Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska drottningen fira sin 80-årsdag

Vem är vem i det danska kungahuset?
Drottning Margrethe gläder sig åt att fira sin 80-årsdag. Bland annat tillsammans med familjen.Foto: PPE / PPE/SIPA USA SIPA USA

Drottning Margrethes stundande 80-årskalas liknar inget annat.

Festen som innehåller både tv-sända firanden, middagar på slottet och storslagna fyrverkerier ska pågå i flera veckor.

Margretehes fest blir också ett tillfälle att återförena hela den kungliga familjen.

Förberedelserna har pågått länge och in i det sista sitter marskalker och adjutanter med finputsningen av detaljer. För det är mycket som måste stämma när Margrethe, som varit drottning i 48 år, ska firas med dunder och brak under flera veckor.

Den 14 april, två dagar före den stora dagen, körs drottningen i häst och vagn från slottet Amalienborg till Det Kongellige Teater. Där ska hon tillsammans med övriga i kungafamiljen och särskilt inbjudna gäster se en galaföreställning som dessutom sänds livesänds i tv.

Dagen efter, den 15 april, är det barnens tur att fira Margrethe. Då kommer barn från hela Danmark till Christiansborgs slott för att ha kalas med drottningen. Några timmar därefter står drottning Margrethe värdinna för en galamiddag på slottet med inhemska och utländska vip-gäster.

Drottning Margrethe i ett nytt portträtt inför 80-årsfesten.Foto: Per Morten Abrahamsen / Kongehuset

På själva födelsedagen 16 april börjar festligheterna redan på morgonen på Fredensborgs slott med en mottagning för familj och vänner. Klockan 12 är det sedan dags för folkets hyllningar när drottningen stiger ut på sin balkong på Amalienborg.

Därefter körs drottningen till rådhuset där det bjuds på både tal och underhållning innan Margrethe går ut på balkongen även där för att vinka till folket.

På kvällen rundar kungafamiljen av festen med en helt privat middag med efterföljande dans på Fredensborgs slott. På gästlistan: prominenser från både Danmark och utlandet.

Den 25 april är det sedan dags för fest igen när Tivoli firar drottningen. Det gör man med en balettuppsättning i konsertsalen. Den dagens festligheter avslutas sedan med en middag på ansedda krogen Nimb för särskilt inbjudna gäster innan ett storslaget fyrverkeri sätter punkt för kvällens firande.

I samband med att Tivoli firar sin drottning kommer man att ha ett stort fyrverkeri. Den här bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: (C) RASMUS B. S. HANSEN / (C) RASMUS B. S. HANSEN

Det officiella kalaset slutar 6 juni när drottningen genomför sin sommarsegling med kungaskeppet Dannebrog med ett besök i Århus på agendan.

Festerna är inte bara glitter och glamour. Kalasen blir också ett sätt för hela kungafamiljen att återförenas. Kronprinsparet befinner sig just nu i fashionabla Verbier i Schweiz där barnen går i skolan under några månader. 

Även prins Joachim har lämnat moderslandet – han befinner sig i Paris för en militärutbildning och på hemmaplan har förstfödda barnbarnet prins Nikolaj just köpt egen lägenhet inne i stan och är på väg att flytta ut från farmors trygga famn på Amalienborg.

9 saker du (kanske) inte visste om drottning Margrethe

Hur bra koll har ni på den danska regenten?