Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska polischeferna lösa gangstermorden

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, vill se nya grepp i kampen mot de grövsta brotten. "Det ska inte, som det är i dag, vara mindre straffvärt att gripas med en handgranat i fickan än ett skjutvapen", säger Stefan Sintéu.
Foto: Peo Möller
Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenheten, har tillsammans med Sintéus tagit fram en åtgärdslista. "Den är resultatet av de brister som vi själva och vår personal har upplevt", säger hon.
Foto: Fotograf Jens Christian

Lagen räcker inte till för att få bort de illegala vapen som kriminella använder för att skjuta och döda. Det hävdar två polischefer.

Sex olösta gangstermord är en fingervisning om ett hårdare klimat.

Polisen riskerar att bli förlorare och gangstermördarna vinnare.

Stefan Sintéus var fram till förra året chef för det som då kallades för länskriminalen i Skåne, en enhet som utredde de allra grövsta brotten med fokus på tungt kriminella.

I dag kallas länskriminalen för regionala utredningsenheten. Sintéus har tagit klivet upp som polismästare i Malmö.

Chockartad utveckling

I en förstudie som gjorts av en projektgrupp bestående av några av Sveriges främsta mordexperter skissas på en chockartad utveckling för Stockholm, Göteborg - men också Malmö.

Projektgruppens slutsats är att kriminellas uppgörelser med illegala vapen verkar ha en tendens att bli allt fler.

Och att det som på polisslang kallas för gangstermord, i allt större utsträckning blivit svåra att lösa.

Den brutala sanningen är att en gangstermördare har betydligt större chans att undgå åtal och straff för mord än en "vanlig" svensk.

- Jag håller med i de konklusioner som gjorts i förstudien, säger Stefan Sintéus.

Han har själv tidigare konstaterat att det grova våldet tycks ha blivit allt vanligare. Statistiken med ett ökat antal skjutningar i bland annat Malmö talar ett tydligt språk.

Tagit fram åtgärdslista

Malmöpolisen har i kraft av sina dokumenterade erfarenheter av illegala vapen, skjutningar och gangstermord tagit fram en åtgärdslista som nästan kan beskrivas som ett nödrop.

- Jag har egna reflektioner som tangerar lagstiftningsfrågor, säger han, men håller inte med om att det är ett nödrop.

Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenheten, har tillsammans med honom tagit fram åtgärdslistan.

- Den är resultatet av de brister som vi själva och vår personal har upplevt, säger hon och syftar bland annat på poliserna som arbetar på Malmös gator.

Åtgärdslistan är avslöjande. Den visar på vad poliser i dag anser vara hinder i jakten på illegala vapen.

-Vi har tagit upp de här sakerna med flera politiker, men även med representanter för justitiedepartementet för att beskriva vilka svårigheter polisen möter, säger Petra Stenkula.

Båda står också bakom projektgruppens förslag att bland att försöka få en lagändring som tillåter anonyma vittnen i rättegångar och ett förbättrat skydd till vittnen.

- Men det är en komplicerad fråga om man ska tillåta anonyma vittnen. Den åtalades försvarare ska ju ha en möjlighet att ifrågasätta vittnen och det kan alltid uppstå frågan om vittnen har någon baktanke, säger Stefan Sintéus.

Enklare att ta fram telefonlistor

Projektgruppen pekar också på problemen med att få snabba svar från NFC, Nationellt forensiskt center, på DNA-analyser och patroner.

Likaså föreslår mordexperterna bland annat att det ska bli enklare att ta fram telefonlistor från mordoffers mobiler.

Men det handlar också om de illegala vapnen som finns i bilar, bärs på Malmös gator, som finns gömda i lägenheter och andra platser i Malmö.

Ett av Petra Stenkulas och Stefan Sintéus förslag är detta:

- Polisen behöver möjlighet att gå in i bostad utan att behöva inleda förundersökning där det enda polisen har är information om att personer inom den organiserade brottsligheten finns skrivna och eller sådana brukar vistas i bostaden och att det kan förekomma vapen eller andra farliga föremål där, säger Sintéus.

Gömda vapen

Erfarenhetsmässigt vet poliser att när man väl gör en husrannsakan hos en sådan person kan det finnas vapen eller ammunition gömda.

Ett annat förslag är att polisen ska kunna utfärda tillträdesförbud för vissa personer att vistas i till exempel svartklubbar där polisen misstänker att kriminella planerar och förbereder brott.

- Det finns ingen definition på vad som är svartklubb, men i rättegångsbalken finns en definition som skulle kunna användas, säger Stefan Sintéus.

Han hänvisar till en paragraf som har denna lydelse:

"Lokal som brukar användas gemensamt av personer som kan antas ägna sig åt brottslig verksamhet."

En punkt på Malmöpolisens åtgärdslista handlar om handgranater.

- En handgranat är ett krigsvapen. Den hör inte hemma under lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den ska inte blandas ihop med dynamit och andra sprängämnen som har ett visst legalt användningsområde. Det ska inte, som det är i dag, vara mindre straffvärt att gripas med en handgranat i fickan än ett skjutvapen, säger Stefan Sintéus.

- Det finns ingen legal användning för militära vapen i dagens samhälle och behovet av en särskild lagparagraf angående denna typ av vapen är akut, konstaterar han.

Utbrett missnöje

Regeringen har redan tagit tag i den här frågan och en lagändring ska vara på gång.

- Polisen ser ett behov av att det ska vara särskilt straffvärt eller hellre strängare straff än i vapenlagen att bära handgranat eller liknande, säger han.

Det finns också ett utbrett missnöje bland poliser när det gäller den nya vapenlagen. Både Petra Stenkula och Stefan Sintéus vill ha en förändring.

Straffskärpningen som kom till stånd med införandet av brottet synnerligen grovt vapenbrott är inte tillräckligt för den problematik polisen ser i vardagen, säger han.

Samma slutsats har projektgruppen dragit.

- Går en person runt med en skarpladdad pistol ska man inte kunna lämna polisstationen inom några timmar, säger han.

Men det är precis vad som sker och har skett även efter att vapenlagen skärptes. Straffet för grovt vapenbrott, att alltså ha en pistol eller vapen laddad med skarp ammunition, är ett års fängelse.

Om straffet höjs till två år blir effekten en annan. Då blir en sådan person i stället häktad i stället för att bli utsläppt för att hämta ett nytt vapen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!