Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska polisen lösa mordet på 16-åringen

Avfallsplatsen där 16-åringen hittades ligger cirka 100 meter från några träbänkar som är placerade vid judiska kapellet. Avfallsområdet döljs av en kraftig häck. Träbänkarna används ofta som tillhåll för ungdomar.
Foto: Fritz Schibli
Platsen där 16-åringen hittades är nästan helt insynsskyddad. Han hade inga idhandlingar på sig när en hundägare hittade kroppen på måndagsförmiddagen.
Foto: Micke Ölander
Vid kapellet finns en övervakningskamera. Det är oklart om den var i funktion under helgen.
Foto: Micke Ölander
Bakom grinden, in till höger ligger Judiska kapellet där ungdomar ofta använder några träbänkar som tillhåll. Grindarna är lätta att ta sig över.
Foto: Micke Ölander
16-åringen kom med tåg till Malmö. Här har han filmats och polisen kan i efterhand kontrollera om han möttes av någon person.
Foto: Christian Örnberg

MALMÖ. Den 16-årige flyktingpojken kom med tåg till Malmö centralstation för att träffa bekanta.  Då kan sista bilden på honom ha tagits.

Hans kropp hittades intill en skräphög vid Östra kyrkogården - nära en undanskymd plats vid ett kapell där ungdomar brukar hålla till.

Polisen spårar nu vännerna han skulle möta.

Polisen har tagit bort avspärrningarna kring den avfallsplats med kompost och skräp där 16-åringens kropp hittades på måndagsförmiddagen strax efter kl 9 av en hundägare. Kroppen låg så att den var mycket svår att upptäcka från den cykel- och promenadgång som går förbi platsen. Infarten till avfallsområdet där kyrkogårdsförvaltningen bland annat samlar kompost är spärrad av en låst vägbom.

Avfallsplatsen ligger mellan två höga häckar. På ena sidan finns Östra kyrkogården. På andra sidan finns det judiska kapellet.

Vid kapellet samlas på olika tider av dygnet ungdomar.

Alldeles intill kapellet finns några träbänkar. Två har spår av anlagda bränder. Anställda vid kyrkogårdsförvaltningen som har förhörts av polisen har beskrivit att bänkarna vid judiska kapellet är ett tillhåll för ungdomar. Flera polisanmälningar har gjorts av förvaltningen om skadegörelse vid bänkarna.

Tillhåll för knarkare

– Vi rensar ofta bort skräp där. Ölburkar och annat, säger en anställd som vill vara anonym.

De har också hittat spår som tyder att bänkarna används av narkomaner.

– Vi har hittat foliepapper, säger en anställd.

Vid kapellets takränna finns en övervakningskamera som skyddas av galler. Om den var i funktion under helgen är oklart.

Sent på tisdagskvällen hörde polisens utredare personalen på det HBV-hem där 16-åringen bodde. Han har tidigare vistats på andra hem i bland annat i Göteborg.

– Han brukade åka till Malmö för att träffa vänner, säger spaningsledaren Tony Pallon.

I går eftermiddag hade polisen ännu inte spårat dessa vänner som 16-åringen brukade träffa.

Pojkens döda kropp låg vid en skräphög, intill några cementrör, en plog och tre så kallade frontlastarcontainrar som används för att frakta skräp.Avfallsplatsen där 16-åringen hittades ligger cirka 100 meter från några träbänkar som är placerade vid judiska kapellet.
Foto: Fritz Schibli

Saknade idhandlingar

När polisen undersökte kroppen visade det sig att det först inte gick att identifiera pojken.

– Han saknade identitetshandlingar, säger Tony Pallon.

Polisen har också gjort vissa tekniska fynd.

Vilka vill Tony Pallon inte berätta

Polisen kunde först på tisdagen identifiera 16-åringen med hjälp av hans fingeravtryck som fanns hos Migrationsverket.

– Det fanns ingen efterlysning på honom i våra register, säger Tony Pallon.

Varför en sådan saknades har han ingen förklaring till. Regelverket för hur HBV-hem ska hantera en situation när ett ensamkommande barn inte kommer tillbaka på utsatts tid kan skifta men i ett sådant här fall den som är god namn, alltså ställföreträdande vårdnadshavare. 16-åringen bör dessutom ha talat om i förväg vem han skulle hälsa på i Malmö och lämnat dennes telefonnummer.

Sydsvenskan uppgav i går att ett ensamkommande barn som placerats i Malmö av Vimmerby kommun tagits in till förhör under tisdagen. Det framgår inte om den ungdomen är en bekant till 16-åringen.

Pallon har ingen uppgift om när pojken skulle ha varit tillbaka på hemmet därför är det också oklart när HBV-hemmet insåg att han var försvunnen.

Sedan dess har polisen inlett arbetet, med att kartlägga både honom och hans vänkrets.

– Vi vill veta hur han kunde hamna på Östra kyrkogården, säger Tony Pallon.Vid kapellet finns en övervakningskamera. Det är oklart om den var i funktion under helgen.
Foto: Micke Ölander

Vännerna okända

Svaret på den frågan kan finnas i förhör med de vänner 16-åringen skulle träffa i Malmö, vänner som i går inte var identifierade.

Arbetet med att hitta dem såg i går eftermiddag ut att bli komplicerat. Polisen hoppas att andra ungdomar på det HBV-hem där 16-åringen var placerad ska kunna ge ledtrådar, och helst namn.

– Vi måste kontakta både tolkar och personal från socialtjänsten inför dessa förhör, säger Lars Förstell, presstalesperson vi Malmöpolisen.

Polisen vet att 16-åringen kom med tåg till Malmö och har också en uppfattning om när. Tony Pallon vill i inte berätta den exakta tidpunkten 16-åringen anlände till Malmö.

16-åringen ska enligt uppgifter till polisen ha varit ensam när han lämnade HBV-hemmet för att åka till Malmö.

Frågan är om han var ensam vid ankomsten.

Polisen kan i efterhand ta fram exakt klockslag när han anlände till Malmö centralstation och även kontrollera om han verkligen var ensam när han kom dit.

Filmad på stationen

Malmö centralstation har en sofistikerad utrustning med videokameror som täcker i stort sett alla ytor på centralstationen.

Med ledning av de filmerna kan polisen också slå fast vilken utgång 16-åringen använde när han gick ut från stationen och om någon mötte honom på stationen.

16-åringen tillhörde den stora grupp av afghanska flyktingar under 18 år som kom till Sverige under 2015. Då anlände sammanlagt 19 815 pojkar och flickor i åldrarna 15 och 16 år och sökte asyl. En majoritet kom från Afghanistan.

Efter ankomsten till Sverige har han vistats på flera HBV-hem, enligt Tony Pallon. Han har också blivit misstänkt för stöld, skadegörelse och narkotikabrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!