Så ska polisen stoppa Gryningspyromanen

Ystadspolisen har tidigare fört samtal med Ulf Borgström, 51, och är beredd att möta honom igen för nya samtal om han återvänder till Ystad
Foto: Lasse Svensson
Anders Telsing tf chef för Polisområde Österlen bedömer att det finns en möjlighet för Ulf Borgström att välja en annan väg än den han valt tidigare
Foto: Sanna Dolck
Ulf Borgströms namn har nämnts vid över 100 bränder. Bland annat den här industribranden i Ysatd 2003. Han varnar för fler framöver.
Foto: Patrick Persson
När misstankarna var som starkast, och ilskan som värst mot Ulf Borgström blev hans bostad eldhärjad. Han bodde då i en barack utanför Ystad.
Foto: Tomas Leprince

Polisen har en plan om Ulf Borgström, 51, återvänder till Ystad. Inte för att jaga eller bevaka honom. Utan för att prata med honom.

Så har polisen gjort förr med Gryningspyromanen. Det kallas för motiveringssamtal.

- Han känner till hur det fungerar, säger Anders Telsing, tf chef för polisområde Österlen

Det finns en väg tillbaka även för en man som Ulf Borgström.

- När han släpps ut efter ett långt fängelsestraff så utgår jag ifrån att han slussas ut i samhället som vem som, helst som avtjänat ett fängelsestraff, med alla de krafter som samhället kan erbjuda, säger Anders Telsing.

Men hur ser ni på de hot han uttalat mot Ystad och kommunens invånare?

- Hoten som uttalas gör ont i hjärtat på polisen, liksom andra myndigheter men kanske främst på alla medborgare som känner sig drabbade. Han har själv ett stort ansvar för hur framtiden ter sig när han kommer ut, säger Anders Telsing.

Spred skräck i Ystad

Ystadsborna minne av Ulf Borgström har med andra ord inte bleknat.

Han finns där en som en skuggfigur och extra starkt hos de som misstänker honom för alla de bränder som hans nämn förknippats med.

Sommaren 2008, två år innan han greps och senare dömdes till åtta års fängelse, fanns exempelvis affischer uppsatta med hans namn och bild.

Formaten var som i gamla västernfilmer. En bild på Ulf Borgström, hans namn och födelsedata. Affischerna fanns uppsatta i Ystad med omnejd.

Det här var vid en tidpunkt som senare följdes av flera när Ulf Borgström upplevde sig vara jagad och frögöljd. Och det var han på ett sätt också.

- Det har ju i stor omfattning varit hans eget val och vi har arbetat väldigt nära honom för att förebygga brott och under viss period hållit honom under ständig uppsikt, säger Anders Telsing.

Hans poäng är att Ulf Borgström mycket väl visste vad som gjorde att polisen försökte övervaka honom.

Och orsakerna var många och blev bara fler och fler i takt med att han kom att förknippas med ett stigande antal anlagda bränder.

- Han har haft många chanser att så att säga komma överens med oss så att han inte skulle behöva ha polisen efter sig, säger Anders Telsing.

Motiverande samtal

Det polischefen syftar på är vad som internt kallats för det tredje spåret, så kallade motiverande samtal som Ystadspoliser förde med Ulf Borgström vid sidan om den periodvis intensiva överkavningen av Gryningspyromanen.

Hur fungerar det när man håller ett så kallat motiverande samtal?

- Han känner ju väl till det här. Enskilda poliser har suttit ned honom, precis som du gjorde när du intervjuade honom, och samtalat med honom om hur han funderar kring olika saker. Han har haft stora chanser att lämnas ifred som han sedan inte tagit av olika skäl, säger Anders Telsing.

"Trött på jiddret"

Ulf Borgström berättar i intervjun med Kvällsposten att han redan har en kontakt med det som före årsskiftet om den nya polisorganisationen heter länskriminalen vid Skåne- polisen.

- Ja, jag är trött det här jävla jiddret med polisen, bränder och fängelser och sådant. Man blir trött på det så, säger han intervjun.

Om han återvänder till Ystad - kan ni tänka er att samtala med honom på samma sätt tidigare?

- Absolut! I akt och mening att vi ska kunna släppa taget om honom och inte behöva betrakta honom som en kriminell person. Vårt arbete går ju först och främst ut på att förebygga brott, säger Anders Telsing.

Och så tillägger han:

- Avslutningsvis vill jag säga att polisen bedömer att han har förmågan och möjligheten att välja annan väg.

När misstankarna var som starkast, och ilskan som värst mot Ulf Borgström blev hans bostad eldhärjad. Han bodde då i en barack utanför Ystad. Foto:

Tomas LePrince

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!