Så reagerar politiker på imamens hat mot judar

Malmöimamen predikar avsky mot judar
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.
Foto: PETER KROON / PRESSBILD

Kvällspostens granskning om den judehatande imamen Basem Mahmoud har väckt starka reaktioner bland Malmös invånare och politiker.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tycker att det är bra att imamen polisanmälts.

Det är avskyvärt”, skriver hon i ett mejl.

– Om man vill bo i en judehatande islamistisk stat så ska man ha klart för sig att det inte är i Sverige, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. 

Under måndagen publicerade Kvällsposten granskning av reportern Jenny Strindlöv om en imam i al-Sahaba-moskén beläget i en källare i Rosengård.

Han heter Basem Mahmoud och uttrycker ofta avsky mot bland annat judar och andra imamers insatser i Sverige.

– Dessa imamer vill bara behaga de otrogna, de representerar inte oss. De representerar ingen. Vi hatar dem, säger Basem Mahmoud i en predikan med ett tusentals visningar på Youtube. 

Rosengårdsimamens uttalanden har väckt starka reaktioner bland Malmös invånare och politiker.

Torbjörn Tegnhammar (M) är oppositionsråd i Malmö.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Gripas och utvisas”

Torbjörn Tegnhammar (M) är oppositionsråd i Malmö stad och skrev ett långt inlägg på Facebook efter att artikeln publicerats. 

”För den aktuella imamen finns bara en lösning. Han måste gripas och utvisas. Det finns ingen plats för honom i Sverige. Vi gav honom en fristad och han tackade genom att hetsa mot både andra som fått samma fristad och mot landet som generöst och osjälviskt tagit emot honom. Inget provocerar mig mer.” skriver han bland annat i inlägget.

När Kvällsposten når honom står han fortfarande fast vid sina starka åsikter om imamen.

– Det är vedervärdigt det han säger och tyvärr är det inte någonting nytt att det finns denna typ av antisemitism i Malmö – men ändå blir man rent ut sagt äcklad av hur vissa människor uttrycker sig om sina medmänniskor. Sedan provocerar det mig särskilt när det är en människa som vi i Sverige och Malmö gett en fristad åt och att han vägrar andra människor samma fristad, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Basem Mahmoud vid en av sina fredagsböner.

”Oerhört problematiskt”

Han tycker att det ger islam och muslimer ett dåligt namn när extremister agerar på det vis som imamen gör. 

– Det är oerhört problematiskt för det finns redan omfattande islamofobi i svenska samhället och detta drar hela den gruppen i smutsen i mångas ögon. Som Malmöpolitiker behöver man ägna mycket tid ibland åt att förklara att den här typen av religiös extremism inte är representativ för våra invånare, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Även kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har reagerat kraftigt på imamens uttalanden.

Det är avskyvärt. Det är bra att han är polisanmäld för hets mot folkgrupp”, skriver hon i ett mejl. 

Basem Mahmoud vill inte svara på Kvällspostens frågor när vi besöker moskén.

”Jag har aldrig sagt så”

Hon fortsätter:

Jag känner också tacksamhet för dem som står upp för demokratiska värden och gör motstånd mot hatpredikanter av alla slag, trots att de också står i skottgluggen för detta hat.”

Imamen Basem Mahmoud förnekade sina uttalanden om att judar är ”grisars och apors avkomma” när reportern Jenny Strindlöv ställde frågor om det.

– Jag har aldrig sagt så. 

Det finns på film när du säger så. 

– Jag vill faktiskt inte diskutera mer med dig. Det är inte din sak att undersöka såna här grejer. Du är inte expert på religion. Du kan inte arabiska. Du kan ingenting. Du är inte jude heller så vad har du med saken mellan mig och judarna att göra? Islamist hyllade terror-imam  – fick ha kvar vapenlicensen 

Reporter Daniel Olsson om vapenmannens bakgrund

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!