Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska skolan i Växjö drogtesta eleverna

Växjö vill sälla sig till de kommuner som drogtestar skolelever.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Testerna ska vara slumpmässiga, och frivilliga.
Foto: HELENA LANDSTEDT / TT NYHETSBYRÅN

Flera kommuner i Sydsverige har infört drogtester i skolorna – men att testa elever är juridiskt komplicerat.

I Växjö vill man nu drogtesta eleverna och till sin hjälp tar man en slumpgenerator, rapporterar Smålandsposten.

Narkotikamissbruket ökar i Växjö – det visar tester av avloppsvatten som regelbundet genomförts sedan flera år tillbaka. För att stävja droganvändningen hos unga vill nu Växjö kommun få större möjligheter att drogtesta elever på skolor.

I höst hoppas kommunen inleda ett pilotprojekt på  Kungsmadskolan med slumpmässiga drogtester av eleverna, enligt Smålandsposten.

Men att drogtesta elever är juridisk knepigt. Testerna måste vara frivilliga och Skolinspektionen har flera gånger riktat kritik mot skolor som brustit i just frivilligheten i testerna: I Landskrona handlade kritiken till exempel om att elever som nekat drogtest riskerade att inte få delta i skolans praktiska moment. I Halmstads kommun kritiserades policyn då den gav att rektorn rätt att stänga av elever som inte gick med på att testas, enligt Smålandsposten. 

Frivillig överenskommelse

I Växjö hoppas man kunna lösa det genom att sluta frivilliga överenskommelser med elever som valts ut via en slumpgenerator.

”Man ska skriva en överenskommelse med eleverna som inte bara gäller drogtester utan utbildning, diskussion och drogförebyggande arbete”, skriver Anders Elingfors, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen, i ett mejl till Smålandsposten.

De elever som väljs ut får träffa elevhälsan för ett samtal och efter mötet erbjuds de att lämna ett urinprov.

”Vi har varken ambition eller förhoppning om att ”sätta dit” ungdomarna. Vi vill genom våra slumpvisa drogtester tydligt signalera vårt avståndstagande mot droger och vi ser som sagt testerna som en liten del av en helhet, skriver Andreas Söderqvist, rektor på Kungsmadskolan, i ett mejl till Smålandsposten.

TV: Sanna, 21, var osynligt sjuk i tre år – sen fick hon ovanliga diagnosen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!