Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska polisen undvika kökaos vid gränsen

Polisen har avvisat över 4 700 personer sedan 22 december.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Alla personer som passerar gränsen kontrolleras.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Den 22 december infördes inreserestriktioner. Sedan dess har det bitvis varit långa väntetider på bron.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
– Vi tror att det kommer att gå bra, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen i region syd.
Foto: Jens Christian / Kvällsposten (Kvp)

Alla inresande från Danmark kontrolleras vid den svenska gränsen

Kontrollerna har bitvis orsakat långa köer och inför årets första riktiga jobbvecka finns farhågor om problem.

Men polisen har laddat upp för att förhindra kökaos under måndagen: både specialåtgärder och specialutbildad personal som kan genomföra avvisningar är på plats.

– Vi tror att det kommer att gå bra, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen i region syd.

Den 22 december infördes ett inreseförbud från Danmark – svenska medborgare undantas men andra måste till exempel kunna bevisa att man jobbar i Sverige för att få komma in. 

I veckan som gick meddelades att över 4 700 personer stoppats vid kontrollstationerna vid Öresundsbron, i Helsingborg och på tågstationen i Hyllie. Bitvis har inreserestriktionerna orsakat långa köer, och mycket irritation, på Öresundsbon.

För den som kommer körande på bron mot Sverige under måndagen kommer det att se lite annorlunda ut. Redan ute på bron kommer trafikanterna att fållas in i tre grupper, svenska, utländska och lastbilar.

– Vi har skyltat upp ute på bron för att leda i trafiken i tre olika köbanor.

– Det här är ett nytt regelverk och vi har vidtagit flera åtgärder för att detta ska ske på ett bra och rättssäkert sätt. Vi har ett samarbete med Öresundsbron för att få detta att fungera, säger Ewa Gun Westford. 

Rättssäkert

Tanken är att det ska gå snabbare om resenärerna leds in i olika grupper. Alla resenärer kommer att kontrolleras, och alla kommer inte att få komma in.

Men den som avvisas måste göras så på ett korrekt sätt. En avvisning ska ske efter konstens alla regler och sedan registreras. Dessutom ska vederbörande vid en avvisning eskorteras bort från gränsen.

– Vi kommer att ha personal på plats under måndagen och bland dessa finns beslutfattare som kan fatta avvisningsbeslut på ett rättssäkert sätt.

I övrigt vilar ett stort mått eget ansvar på resenärerna. Bevisbördan, tvärtemot vad som normalt gäller, ligger på resenären. Det är alltså resenären själv som har att bevisa vem man är och varför man ska få resa in i Sverige.

God tid

Förutom det finns det några saker som är värda att tänka på.

– Var ute i god tid, ha dina papper i ordning och välj rätt fil, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen uppmanar dessutom resenärer att hålla koll på Öresundsbrons hemsida och på polisens dit för att hålla sig uppdaterade om läget.

För även om restriktionerna i första läget ligger till den 21 januari kan de komma att förlängas.

– Så det är bra att vi har det här på plats för att det ska gå smidigt. Och vi ska komma ihåg att den bakomliggande orsaken är att minska smittspridningen, Ewa-Gun Westford.

Hårdare restriktioner införs i Danmark.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!