Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ska polisen utvisa fler illegala personer

Michael Mattsson. Foto: TOMAS LEPRINCE
Gränskontrollerna i Malmö sker vid Hyllie station, när det gäller tåg. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Gränspolisen i region Syd välkomnar regerings nya förslag som ska underlätta utvisning av illegala invandrare.

Det handlar bland annat om kroppsvisitering, fingeravtryck från barn, samt fotografering av personer som inte vill bli identifierade.

– Vi behöver utöka verktygslådan för att kunna leva upp till de krav som ställs på oss att avvisa fler personer som befinner sig illegalt i Sverige, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Syd till SVT.

Det är först den 1 oktober 2018 som lagen kan verkställas. Men nu välkomnas det nya förslaget, som ska underlätta utvisningen av illegala invandrare i Sverige.

Enligt en utredning som har gjorts vistas i dag 50 000 personer i Sverige utan tillstånd. För att få fler att återvända till sina hemländer ska det nya förslaget se till att polisen får ta fingeravtryck från barn och fotografera personer.

Michael Mattsson är chef för gränspolisen i syd. Till SVT Nyheter Skåne säger han att de förslag som redan nu har verkställts har underlättat mycket för polisen.

– Det ser vi bland annat på är att vi har dubblerat antalet personer i Migrationsverkets förvar i Syd. Samtidigt vet vi att det finns ett jättestort mörkertal, säger Mattsson.

Möts av förståelse

Polisen har dock inte fått alla sina önskemål tillgodosedda. Bland annat vill de kunna genomföra husrannsakningar för att leta efter gömda id-handlingar. Men det förslaget finns inte med.

Polisen genomför inre utlänningskontroller i hela regionen, men i dag sker det ofta genom arbetsplatsbesök. Michael Mattsson säger till SVT att det finns ett stort parallellsamhälle och att polisen numera möts av förståelse från allmänheten.

För några år sedan testades det så kallade REVA-projektet – som syftade till att öka utvisningarna av personer som uppehöll sig illegalt i Sverige – i Skåne. Då möttes polisen av kraftiga protester. 

– Det är inte alls som under Reva-debatten, vi möts av stor förståelse för vårt arbete nu, säger MIchael Mattsson till SVT.