Sara Lundblad, 27, har nekat till inblandning i mordet på sin pappa men är dömd för att ha dödat honom i både tingsrätt och hovrätt. Foto: Anna HållamsSara Lundblad, 27, har nekat till inblandning i mordet på sin pappa men är dömd för att ha dödat honom i både tingsrätt och hovrätt. Foto: Anna Hållams
Sara Lundblad, 27, har nekat till inblandning i mordet på sin pappa men är dömd för att ha dödat honom i både tingsrätt och hovrätt. Foto: Anna Hållams
Martin Törnblad har hela tiden nekat till anklagelsen om mord. Foto: Micke ÖlanderMartin Törnblad har hela tiden nekat till anklagelsen om mord. Foto: Micke Ölander
Martin Törnblad har hela tiden nekat till anklagelsen om mord.  Foto: Micke Ölander
Den mycket förmögne Göran Lundblad, 52, hittades nedgrävd i en åker, invirad i plast, två år efter att han anmälts försvunnen. Han hade skjutits med hagelgevär. Mordvapnet har inte påträffats.Den mycket förmögne Göran Lundblad, 52, hittades nedgrävd i en åker, invirad i plast, två år efter att han anmälts försvunnen. Han hade skjutits med hagelgevär. Mordvapnet har inte påträffats.
Den mycket förmögne Göran Lundblad, 52, hittades nedgrävd i en åker, invirad i plast, två år efter att han anmälts försvunnen. Han hade skjutits med hagelgevär. Mordvapnet har inte påträffats.
Martin Törnblad erkände sin delaktighet i mordet för Therese Tang när hon låtsades vara intresserad av att ha ett förhållande med honom. Hon blev huvudvittne mot honom i rättegången. Foto: Anna HållamsMartin Törnblad erkände sin delaktighet i mordet för Therese Tang när hon låtsades vara intresserad av att ha ett förhållande med honom. Hon blev huvudvittne mot honom i rättegången. Foto: Anna Hållams
Martin Törnblad erkände sin delaktighet i mordet för Therese Tang när hon låtsades vara intresserad av att ha ett förhållande med honom. Hon blev huvudvittne mot honom i rättegången. Foto: Anna Hållams
Brottmålsadvokaten Mikael Nilsson undersöker om det finns en möjlighet att begära resning för Sara Lundblad.Brottmålsadvokaten Mikael Nilsson undersöker om det finns en möjlighet att begära resning för Sara Lundblad.
Brottmålsadvokaten Mikael Nilsson undersöker om det finns en möjlighet att begära resning för Sara Lundblad.
I den här gropen gömdes Göran Lundblads kropp. Den ligger 700 meter från huset där han mördades. Kroppen hittades två år efter att han försvunnit. Foto: Karl NilssonI den här gropen gömdes Göran Lundblads kropp. Den ligger 700 meter från huset där han mördades. Kroppen hittades två år efter att han försvunnit. Foto: Karl Nilsson
I den här gropen gömdes Göran Lundblads kropp. Den ligger 700 meter från huset där han mördades. Kroppen hittades två år efter att han försvunnit. Foto: Karl Nilsson
Göran Lundblad tros ha mördats i sitt sovrum tidigt på morgonen den 30 augusti 2012. Blodspår visade att han låg i sin säng när mördaren dödade honom. Foto: Karl NilssonGöran Lundblad tros ha mördats i sitt sovrum tidigt på morgonen den 30 augusti 2012. Blodspår visade att han låg i sin säng när mördaren dödade honom. Foto: Karl Nilsson
Göran Lundblad tros ha mördats i sitt sovrum tidigt på morgonen den 30 augusti 2012. Blodspår visade att han låg i sin säng när mördaren dödade honom. Foto: Karl Nilsson

Så ska Sara frias för mordet på sin pappa

Publicerad

Den kände brottmålsadvokaten Mikael Nilsson har i största hemlighet börjat undersöka möjligheterna för morddömda Sara Lundblad, 27, att få resning. Om han lyckas kan hon frias för mordet på sin egen pappa, mångmiljonären Göran Lundblad.

– Det finns omständigheter som jag anser bör utredas, säger Mikael Nilsson.

Göran Lundblad var 52 år gammal när han mördades i sitt hem i Förlösa utanför Kalmar. Tre månader före sin död hade han köpt en ny bil, en vit Mercedes Benz SL 350. Göran Lundblad betalade bilen kontant när han hämtade den hos en bilfirma i Kalmar.

Han var med andra ord en synnerligen välbeställd man och dessutom välsedd i bygden. Han var vid sin död god för cirka 50 miljoner kronor. Förmögenheten var placerad i skog, fastigheter och företag.

Sara Lundblad var hans huvudarvinge, den som skulle förvalta släktens förmögenhet. Pappan hade många år tidigare skilt sig från Saras mamma.

Att dottern skulle ta över och också skolades som sin pappas efterträdare framgår av ett intyg som Göran Lundblad skrev 2009.

"Jag vill som far till Sara berätta lite om vad hon sysslat med och deltagit i under så gott som hela sin uppväxt och speciellt då under skollov.", skrev han bland annat.

Men det skar sig mellan far och dotter när hon blev kär i en grannpojke, Martin Törnblad, 24. Han tillhörde en släkt som hennes pappa ogillade. Göran Lundblad misstänkte att Martin Törnblad ville åt dotterns pengar. Det framgår bland annat av förundersökningen.

Anmäldes försvunnen

Den 10 september 2012 kontaktade Sara Lundblad polisen och anmälde sin pappa som försvunnen. Det som sedan hände förvånade vittnen som hörts av polisen.

Martin Törnblad flyttade in i Göran Lundblads hus och bosatte sig där med Sara Lundblad.

När Kvällsposten träffade Sara Lundblad förra året svarade hon så här på frågan om vad pappan skulle ha gjort om han kom hem och såg att Martin Törnblad fanns i huset.

– Han hade slängt ut honom, svarade Sara Lundblad.

+ + + + +

Hon avtjänar i dag ett 18 år långt fängelsestraff på anstalten i Ystad för mord på pappan. Martin Törnblad avtjänar ett lika långt straff på Kumla.

Båda har dömts i tingsrätt och hovrätt för mordet på Göran Lundblad. Efter domen i hovrätten begärde Sara Lundblad och Martin Törnblad att Högsta domstolen skulle pröva hovrättsdomen men fick avslag.

Deras skuld har därmed prövats i tre instanser.

Men nu har alltså den kände brottmålsadvokaten Mikael Nilsson i största hemlighet börjat undersöka möjligheterna för mordömda Sara Lundblad, 27, att få resning.

"Fick mig att reagera"

Mikael Nilsson vill inte gå in på varför han anser att det skulle kunna finnas möjligheter för Sara Lundblad att få resning.

Det var efter att ha läst Kvällspostens intervju med Sara Lundblad förra året som han i all tysthet blev hennes ombud.

– Det fanns saker i intervjun som fick mig att reagera, säger han.

Vad som fick den rutinerade brottmålsadvokaten att intressera sig för Sara Lundblads fall vill han inte tala om.

Mikael Nilsson och en advokat på hans byrå har haft flera möten med Sara Lundblad i fängelset.

– Jag vill inte gå in på vad vi har talat om, säger Mikael Nilsson.

Men han har till exempel granskat domarna i tingsrätt och hovrätt. I båda dessa rättegångar ansåg domstolarna att det fanns en så övertygande bevisning att både Martin Törnblad och Sara Lundblad dömdes för mord.

Mikael Nilsson däremot är inte helt övertygad.

Sara Lundblad, 27, har nekat till inblandning i mordet på sin pappa men är dömd för att ha dödat honom i både tingsrätt och hovrätt.Foto: Anna Hållams / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

– Det finns sådant som jag anser bör utredas, säger han.

När det gäller brottmål så kan Mikael Nilssons sin sak. Han är omvittnat skicklig. Nilsson har dessutom varit åklagare. I dag vill han inte uttala sig om möjligheterna för Sara Lundblad att få resning.

– Om det finns en sådan möjlighet så kommer det framgå av en eventuell resningsansökan, säger han.

+ + + + +

Sara Lundblad nekade under hela förundersökningen till all vetskap om mordet, ett mord som genomfördes tidigt på morgonen den 30 augusti 2012.

Göran Lundblad låg då i sin säng i sovrummet på bottenvåningen i sitt hus. Sara Lundblad sov hemma hos Martin Törnblad.

Törnblads gård ligger i närheten av Göran Lundblads hus, som tidigare var Sara Lundblads barndomshem.

Hon hade fortfarande nyckel till huset och mördaren bör ha haft tillgång till nyckel för att tidigt på morgonen obemärkt ha tagit sin in i huset och gå fram till sängen där Göran Lundblad sov.

Nyckeln till huset fanns hemma hos Törnblads enligt Sara Lundblad. Det är en av flera detaljer som sammantaget gjort att hon befunnits vara skyldig.

En annan omständighet år det faktum att hon tillsammans med Martin Törnblad gjorde om sovrummet där hennes pappa mördades till ett vardagsrum. Renoveringen gjordes trots att Göran Lundblad officiellt bara var saknad. Ingen visste då att han var mördad.

I rättegångarna framkom senare att Göran Lundblad ogärna reste. Även det faktum att Martin Törnblad körde Lundblads ena bil från Förlösa till familjens lägenhet i Kalmar har talat mot henne. Det har tolkats som ett försök att dölja att pappan mördats.

Städade rummet noga

När en polisman senare frågade vilket rum som var Göran Lundblads sovrum ska Sara Lundblad och Martin Törnblad ha pekat ut fel rum. Paret hade nämligen gjort om Göran Lundblads sovrum till vardagsrum och vardagsrummet påstods ha varit hans sovrum.

En teknisk utredning och noggrann analys av väggar och golv i rummet där Lundblad mördades visade att han legat i sin säng när han sköts till döds med ett hagelgevär.

Mördaren stod alltså alldeles intill den förmodat yrvakne Göran Lundblad när skottet avlossades.

Polisens kriminaltekniker hittade spår av Göran Lundblads blod i väggen där han haft sitt huvud. Spåren upptäcktes trots att stora mängder av det kraftiga rengöringsmedlet Cillit Bang använts innan väggarna tapetserats.

Sara Lundblad har själv uppgett att hon låg och sov när mordet inträffade, att hon gick upp först vid 9-tiden på morgonen.

Brottmålsadvokaten Mikael Nilsson undersöker om det finns en möjlighet att begära resning för Sara Lundblad.Foto: / MICKE ÖLANDER

I en tidigare intervju med Kvällsposten har hon påstått att det finns saker som inte kommit fram i rättegången.

– Jag vet att det finns vittnen som skulle kunna fria mig, hävdar hon.

Vilka dessa vittnen skulle kunna vara är oklart. Men det bör rimligen vara personer som till exempel kan vittna om att hon befann sig hemma hos Martin Törnblad den morgon då hennes pappa mördades.

Sara Lundblad har också uttryckt att hon var styrd av sin pojkvän.

Hennes invändningar är inte okända för polis, åklagare och domstolar men har ansetts sakna betydelse.

Erkände mordet

Mordet på Göran Lundblad har av domstolar och åklagare uppfattas som en mordkomplott genomförd gemensamt av Sara Lundblad och Martin Törnblad. Motivet ska ha varit att komma över Göran Lundblads förmögenhet.

I dag är Sara Lundblad och Martin Törnblad är inte längre ett par. Deras förhållande sprack en tid innan det framkom att Göran Lundblad mördats.

Mordet blev känt när Martin Törnblad två år efter mordet sökte kontakt med Therese Tang. De hade mötts i när hon som ledare för Missing People sökt efter Göran Lundblads kropp i Förlösa.

För henne erkände han sin medverkan i mordet och pekade samtidigt ut Sara Lundblad som delaktig. Han berättade ingående hur Göran Lundblad mördats, hur kroppen fraktats till en åker i närheten och grävts ned. Det framgick också av Tangs berättelse att Martin Törnblad ville ha ett förhållande med Tang.

Det har han dock efteråt förnekat i en intervju med Kvällsposten.

I dag vill inte Martin Törnblad kännas vid det erkännandet. Han förnekar att Sara Lundblad var delaktig och har i stället pekat ut en annan person.

Nya möten

I nya förhör som hölls förra året har han lämnat uppgifter som Sara Lundblads advokat vill granska. Förhören pågick i flera timmar under två dagar.

I efterhand har åklagaren Gunilla Öhlin, som fick Martin Törnblad och Sara Lundblad fällda för mord, bekräftat att det hållits ett möte men hon har vägrat avslöja vad det handlat om.

Mikael Nilsson anser att de här förhören kan vara av betydelse och kanske också avgörande.

– Vi har sökt åklagaren vid två tillfällen och begärt att få ta del av handlingarna men inte fått något svar, säger han.

Kvällsposten har också sökt åklagaren men inte lyckats nå henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag