Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ser lägret ut efter avhysningsbeslutet

Under onsdagen hade röjningsarbetet pågått i ungefär ett dygn. Då såg platsen ut så här.
Foto: Fritz Schibli

Iklädda skyddsmasker städar kommunens personal upp på Sorgenfrilägret i Malmö.

Senast under torsdagen ska lägret vara jämnat med marken – då överlämnas tomten till markägaren.

– Det är svårt att tro att det har bott människor här, säger Jeanette Silow, avdelningschef miljö- och hälsoskydd vid Malmö stad.

Under den tidiga tisdagsmorgonen spärrade polisen av runt Sorgenfrilägret och inledde aktionen för att avhysa migranterna. Ett par timmar senare lämnade de sista migranterna lägret samtidigt som grävmaskiner rullade in på området för att röja upp.

Under onsdagen fortsatte uppröjningsarbetet.

De åtta kommunmedarbetarna arbetade bland annat med att sortera saker. Här fanns allt från gasolflaskor, kylskåp, oidentifierade vätskor till hemmasnickrade kaminer med skorstenar upp genom pressningar.

– Det har varit en mycket svår sanitär situation, säger Jeanette Silow.

Kommunen: Allt slängs

Alla saker som hittas sorteras i olika containrar. Innehållet kommer sedan att slängas.

– Om vi hittar värdepapper, pass, smycken eller andra saker som vi tror kan vara av värde kommer det att flyttas till polisens hittegods, sa dock Jeanette Silow under tisdagen.

Men enligt Jeanette Silow har bara en enda boende kommit förbi i jakt på sina tillhörigheter. Mannen saknade sitt körkort och fick leta i det utrymda lägret men utan någon framgång.

Senast under torsdagen räknar kommunteknik med att tomten ska vara färdigstädad och kunna överlämnas till markägaren.

Under dagen har polisen också avslutat sin insats på platsen.

– Det PL24-område som vi upprättade under tisdagen är avslutat. Nu sköter kommunen arbetet på egen hand och sedan övergår det i fastighetsägarens ansvar att hålla området inhägnat, säger Lars Förstell vid polisen.

Manifestation vid Stadshuset

Samtidigt som det gamla lägret håller på att jämnas med marken har ett femtiotal migranter slagit sig ner utanför Stadshuset.

Dit kom de under tisdagsförmiddagen efter att ha vandrat från det gamla läget till Malmös stadskärna. Här tänker de stanna till dess kommunen erbjuder dem en ny boplats.

– Vi ser det som en manifestation och inte en bosättning. Vi kommer inte acceptera vindskydd och tält. Då blir det ju en camping och då får vi göra en ny bedömning, säger Richard Glantz vid polisen till TT.

Andra såg avhysningen från Sorgenfri som ett bakslag för mycket. Under tisdagskvällen lämnade ett antal av dem Malmö med buss.

– Det var ett svårt beslut att återvända, men jag hade inte direkt något val. Det fanns ingen annan lösning nu, sa Gheorghe Niucu, 31, som var en av dem som valde att ta bussen tillbaka till sitt hemland.

Så här såg lägret ut den 1 november.
Foto: Fritz Schibli
Under onsdagen hade röjningsarbetet pågått i ungefär ett dygn. Då såg platsen ut så här.
Foto: Fritz Schibli
Knappt tio personer från kommunen arbetar nu med att röja upp. Senast torsdag räknar Malmö stad med att kunna lämna över till markägaren.
Foto: Henrik Högström
Nu har ett stort antal människor från lägret tagit sig till stadshuset i Malmö.
Foto: Fritz Schibli

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!