Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska stadsdelen tas tillbaka – efter morden

På kvällen den 9 mars i år dödades en 19-årig man utanför ett parkeringsgarage i stadsdelen DrottninghögFoto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN
Sprucken idyll. Flera bostadsområden är särskilt utsatta i Helsingborg, Drottninghög, där det senaste mordet skedde, är ett av dem.Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN
Jonas Berg är operativ koordinator hos Helsingborgspolisen och har jobbat på fältet sedan 2002. Han menar att samarbetet med Helsingborgs stad är viktigt och att man inte kommer att ge sig förrän lugnet är återställt i de aktuella områdena.Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN
Asgor Pettersson, 72, och Cassandra Sjöberg, 50, tycker att det blivt sämre sedan polisstationen försvann från Drottninghög.Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN
Under min uppväxt använde man knytnävarna vid konflikter. Nu är det kniv eller skjutvapen, det är en trist utveckling. Men personligen är jag inte rädd, säger Lars-Ove Karlsson, 78.Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN
Hanna Kasumuvic, 63, och Meho Kasumuvic, 78, känner rädsla och går inte ut på kvällarna längre. Det gör ont i en när man hör om alla våldsdåden, säger de.Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN
Nesrim Sidao, 30, och Nina Nedeljkovic, 33, arbetar i ett projekt som syftar till att skapa arbeten åt invandrare. Det är viktigt att vi vuxna försöker återta gatorna, säger de. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN
1 / 8

På drygt två månader har tre mord inträffat bland unga människor i Helsingborg.

Nu sätter både polisen och staden ned foten i ett försök att komma åt det grova våldet, som skakat om staden.

– Det är beklagligt att vi hamnat i ett läge där spärrarna för att bruka grovt våld sänkts, säger kommunens säkerhetschef Fredrik Ever Banke.

De aktuella morden har skett på olika platser i Helsingborg och med olika typer av mordvapen.

Den 12 januari sköts en 23-årig man till döds utanför en vårdcentral i stadsdelen Närlunda. En 22-årig man hittades skottskadad, men överlevde.

Natten till den 21 januari blev därefter en 21-årig man dödad efter att ha blivit allvarligt knivskuren utanför en festlokal på industriområdet Gåsebäck, flera kilometer från den första platsen. 

LÄS MER: Ung man anhållen för mord 

På kvällen den 9 mars i år dödades så en 19-årig man utanför ett parkeringsgarage i stadsdelen Drottninghög. Mordet skedde efter ett tumultartat bråk där ytterligare fyra personer skadades. Även i det här fallet tros mordvapnet ha varit en kniv.

De olika händelserna har oroat många invånare, särskilt i de utsatta stadsdelarna Närlunda, Dalhem och Drottninghög.

– Vi vill flytta härifrån, säger tvåbarnsmamman Emelie Hansson, 28, med sonen Elvin i barnvagnen. Jag känner mig inte trygg och kan känna rädsla även mitt på dagen.

Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN

Cassandra Sjöberg, 50, och Asgor Pettersson, 72, påminner om att Drottninghög tidigare hade en egen polisstation.

– Då var polisen mer närvarande. Men när den försvann bröt helvetet ut, menar båda.

På Drottninghög var mordet på 19-åringen det fjärde på nio månader som drabbat unga män.

Polisen ser dock ingen koppling mellan de aktuella händelserna.

Stadsdelen, som står inför en omfattande upprustning, tillhör det så kallade miljonprogrammet och uppfördes som ett stolt projekt i slutet på 1960-talet.

Området är numera nedslitet och har tretusen invånare.

– Det är naturligtvis beklagligt att vi hamnat i ett läge där spärrar att använda grovt våld sänkts, säger Fredrik Ever Banke, säkerhetschef i Helsingborgs stad.

Fyra pojkar till attack

På söndagskvällen inträffade ytterligare ett våldsdåd, när fyra pojkar i 15-årsåldern överföll  och knivskar en man i 25-årsåldern vid en parkeringsplats till varuhuset City Gross på Regementsvägen i Helsingborg.

Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / COPYRIGT HBG-BILD KVÄLLSPOSTEN

Motiven till gärningarna är ofta dunkla. I en del fall tros orsakerna vara konflikter mellan nätverk som säljer narkotika och i andra att våldet mest uppstått av en slump.

Vid det senaste mordet ska en grupp av unga män krävt att offret självmant skulle komma ut från sin lägenhet - i annat fall skulle hela familjen utsättas för våld.

I ett av de nu tre aktuella mordfallen finns en gripen gärningsman. I de två andra går mördarna fortfarande fria. 

Känner sig trängd

Enligt Jonas Berg, operativ koordinator vid Helsingborgspolisen, vet man ofta inom vilka grupper brotten sker och i vilka grupper av personer gärningsmännen finns.

– Kniven kommer fram när man känner sig trängd. Det är inget nytt fenomen, kniven är det vanligaste mordvapnet och står historiskt för 40 procent av det dödliga våldet, säger han.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har siffror på att tolv procent av alla ungdomar numera bär kniv. 

– Det finns ungdomar som med föräldrarnas goda minne bär kniv om de ska ut på stan, säger ungdomsåklagare Magnus Larsson till Kvällsposten. Det kan gälla både killar och tjejer och där bärarna inte ens är straffmyndiga.

Enligt åklagaren är en gemensam nämnare bland dessa ungdomar att de beväpnar sig i självförsvarssyfte och för att alla andra har kniv.

Under 2017 lagfördes cirka 130-150 ungdomar för brott mot knivlagen i Helsingborg. Jonas Berg har dessutom sett en mycket oroande tendens senaste tiden.

Blir kontrollerade

– Det som skett innebär att vi ökar vår medvetenhet och närvaro på olika utsatta platser, säger han. Och ser vi grupper med ungdomar som vi känner igen och som vistas ute kan de räkna med att bli visiterade.

Enligt Jonas Berg bär ungdomar kniv både till vardags - och när de befinner sig på nöjesställen på fredags- och lördagskvällar.

Under alkohol- och drogpåverkan kan det bli en ödestiger kombination.

Det fick bland annat en 35-årig tvåbarnspappa från Perstorp uppleva i somras efter att ha knivhuggits svårt i centrala Helsingborg.

Hans "misstag" var att han tillrättavisade två unga män som ställt sig vid Mariakyrkan för att urinera.

Fler i gatumiljön

Stadens säkerhetschef Fredrik Ever Banke arbetar efter det som hänt med att få ut fler vuxna i gatumiljön.

Med i bilden finns även den trygghetsundersökning kommunen gjort och som visar att den upplevda otryggheten bland invånarna ökat.

– Vi kan inte blunda för de här omständigheterna, säger Fredrik Ever Banke.

Därför ska man återskapa gruppen med nattvandrare och få ut fler vuxna i gatumiljön. Senast vid Valborg ska det vara verklighet. 

Dessutom satsar staden två miljoner kronor på att få ut 6-8 trygghetsvärdar i de särskilt utsatta bostadsområdena. Politikerna tar det definitiva beslutet på onsdagen.

– De blir som ett komplement till polisen, ska vara kontaktskapande och sprida vuxennärvaro.

Trygghetsvärdarna sätts enligt förslaget in i stadsdelarna Planteringen, Söder, Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal.

– Samarbetet med staden är viktigt. Vi kommer inte att ge oss förrän lugnet är återställt, säger Jonas Berg.