta in posten. Be de som är hemma hålla uppsikt över bilar som passerar.

Lämna inte värdesaker framme

Lägg inte värdesaker och dyr elektronik så den syns utifrån.

Förvara värdesaker på udda ställen. Många tjuvar går direkt in i sovrummet där smycken ofta göms. 

Fotografera även av dina värdefulla föremål, det underlättar om de blir stulna.

Märk dina värdesaker med märk-DNA.

Gör det svårare för tjuven

Släpp aldrig in någon okänd i din bostad.

Ingen tjuv vill bli upptäckt. Sätt upp lampor som tänds av rörelsedetektorer om du bor i hus, även på baksidan. Se till att altandörren inte är helt skyddad från insyn.

Använd en timer som tänder lamporna under vissa av dygnets timmar. Ett mörkt hem är alltid intressant för tjuvar. 

Lås ytter- och altandörren och fönster, då blir det svårare för tjuven att ta ut stöldgodset.

Se även över skalskyddet vid exempelvis altandörren: kanske är det läge att komplettera med ett aluminiumskydd utanför träkarmarna på altandörren.

Lämna inte stegen framme.

Många larmar bara husets första våning. Därför klättrar tjuvarna i stället upp till våning två. Lås in stegen så blir det företaget lite svårare för tjuven.

Få skjuts till flyget

Undvik att ställa bilen på långtidsparkeringen. Tjuvarna spanar efter bilar och kollar upp adressen via registreringsnumret.

Sociala medier

Undvik att skriva ut under vilka perioder som du är borta. Se till att dina semesterbilder bara är synliga för dem du är vän med på Facebook.