I februari vann Jannice Wistrand titeln "Årets inredningsbloggare" av modetidningen ELLE. I sin inredning inspirerat av feng shui strävar hon efter att efterlikna naturen. Foto: / Expressen/kvällspostenI februari vann Jannice Wistrand titeln "Årets inredningsbloggare" av modetidningen ELLE. I sin inredning inspirerat av feng shui strävar hon efter att efterlikna naturen. Foto: / Expressen/kvällsposten
I februari vann Jannice Wistrand titeln "Årets inredningsbloggare" av modetidningen ELLE. I sin inredning inspirerat av feng shui strävar hon efter att efterlikna naturen.  Foto: / Expressen/kvällsposten
I 1700-talsvillan i Råå föredrar hon ljusare kulörer och växtlighet. Foto: / Expressen/kvällspostenI 1700-talsvillan i Råå föredrar hon ljusare kulörer och växtlighet. Foto: / Expressen/kvällsposten
I 1700-talsvillan i Råå föredrar hon ljusare kulörer och växtlighet.  Foto: / Expressen/kvällsposten
Växter och blommor är givet hemma hos Jannice Wistrand. Foto: / Expressen/kvällspostenVäxter och blommor är givet hemma hos Jannice Wistrand. Foto: / Expressen/kvällsposten
Växter och blommor är givet hemma hos Jannice Wistrand. Foto: / Expressen/kvällsposten
Foto: / Expressen/kvällspostenFoto: / Expressen/kvällsposten
 Foto: / Expressen/kvällsposten
När hon sätter ihop växter strävar hon efter att få ihop de fem elementen som ingår i feng shui. Eld, jord, metall, vatten och trä. Foto: / Expressen/kvällspostenNär hon sätter ihop växter strävar hon efter att få ihop de fem elementen som ingår i feng shui. Eld, jord, metall, vatten och trä. Foto: / Expressen/kvällsposten
När hon sätter ihop växter strävar hon efter att få ihop de fem elementen som ingår i feng shui. Eld, jord, metall, vatten och trä.  Foto: / Expressen/kvällsposten

Så skapar du en harmonisk inredning

Publicerad

I februari utsågs hon till "Årets inredningsbloggare" av tidningen ELLE och i dagarna föreläser hon på inredningsmässan Formex i Stockholm.

Jannice Wistrand vill skapa inredning med utgångspunkt i välmående. 

– Man vill efterlikna naturen i sin inredning. Det är i naturen vi mår bra, säger Jannice Wistrand.

I Jannice Wistrands hem är det ljusa färger med varsamma övergångar som gäller. I 1700-talsvillan på Råå i Helsingborg, där hon bor, vävs de fem elementen samman i form av ljusa toner av möbler som varieras med växtlighet längs olika ytor. 

Redan som barn började Jannice Wistrand inreda hemma i familjens hus. För hennes mamma blev det ännu en av alla ommöbleringar som Jannice gjorde. Hon har alltid dragits till skönhet och inredning, men Jannice Wistrand valde en annan bana efter studenten och började studera till civilekonom. Därefter väntade ett jobb som marknadsförare.

I trettioårsåldern drabbades Jannice Wistrand av en kronisk sjukdom och livet tog en annan vändning. Jannice Wistrand bytte bana och valde en annan karriär.

– Jag kände att jag måste hitta något där jag skapar mitt eget jobb och då var detta självklart. Jag kände att det låg mig så varmt om hjärtat och jag var själv intresserad av hur man kan få människor att må bättre i sina hem, säger Jannice Wistrand.

Inspirerades av feng shui

På biblioteket under studietiden fick Jannice Wistrand upp ögonen för feng shui – och hon bestämde sig för att satsa på en ny bana där inredningen fokuserar på att skapa balans och harmoni i hemmet. Begreppet kommer från kinesiskan och betyder "vind och vatten". I grunden handlar feng shui om hur människor påverkas av energifält omkring dem och av färger, former och material.

Hemma hos Jannice Wistrand är det lågt i tak och alla fem elementen inom feng shui finns representerade. Likt sin klädstil föredrar hon även dämpade färger i sin inredning. 

– Jag tror också att man klär sig lite samma som man gillar i inredning, det är sällan man är färgstark i inredning och klär sig dämpat, säger Jannice Wistrand. 

Jobbar med motsatsförhållanden

Men en fin inredning behöver inte kosta. Enligt Jannice Wistrand sker de roligaste inredningarna i hem med redan befintliga möbler och prylar. Problemet är att många inte får ihop sin inredning.

– Jag brukar fråga människor: varför tog ni inte den mattan där borta? Sen har de kanske en skål som ligger gömd i något skåp som går att plocka fram. De har allt hemma redan, de har bara inte fått ihop det, säger Jannice Wistrand. 

Inredning är en process och någonting som är under förändring. Ett exempel är att variera med kontrasterna i hemmet och arbeta med så kallade motsatsförhållanden – det syns tydligt hemma hos Jannice Wistrand. 

– Att man tänker, har jag väldigt mycket kantiga möbler då måste det in ett runt bord. Så att man jobbar högt mot lågt, mörkt mot ljust. När det blir vinter skapar vi varmare inredning i våra hem, säger Jannice Wistrand. 

Finns inget perfekt boende

På Instagram kryllar det av konton om hem och inredning och Jannice Wistrand är själv en del av det. Hennes eget Instagramkonto "addsimplicity" har över 25 000 följare där alla får ta del av inredningstips och vardag. Likaså på hennes inredningsblogg, Add simplicity, på Sköna hem. Men det är på gott och ont menar Jannice Wistrand.

– Det blir ju en hysteri helt klart, och det här perfekta boendet finns inte. Ibland skrämmer det mig att folk på något vis går in och tänker att de inte har det lika perfekt som bilderna, säger hon.

Feng shui

Feng shui bygger på läran om de fem elementen vatten, metall , jord, trä och eld. Begreppet feng shui betyder "vind och vatten" och är en 3 000 år gammal kinesisk lära som strävat efter att inreda efter inspiration från naturen.

Feng shui handlar om hur människor påverkas av färger, former och material men även hur  vi influeras av energifälten omkring oss. 

Jannice Wistrands tips för ett harmoniskt hem

Möblering: Skaffa möbler som du trivs med. Börja arbeta från mitten, flytta ut soffan tio centimeter.

Färgskala: Bestäm dig för vilken färgskala du vill ha i ditt hem för att skapa en grund. Våga ha lite färg på väggarna, om inte annat lite toner.

Motsatsförhållande: Arbeta högt mot lågt och har du kantiga möbler kan du ta in ett runt bord.

Växtlighet: Skaffa växter.

Omge dig med möbler du tycker om: Titta på varenda sak och ställ frågan: tycker jag om det här?

Om Jannice Wistrand

Ålder: 42

Bor: I Råå söder om Helsingborg med maken Jonas, 43 år , sonen Charlie 6 år, dottern Celine 3 år och katten Bosse.

Jobb: Certifierad feng shui konstult, influencer och utbildad civilekonom.

 

Huset är från 1700-talet och har en yta på 165 kvadratmeter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag