Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska munskydden fasas ut i Danmark

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
”Vi fortsätter med grundläggande saker som massiv testning och lokala nedstängningar”, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke.
Foto: IDA MARIE ODGAARD / EPA RITZAU SCANPIX
Statsminister Mette Frederiksen.
Foto: JENS DRESLING / POOL / EPA POLITIKEN POOL

I Danmark är det på flera platser krav på att bära munskydd. 

Men snart är det stora användandet ett minne blott. Nu är planen klar för hus munskydden ska fasas ut. 

– Det här låter sig göras eftersom vi fortsätter med grundläggande saker som massiv testning och lokala nedstängningar, det är redskapen som försäkrar att vi kan öppna upp ännu mer nu, säger hälsominister Magnus Heunicke. 

I Danmark har myndigheterna länge haft en annan syn på munskydd än i Sverige. Med ambitionen att bromsa smittspridningen ställde regeringen, med statsminister Mette Frederiksen i spetsen, tidigt krav på danskarna att bära munskydd när de reser med kollektivtrafiken, handlar mat eller rör sig inne på restauranger. 

Nu är en plan klar för hur utfasningen av munskyddskraven ska se ut. Under måndagskvällen skrevs ett nytt avtal mellan folketingspartierna om hur den fortsatta återöppningen av landet ska fortsätta. 

– Även om smittspridningen har stigit en aning under den senaste tiden så befinner vi oss fortfarande i ett förnuftigt skede och vi har möjlighet återöppna samhället, säger justitieminister Nick Hækkerup i ett pressmeddelande. 

Enligt den nya planen kommer alla över 16 år ha erbjudits vaccinering i slutet av augusti, i samma stund kommer kraven på munskydd försvinna. Men det kan också gå fortare, i juni ska myndigheterna göra en bedömning och lägga fram en ny plan. 

Mette Frederiksen och hennes landsmän har haft krav på sig att använda munskydd på flera platser i det danska samhället.
Foto: JOSE COELHO / POOL / EPA / TT

5 miljoner munskydd varje dag

Hälsominister Magnus Heunicke vill berömma sina landsmän. 

– Danskarna har genom pandemin varit eminenta på att följa restriktioner, låta sig testas och backar till stora delar upp vaccinationsprogrammet. Det är väsentliga orsaker till den gradvisa återöppningen. 

Munskydden har skapat debatt sedan de blev ett dominerande inslag i den danska gatubilden. 

Enligt en rapport från danska Miljøstyrelsen används det 5 miljoner munskydd i landet varje dag som sedan kastas i papperskorgen – eller i naturen. 

Siffrorna oroar forskare som förutspår liknande påföljder som man ser från annan plastförorening.

– Vi vet att, likt annat plastavfall, kan engångsmunskydd också släppa ut skadliga kemiska och biologiska substanser, så som bisfenol A, tungmetaller och patogena mikroorganismer. Dessa kan få indirekta negativa effekter på växter, djur och människor , säger miljötoxologen Elvis Genbo Xu i ett pressmeddelande från Syddansk universitet. 

Här några av de nya punkterna i avtalet

Från och med 21 maj behöver man inte visa upp sitt coronapass och man ska besöka ett bibliotek eller om man ska delta i föreningsidrott. Det är dock fortfarande krav på att man har ett giltigt coronapass. 

Munskyddskraven ska fasas ut. Senast i slutet av augusti, när alla danskar över 16 år erbjudits vaccination, ska kraven vara helt borta. 

Allt fler ska få återvända till sina arbetsplatser (om de vill).

Den 21 maj blir det också tillåtet med sångaktiviteter i föreningsliv och kulturskolor. 

Samma dag tillåts även inomhusaktiviteter på nöjesparker, i djurparker och på badland. 


I det senaste avtalet slås fast att det enda som numera hålls stängt i Danmark är nattklubbar och diskotek, när de får öppna igen är oklart. 

TV: Så här funkar det danska coronapasset

Coronapasset är en förutsättning för att gå på restaurang eller besöka en biograf.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!