Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så sköt 69-åringen ihjäl de två bröderna

69-åringens advokat anser att han bör gå fri trots att han sköt ihjäl de två bröderna.Foto: Tomas Leprince
69-åringen uppger att bröderna kom beväpnade med kniv och järnrör. Bilden är från polisens rekonstruktion av händelsen.Foto: / POLISEN

Ska den 69-årige mannen gå fri från ansvar, trots att han sköt ihjäl två bröder med sitt hagelgevär?

– Absolut, säger mannens försvarare, advokat Johan Eriksson.

Målet anses principiellt intressant och handlar om hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.

Vallåkra-fallet

14 oktober 2015: Polisen larmas sent på kvällen till mannens bostad där två båda bröder hittas ihjälskjutna. Den 68-årige mannen överlämnar sig efter ett telefonsamtal till polisen.
16 oktober 2015: Åklagaren begär 68-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord. Flera uppgiftslämnare bekräftar att osämjan mellan mannen och bröderna pågått en längre tid.
17 oktober 2015: Vid häktningsförhandlingen i Helsingborgs tingsrätt nekar 68-åringen till brott, säger att han agerade i nödvärn och vill bli frisläppt. Han häktas som misstänkt för mord.
4 maj 2016: 68-åringen åtalas för mord i två fall.
1 juni 2016: När rättegången avslutas försätts 68-åringen på fri fot.
29 juni 2016: Mannen döms till fyra års fängelse för dråp.
11 juli 2016: Mannen överklagar dråpdomen, och vill bli friad.
13 juli 2016: Även åklagare överklagar domen, och vill se hårdare straff.
10 januari 2017: Fallet tas upp i hovrätten. Där ligger det nu.

17 januari 2017: Fallet avslutas i hovrätten. Dom meddelas den 1 februari.

På tisdagen avslutades det uppmärksammade målet i hovrätten i Malmö. På de anklagades bänk satt den 69-årige mannen med försjunken blick.

I oktober 2015 sköt han ihjäl två narkotikapåverkade och kriminellt belastade bröder som sent på kvällen tagit sig hem till hans villafastighet i Vallåkra utanför Helsingborg. Bröderna skrek att de tänkte döda honom.

Besöket var föranlett av en längre tids groll mellan 69-åringen och bröderna. Orsaken tros ha varit att den äldre mannen inlett ett kärleksförhållande med brödernas mamma.

Beväpnade med kniv och järnrör

69-åringen har sagt att han fruktade för sitt liv eftersom bröderna var beväpnade med kniv och järnrör. Det finns uppgifter om att en tredje person också funnits vid villan.

När fönsterrutan i ytterdörren krossades hämtade den äldre mannen sitt hagelgevär och sköt ihjäl de två bröderna på förstukvisten. En av bröderna sköts bakifrån.

 

LÄS ÄVEN: Nytt vittne kan fria 69-åringen

 

I tingsrätten ställdes 69-åringen till ansvar för mord. Men han dömdes för dråp till fyra års fängelse. Försvaret hade krävt frikännande med motivering att det var nödvärn.

Domen överklagades senare av båda parter till hovrätten. Där avslutades i går målet med att åklagaren accepterade att det varit ett dråp, men att påföljden borde bli nio års fängelse.

"Fruktkorg av intressant juridik"

Försvarsadvokat Johan Eriksson menade att hans 69-årige klient skulle gå fri helt och hållet.

Här hittades bröderna.Foto: Tomas Leprince

– För en jurist är detta mål som en fruktkorg av intressant juridik, säger han till Kvällsposten.

En viktig fråga för utgången av målet är hur livsfarligt 69-åringen uppfattade situationen i sitt hem och med vilken rätt han försvarat sitt liv på det sätt som skedde.

– Hans bild av situationen är att han varit utsatt för dödligt våld. Då har man också rätt att försvara sig med dödligt våld och gå fri till följd av nödvärn, säger Johan Eriksson.

Han utesluter inte att man begär prövningstillstånd i Högsta domstolen om domen i hovrätten skulle gå emot hans klient.

Men enligt kammaråklagare Kerstin Eriksson var våldet oförsvarligt. Bröderna hade ingen möjlighet att ta sig in i huset på bara några sekunder. Därmed fanns inget överhängande hot mot 69-åringens liv.

Åklagaren utvecklade sin inställning med att det måste vara frågan om en uppenbar hotsituation med fara för eget liv för att dödligt våld ska vara straffritt.

Dom i målet meddelas den 1 februari klockan 11.