Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö i BBC-dokumentär: ”Värsta området”

En stad som berör. Malmö har på senare tid fått stå som symbol internationellt för ett förändrat Sverige. I en ny dokumentär från BBC undersöks sanningshalten i denna nya Sverige-bild.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sverige anses internationellt vara ett innovativt, öppet och progressivt land. 

Men en kör av kritiska röster har på senare tid gjort Sverige-bilden mörkare. 

Den internationella bilden har förändrats.

I en BBC-dokumentär porträtteras nu Malmö. 

I en ny dokumentär på BBC försöker den brittiska journalisten Gabriel Gatehouse förstå utvecklingen i Sverige de senaste åren.  

Från att ha ansetts vara ett mönsterland gällande sjukvård, välfärd och jämställdhet – har bilden svärtats ner av debattörer och politiker runtom i världen. 

Polisen: ”Värsta området”

För att förstå Sverige besöker BBC bostadsområdet Rosengård i Malmö. 

En som intervjuas är polisen Glenn Sjögren. Han har varit polis i Malmö i fyra decennier. 

– Detta är vad man kallar för det värsta området, säger Glenn Sjögren, och pekar ut en plats där en ung kille nyligen i utsattes för en dödsskjutning. 

Vänder på berättelsen

Därefter visar journalisten Gabriel Gatehouse hur enkelt det är att som journalist manipulera fakta och hur noggrann han måste vara för att hitta rätt balans i rapporteringen om Malmö. 

Han visar till exempel hur han kan klippa intervjuerna olika för att lägga tonvikten på olika ställen och styra hur människor tänker.

Han spelar också tillbaka intervjun med Glenn Sjögren några minuter och visar hur Sjögren också berättade att brotten i Malmö minskat. 

– Vad som ökar är de spektakulära skjutningarna, säger Glenn Sjögren. 

Varken mardröm eller utopi

I dokumentärens slut intervjuas en andra generationens invandrare i Rosengård. Han tycker att det finns fog för att kritisera Sveriges utveckling de senaste åren.

Plötsligt dyker en flykting från Syrien upp vid hans sida – som i stället lovprisar Sverige. 

För BBC-journalisten blir det talande för vad som är den riktiga historien om Malmö och Sverige: Det är varken en mardröm eller en utopi.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!