Mats Larsson mördades på midsommarafton 2011. Foto: Privat
Mats Larsson mördades på midsommarafton 2011. Foto: Privat

Så ska polisen lösa midsommarmordet

Publicerad

På midsommaraftons morgon hittades grönsaksbonden Mats Larsson, 53, brutalt mördad i sitt sovrum.

Två män är misstänkta för mordet men bevisen är för svaga.

Nu, två år efter mordet, hoppas utredarna att hittills hemliga vittnesmål ska avslöja mördarna.

- Vi är fortfarande mycket intresserade av vad folk har sett och hört som kan sättas i samband med mordet, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid Helsingborgspolisen.

Den omtyckte trebarnspappan och grönsaksbonden Mats Larsson hittades död i sitt sovrum i skånska Viken tidigt på midsommaraftons morgon 2011.

När en granne vid niotiden tog sig in i Larssons hus hittades 53-åringen på golvet i sovrummet, klädd bara i underkläder och kroppen bar tydliga spår av massivt våld.

Sedan tidigt i utredningen har mordutredarna på länskriminalen i Helsingborg jobbat efter teorin att Mats Larsson föll offer för synnerligen våldsamma rånare som bröt sig in i boningshuset och att rånet urartade i dödligt våld.

Två män greps

Men trots intensiva efterspaningar och noggranna undersökningar av grönsaksbondens omfattande affärer med svartdiesel har det varit svårt att nå framgång i mordutredningen, ända tills i januari i år då två män, en 56-åring från Malmö och en 40-åring från Serbien greps.

Männen, som båda är dömda för grova våldsbrott tidigare, greps och anhölls den 21 januari i år men släpptes bara två dagar senare eftersom bevisen inte höll.

Polisen vill inte avslöja vad i utredningsmaterialet som väckte intresset för de två männen men spaningsledaren Annika Nilsson har tidigare berättat för KvP att männen tidigt dök upp i utredningen. Bland annat låg hemlig telefonavlyssning bakom gripandet.

"Ännu misstänkta"

- Det råder förundersökningssekretess i ärendet men båda två är ännu misstänkta, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Hittills i utredningen har polisen hållit över 250 förhör och spaningsledningen har 40 fullpackade pärmar med material om det brutala midsommarmordet 2011.

- Det är fortfarande mycket åtgärder kvar att göra, men jag vill inte gå in på några detaljer om vad som sker i övrigt, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, till KvP.

Jakten på den eller dem som slog ihjäl honom pågår intensivt, men trots att det finns två misstänkta mördare behöver polisen hjälp och vädjar nu till allmänheten, alla vittnesmål och iakttagelser från tiden för mordet kan ha betydelse för utredningen och visa sig vara pusselbiten som saknas.

"Goda möjligheter"

- Vi är fortsatt tacksamma för fler tips, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Det brutala mordet har etsat sig fast i medvetandet i omgivningarna. I maj 2009 hittades Mats Larssons bror och dennes käresta döda i ett växthus.

Inledningsvis misstänkte polisen att de bägge giftmördats men paret hade dött av gasförgiftning.

Nu hoppas grannarna i Viken att polisen snart klarar upp mordet på Mats Larsson.

En granne säger att han kände en lättnad när männen greps.

- Även om de är fria nu så verkar det som om polisen har något på dem, annars hade de väl varit avskrivna.

Eva-Lotta Hermansson tror också att mordet kommer att klaras upp.

- Möjligheterna att lösa det här är goda, hoppet är inte ute, säger hon.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag