Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fjärilsprojekt ska göra Madsens häkte säkrare

Peter Madsen sitter på Vestre fængse. Foto: HANSEN BJØRN STIG / HANSEN BJØRN STIG
Foto: NICOLAI TOBIAS / IBL

Efter att Peter Madsen blivit dömd den 25 april fördes han tillbaka Vestre fængsel, där han suttit häktad sen augusti.

Fängelset är nu i framkant för Danmarks Naturskyddsförenings nya kampanj: Sommerfugleeffekten.
– Det hjälper slutligen att öka säkerheten för oss, att du har en trevlig atmosfär i ett fängelse, säger Lea Bryld, chef för Köpenhamns fängelseavdelning, till TV2.

Peter Madsen har suttit häktad på Vestre fængsel sen i augusti förra året, och det var dit han fördes efter att domen blivit fastställd. Nu är fängelset i framkant för en ny kampanj som drivs av den danska Naturskyddsföreningen.

Under de senaste åren har det varit tufft för fjärilarna, och kampanjen går ut på att säkerställa bättre villkor för fjärilarna. 

– Det finns så många restriktioner och så många regler som måste respekteras, så om det kan göras här, kan det göras var som helst, säger Naturskyddsföreningens president, Maria Reumert Gjerding till TV2. 

Planterats blommor, buskar och träd

På fängelset har det nu planterats fjärilsvänliga blommor, buskar och träd. En av planteringarna ligger precis framför isoleringsfångarnas gård.

– De har gråa väggar att titta hela dagen. Nu får de se några färger – och kanske något liv när fjärilarna kommer, säger Kasper, arbetsmiljörepresentant och kriminalvårdare på Vestre fængsel till TV2.

Peter Madsen har suttit häktad på fängelset sedan den 12 augusti förra året. Han har levt i en cell på sju-åtta kvadratmeter och haft besöks- och brevkontroll. Inga utomstående förutom hans advokat har fått besöka honom, och telefon, dator och iPad har varit förbjudet i hans cell. Detta för att Peter Madsen inte ska kunna påverka några vittnen. 

Ska öka säkerheten

Fängelset tror att insatsen för att hjälpa fjärilarna kan öka säkerheten på fängelset.

– Både de anställda och fångarna kommer att ha något fint att titta på, och det kommer att ge en bättre levnadsmiljö – vilket i sin tur kommer att ge en bättre arbetsmiljö, säger Kasper till TV2. 

Det antas att det kommer dröja månader innan Østre landsret, motsvarande en svensk hovrätt, kan ta upp mordet på Kim Wall. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!