Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så rustar polisen inför toppmatchen

Cirka 2000 Djurgårdssupportrar uppskattas komma till Malmö på söndagen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ
MFF-Djurgården i Svenska cupen stoppades förra året efter att bangaler kastats in på plan. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

Polisen går upp i stabsläge inför seriefinalen på Malmö Stadion i kväll. 

– Det bedöms som en högriskmatch, säger Richard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Polisen har ökad närvaro i staden och kommer att flyga med helikopter.

Polisens uppskattning är att cirka 2000 Djurgårdssupportrar tar sig till Stadion på söndagskvällen för den allsvenska toppmatchen. 

Därför har myndigheten upprättat en särskild stab.

– Det är vanlig fotbollsmatch, ja, men också väldigt mycket folk. Vi ska se till att det inte sker ordningsstörningar och vi ska förebygga brott, säger Richard Lundqvist.

”Det förvärrar situationen”

Framför allt kring Lilla Torg och Gamla Väster, Centralplan och området runt Stadion kommer mycket folk att röra sig under eftermiddagen. Det handlar bland annat om Djurgårdsfans som ska ta sig från samlingsplatser till arenan – men också MFF fans som rör sig i riktning mot Stadion.

– När ett par tusen fans går till fots innebär det så klart trafikproblem och eventuellt irritation hos bilister. Men det finns inget alternativ, vi kan inte hindra ett par tusen att gå på gågator. Det förvärrar situationen, säger Richard Lundqvist.

Polisen bedömer matchen som en högrisksmatch och bemannar upp med ”folk så att det räcker för att kontrollera skeendet”.

– Det finns alltid inflöden till polisen. Vi kommer att hantera olika händelsen som de kommer. Djurgårdens supportrar ska ha en större samling. Sen om några individer vill bråka på något sätt hanterar vi det. Lika för MFF, naturligtvis, säger Richard Lundqvist.

Ingriper inte

Samtidigt informerar polisen om att patruller vid vissa tillfällen medvetet låter bli att ingripa vid en händelse.

Richard Lundqvist tar upp exemplet med pyroteknik – och att en del anser att polisen handfast bör ingripa. 

Varje enskilt polisiärt ingripande ska föregås av en behovs- och proportionalitetsbedömning – åtgärden ska vara rimlig i förhållande till situation och brott. Vidare är kontinuerliga taktiska övervägande och konsekvensanalys viktigt i Polisens arbetsmetodik – ingripande ska, så långt det är möjligt, utföras med fokus på att minimera risken för fysiska skador på gärningsperson, polisman och tredje person”, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi dokumenterar genom filmning och vi har ett bra kontaktnät. De som gör något har ofta gjort något förut, och kommer att lagföras i efterhand. Även om vi inte tar tag i det där och då, säger Richard Lundqvist.