Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska kaoset bland turister stoppas i år

Många vill till Stenshuvud i Skåne. Ibland lite för många.
Foto: ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Förra sommaren bjöd på trängsel och parkeringskaos vid flera av Sydsveriges mest populära turistmål.

För att inte gå i samma fälla igen har flera åtgärder redan vidtagits – bland annat ska väktare sättas in vid behov.

Förra årets semesterfirande i pandemitider gjorde att ett stort antal svenskar valde att vara hemma över sommaren. Många styrde mot Skåne och andra turistmål i Sydsverige – där de var långt ifrån ensamma.

Konsekvensen blev trängsel på stränder och på stan, parkerade bilar som blockerade smala vägar samt nedskräpning i naturen.

– Det brukar vara kaos, men klagomålen vi har fått in i år är mycket, mycket mer än vad det någonsin har varit. Naturligtvis beror det på att fler semestrar hemma, det blir påtagligt i en så liten kommun som vår, sa Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn, förra sommaren.

Väktare vid parkeringar

För att inte gå i samma fälla i år har länsstyrelsen i Skåne redan vidtagit åtgärder.

– Jag hoppas att våra åtgärder tillsammans ska skapa förutsättningar för att det blir färre problem i sommar, säger Malin Andersson, friluftsamordnare på länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Bland annat har bemanningen utökats med 20 sommarjobbare vid naturreservatet Kullaberg – och väktare sätts in vid behov vid parkeringsplatserna på Stenshuvud, Söderåsen, Kullaberg och Hallamölla.

Parkeringskaoset från förra sommaren ska inte upprepas.
Foto: Birthe Parkhagen
Gott om folk på stranden på Öland förra året.
Foto: Läsarbild

”Viktigt att ta eget ansvar”

Dessutom kommer p-vakter tas in för att dela ut böter till felparkerare.

– Vi funderade på att införa en parkeringsavgift för alla, men väljer att ta in parkeringsvakter i stället. Vi vill ju komma åt dem som inte följer reglerna, vilket faktiskt kan vara livsviktigt. Förra året hände det vid flera tillfällen att utryckningsfordon inte kom fram för att felparkerade bilar blockerade vägen, säger Ingela Lundqvist, chef på länsstyrelsen Skånes naturvårdsenhet, i pressmeddelandet.

Hon säger också:

– Nu genomför vi en rad åtgärder för att besöket ska bli en positiv upplevelse. Men det är viktigt att alla också tar ett eget ansvar för att undvika trängsel och nedskräpning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!