Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmös problemgata rensas: "Måste bort"

Utpekad gata. Norra Grängesbergsgatan är i första hand en gatustump på 600 meter. Gatan har under lång tid varit utpekad som en av Malmös mest kriminella stråk.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Den socialdemokratiska ledningen i Malmö vill satsa mångmiljonbelopp på att öka säkerheten och tryggheten i Malmö. Ett av de områden som hamnar i fokus är Norra Grängesbergsgatan.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Norra Grängesbergsgatan i Malmö blir fortsatt föremål för polisens och andra myndigheters intresse.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Situationen kring Norra Grängesbergsgatan är inte acceptabel. Kriminella verksamheter ska störas ut, säger Andreas Schönström
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Lokalpolisområdeschef Andy Roberts säger att polisen regelbundet utför kontroller i det aktuella området.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En gatustump på sexhundra meter - det är Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

Gatan pekas ut som en av de mest kriminella platserna i staden. 

Nu vill kommunen genom nya insatser försöka störa ut brottsligheten.

– Där finns verksamheter som är stora bekymmer och som måste bort, säger Andreas Schönström, ansvarigt kommunalråd för trygghet och säkerhet i Malmö.   

Den styrande socialdemokratiska regimen i Malmö vill satsa ytterligare 50 miljoner kronor nästa år på trygghetsskapande åtgärder.

Det är lika mycket pengar som satsas på samma typ av åtgärder under det här året och som moderaterna gav sitt stöd för i kommunfullmäktige. 

Den nya satsningen ingår i det budgetförslag S lägger fram på fredag. Hela budgeten omfattar cirka 23 miljarder kronor.

En viktig del av budgeten handlar om vad kommunen vill göra för att minska kriminaliteten och öka tryggheten i staden.

Fram till den siste september i år har det enligt polisens statistik skett 54 skottlossningar i Malmö. Sex personer har mördats och 31 skadats. 

Finns ett mörker

– Det finns ett mörker, men håller vi bara i vårt arbete syns ett ljus i tunneln också, säger kommunalrådet Andreas Schönström. 

Bland insatserna finns bland annat förslag på fler övervakningskameror och en fortsatt jakt på bilmålvakter.

Men också att störa ut kriminella verksamheter på olika platser.

Ett av de områden som sedan länge pekats ut är Norra Grängesbergsgatan i stadsdelen Augustenborg.

Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Här finns både olagliga, och fullt lagliga verksamheter. "Det är viktigt att betona att där finns goda exempel också", säger polischefen Andy Roberts.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Längs den drygt sexhundra meter långa gatan trängs olika verksamheter sida vid sida. Området har sedan länge beskrivits som ett problemkvarter med omfattande kriminalitet.

– Situationen där är inte acceptabel. Kriminella verksamheter ska störas ut, säger Andreas Schönström

Han har själv varit med vid en av de tre stora razzior som hittills gjorts i år, där representanter för flera av kommunens förvaltningar, polisen, tullen och Skatteverket deltagit.

Svartkrogar

– Det är väldigt skiftande verksamheter. Där finns seriösa verksamheter, men många oseriösa ställen också. 

– Där är personer som hyr ut till vem som helst. Utåt sett ger en verksamhet sken av att vara en förening, men i själva verket kan det vara en svartkrog eller rökkafé. Där finns svart arbetskraft och ställen där det tvättas pengar och finns narkotika. Det blir tillhåll och skapar stora bekymmer, säger Andreas Schönström.

Lokalpolisområdeschef Andy Roberts.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Lokalpolisområdeschef Andy Roberts uppger att man från polisens sida utför regelbundna kontroller i den aktuella stadsdelen.

– Där finns fortfarande mycket att göra med en del suspekta verksamheter. Det är verksamheter som dyker upp med oklara företagskonstellationer och med en verksamhet det inte finns papper på. Men det är viktigt att betona att där finns goda exempel också, säger polischefen.

Enligt kommunalrådet Andreas Schönström är målet med satsningen att fortsätta rensa upp i kriminaliteten längs gatan under nästa år.

Fler kameror

– Vår avsikt är att utöka våra aktiviteter i området, säger Schönström.

Men S-förslaget innehåller alltså flera insatser. En är önskemålet om fler övervakningskameror på centrala platser i staden.

Andreas Schönström ser platser som Södervärn, Möllevången och sjukhusområdet som aktuella för kameror.

– Vi menar att det ökar polisens möjligheter att lösa brott och jag vågar påstå att allmänheten har en har en positiv inställning till kameror. I det här fallet går det inte att vara rigid och det är bara att hoppas att vi får med oss länsstyrelsen i detta.

S-budgeten omfattar även fortsatta insatser för att minska antalet så kallade målvaktsbilar i Malmö.  

Arbetslösa städar

Där finns också satsningar på en tryggare gatu- och trafikmiljö. Hastighetsdämpande åtgärder ska utföras och på vissa platser, som Seved till exempel där det förekommer omfattande narkotikaförsäljning, vill man leda om trafiken helt och hållet.

Den styrande S-ledningen vill även få ut fler vuxna på stan i form av nattvandrare och anställa arbetslösa som ska ingå i städpatruller för att hålla områden rena.

Socialdemokraterna satsar även på ett nytt styrsystem för att hitta och åtgärda sådant som skapar otrygghet. Man vill även inleda ett förebyggande arbete för unga i riskzonen.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!