Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddar du dig mot novembertjuvar

Inbrottstjuvarna slår till i skydd av mörkret.
Foto: Colourbox
Under förra året anmäldes 88 600 inbrottsstölder i Sverige.
Foto: Nils Petter Nilsson
Polisen i Jönköping har skrivit ett öppet brev till inbrottstjuvarna.

Varning för november - då anmäls flest bostadsinbrott i Sverige.

- Mörkret är tjuvarnas bästa vän, säger polisens förundersökningsledare Göran Wigermo i Kristianstad.

Hans råd är att flytta undan pengar och smycken från sovrummet. Det är där och på toaletten tjuvarna helst slår till.

Under förra året anmäldes 88 600 inbrottsstölder i Sverige. Nivån på anmälda villainbrott ligger enligt siffror från Brottsförebyggande rådet 44 procent högre än för tio år sedan.

Siffrorna för 2015 följer de senaste årens trend. Och värst är ökningen i november.

- Det är mycket mörker. Det är som gjort för inbrottstjuvarna, säger Göran Wigermo vid polisområde nordöstra Skåne.

Proffsligor

Enligt Göran Wigermo tillhör tjuvarna i nio fall av tio proffsligor som åker runt och gör inbrott på olika bostadsorter. I många fall är det utländska tjuvar och i flera fall har gärningsmännen rekat i förväg på platserna.

- De har handskar på sig och aktar sig för att lämna spår efter sig. Det är sällan vi hittar fingeravtryck eller DNA-spår. Tjuvarna räknar med att de har 3-4 minuter på sig i varje bostad. Då fokuserar de på ett par utrymmen och sovrummet och badrummet ingår nästan alltid i det. Man vet att det är där nio av tio personer förvarar sina värdeföremål.

Väljer ut hem där äldre bor

Göran Wigermo har ofta funderat kring vilka hus som utsätts vid tjuvarnas inbrottsturnéer.

- Svaret är för det första att man inte räknar med att där är någon hemma. Man ser att där är mörkt och det har kanske inte rört sig personer i huset på flera dagar.

- Men jag har också en uppfattning om att man hellre väljer ut bostäder där det bor äldre personer. Man vet att det är större chans att de både har och förvarar smycken i sovrummet än yngre personer. Nya villakvarter där det ofta bor yngre familjer är enligt anmälningarna inte alls lika utsatta, säger Göran Wigermo.

Enligt honom är det i princip endast smycken och pengar tjuvarna är ute efter. De tar bara sådant de kan stoppa i fickorna, Tunga prylar som tv-apparater får hänga kvar på väggarna. De missbrukare som också ägnar sig åt bostadsinbrott för att finansiera sitt missbruk brukar ta både kameror och andra mindre elektronikprylar i bostäderna.

Fördubbling

I nordöstra Skåne mer än fördubblades bostadsinbrotten förra året mellan oktober och november, från cirka ett om dagen till två om dagen.

Göran Wigermo är säker på att det blir likadant i år.

- Ha tänt, lämna inte huset nedsläckt och ha någon som ser till huset. Och dokumentera alla värdeföremål genom att ta bilder på det. Allt fler försäkringsbolag kräver det nu, säger han.

Så skyddar du dig från villainbrott

Utredningsbefälet Tony Johansson om förebyggande åtgärder vid oro för inbrott:

  • Lås dörrar och fönster
  • Skaffa hemlarm
  • Se över skalskyddet vid exempelvis altandörren: "Man behöver kanske komplettera med ett aluminiumskydd utanför träkarmarna på altandörren"
  • Grannsamverkan: "Alla som inte har där att göra är intressanta, bilar som inte känns normala och så vidare. Och så gäller det att ha bra kontakt med grannarna."
  • Tänd innebelysningen även när du inte är hemma: "När man inte tänder upp i huset gör det direkt att det blir ett intressant objekt. Tjuvarna jobbar dygnet runt. De chansar inte."
  • Ha en timer på lamporna: "Se till så att det tänds upp om någon går på baksidan. Oftast sker inbrotten på baksidan av huset där insynen är som sämst."
  • Förvara värdesakerna på udda platser: "Många av inbrotten sker när tjuvarna klättrar in i sovrummen för där finns ofta smycken och värdesaker. Det kan vara läge att flytta runt dem i hemmen.

Överlista tjuvarna - här är deras vanligaste knep:

Mynt på dörrmattan

För att undersöka om du är hemma kan tjuvarna lägga mynt på din dörrmatta. Om mynten ligger kvar slår de till - om de flyttas bidar de sin tid.

Sten på soptunnan

Bor man i hus går man då och då ut till sin soptunna för att slänga sopor - ligger det en sten på locket kan man ana att tjuvar är i farten. De kontrollerar om stenen tas bort och slår till om de märker att den ligger kvar.

Hinder vid dörren

Det händer att tjuvarna skapar vissa hinder vid ytterdörren för att kontrollera om någon är hemma. En blomkruka som måste flyttas på eller andra större ting som blockerar dörren.

Ihoprullade dörmattor

Är din dörrmatta prydligt ihoprullad kan det vara ett tecken på att tjuvarna kontrollerar om du är hemma.

Tejpade dörrar

En tejpbit är ett diskret sätt för tjuvarna att kontrollera om du varit hemma. De kan se om tejpen släppt och därmed om någon gått in och ut genom dörren.


Källa: Polisen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!