Polisen på plats vid den senaste skjutningen i Malmö där två kvinnor skadades när de sköts genom ett fönster. Foto: Scanpix
Polisen på plats vid den senaste skjutningen i Malmö där två kvinnor skadades när de sköts genom ett fönster. Foto: Scanpix

Så ska Malmö skyddas i helgen

Publicerad
Uppdaterad
Polisen rustar i Malmö efter skottlossningarna.
Polisens speciella utredningsgrupp jobbar dygnet runt och samtliga poliser i tjänst uppmanas vara observanta.
- Vi kommer ha folk som jobbar med de här skottlossningarna hela tiden och vi kan sätta in ännu fler om det skulle hända något, säger Lars-Håkan Lindholm vid Malmöpolisen.
Polisen lägger ner enorma resurser på att få fast den nya laserman som härjar i Malmö. Den speciella utredningsgrupp på tio personer som jobbar med skottlossningarna har utökats till 40-50 personer och gärningsmannaprofilgruppen är sedan en tid tillbaka inkopplad.
- Och i dag kommer det folk från riksmordkommissionen, säger Börje Sjöholm, operativ chef vid länskriminalpolisen i Skåne.

Civila spanare

Polisen kommer även att öka antalet uniformerade poliser på stan – och antalet civila spanare.
- I princip alla som är i tjänst kommer att vara engagerade och uppmanas vara observanta, säger Lars-Håkan Lindholm, informationsansvarig vid Malmöpolisen.
Så folk kommer att jobba med skottlossningarna dygnet runt?
- Alla i den speciella utredningsgruppen kommer inte att jobba samtidigt. Några kommer att jobba kväll, andra natt. Vi kommer ha folk som jobbar med det här hela tiden och vi kan sätta in ännu fler om det skulle hända något.

Mest pappersarbete

Är det några områden i Malmö som man kommer att fokusera extra mycket på?
- Nej, skottlossningarna har ju geografiskt sett varit väldigt utspridda.
Förutom den ökade närvaron på Malmös gator så handlar polisens arbete mycket om pappersarbete.
- Det är väldigt mycket pappersarbete. Handlingar ska kopieras och alla tips som kommer in kollas upp och bearbetas av minst tre personer. Det finns ingen Wallander. Det är vanligt hederligt polisarbete som gäller, säger Börje Sjöholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag