Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lösningen på poliskrisen – lånar personal från Estland

Foto: POLISEN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Svensk polis lider av personalbrist.

På NFC, Sveriges CSI, går arbetet så långsamt att misstänkta släppts och kunnat fortsätta begå brott.

Nu lånar myndigheten in personal från Estland som ska jobba med svenska ärenden och hjälpa att lösa krisen.

– Medarbetarna har genomgått säkerhetsprövning, säger Victor Högberg, kommunikatör på Nationellt forensiskt centrum.

Undersökningar av tekniska bevis, som fingeravtryck, tar så lång tid att brottsutredningar kan ligga på hög i flera månader.

Det leder till att brottsmisstänkta sitter frihetsberövade onödigt länge, att gärningsmän går fria och att brottsoffer inte får upprättelse.

En av orsakerna till krisen är NFC:s personalbrist.

Kvällsposten har tidigare avslöjat att gripna, misstänkta rånare fortsatt begå grova rån på grund av NFC:s långsamma arbete. Risken har varit stor att de misstänkta sökt upp sina offer under tiden de gått fria.

Polis: ”Få in mer personalresurs”

Nu kan Kvällsposten avslöja att NFC försöker lösa krisen genom att låna in personal - från Estland.

– Det stämmer att NFC har ett samarbete med det estländska forensiska labbet för att få in mer personalresurs till NFC:s biologisektion, säger polisens kommunikatör Victor Högberg.

I början av 2018 visade en granskning att NFC var så pressat att man infört ett desperat projekt för att bli av med en stor hög av ärenden.

Projektet fick intern kritik för att använda mindre säkra arbetsmetoder, nedprioritera mängdbrott och för att inte vara transparent gentemot polis och åklagare.

Enligt Victor Högberg ska lånet av estländarna nu bidra till ”kunskapsutbyte för både svensk och estnisk polis”.

Källa: NFC tänkte exportera undersökningar

Enligt personer med insyn var upprinnelsen till det hela en konferens där det visade sig att estländarna har stor överkapacitet med få ärenden per år.

NFC, som länge försökt effektivisera sin verksamhet, tänkte först exportera undersökningar dit, men det gick inte ur sekretesshänseende.

Istället valde man att låna in handläggare därifrån som kan lära sig den svenska verksamheten samtidigt som de blir en extra personalresurs. 

Polisbristen är så stor att polisförbundet nyligen föreslog att regeringen utreder möjligheterna att anställa norska poliser.

”Vi har inte skickat några ärenden till Estland”

Hos NFC ska de inlånade estländarna jobba med svenska ärenden.

– Vi har inte skickat några ärenden till Estland utan det handlar om att två medarbetare med lång erfarenhet från DNA-arbete kommer att arbeta på plats här på NFC i Linköping.

Det ena estländska lånet börjar jobba redan denna vecka och ska vara inlånad i ett år.

– Den andra arbetar här under hösten, säger Victor Högberg. Medarbetarna har genomgått säkerhetsprövning enligt gällande rutin för medborgare från annat land än Sverige.