Så öppnar Danmark igen – nya lättnader

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mette Fredriksen (S) är Danmarks statsminister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Danmark öppnar upp flera delar av landet trots stor politisk oenighet.

Från och med måndag får bland annat upp till tio personer samlas utomhus och skolelever återvända till skolan.

– Det finns många partier som vill ha mycket mer även nu, och här har vi försökt hitta en balanspunkt, säger statsministern Mette Frederiksen (S) till TV2

På måndag genomförs lättnader på flera coronarestriktioner i Danmark. Det bestämde regeringen och resterande partier i Folketinget under torsdagskvällen. 

Men alla är inte helt nöjda med de nya beskeden. Oppositionspartiet Venstre ville att näringslivet skulle få större lättnader.

– Utgångspunkten från regeringen och stödpartierna var att det inte borde öppnas mer före påsk. Jag hade hoppats att fler skulle få återvända till sin skola och galleriorna kunde öppnas. Men det fanns ingen majoritet för det, säger Jakob Ellemann-Jensen, till TV2. 

Danmark har sammanlagt 223 000 bekräftade coronafall.
Foto: STELLA PICTURES

”Mycket nöjda”

Sofie Carsten Nielsen är partiledare för Radikale Venstre. Hon känner sig nöjd med de nya lättnaderna. 

– Vi är mycket nöjda med att vi kan vara mer tillsammans utomhus. Man kan hålla en påsklunch för 10 personer utomhus. Och vi kan spela mer sporter, för risken för infektion är lyckligtvis mycket låg ute. Och sedan kommer vi att träffas på måndag och förhoppningsvis göra ett långsiktigt brett avtal, säger hon till DR

Hon påpekar att ”alla barn” så långt det är möjligt bör återvända till skolan efter påsk.

Sofie Carsten Nielsen är partiledare för Radikale Venstre.
Foto: Pressbild

”Många är trötta”

Partierna kommer att ha sammanträde på måndag igen för att diskutera hur man tänker mer långsiktigt kring coronarestriktionerna. 

– Jag vet att många är trötta på situationen och begränsningarna, men vi gör mycket för att undvika att sätta andra i fara och vi är bra på att låta oss testas. Men vi måste se till att vi inte släpper taget nu, för risken finns kvar, säger Mette Frederiksen (S), statsminister, till TV2. 

Detta gäller i Danmark på måndag

Skolelever i grundskolor såväl som i ungdoms- och vuxenutbildning i huvudstadsregionen kan återvända till skolan igen. Det kommer att ske enligt samma testmodell som i resten av landet.

Det är möjligt för full återöppning och full närvaro för studenter som måste delta i certifikatämnen och för studenter i skolpraktikplatser över hela landet.

Samlingstaket höjs från fem till tio personer utomhus. Hälsovården rekommenderar att du bara träffar fem personer inomhus.

Samlingstaket höjs för organiserad utomhussport, fritid och förening från 25 till 50 personer.

Samlingstaket för gudstjänster utomhus tillåts för upp till 50 personer. Detta ändrar inte tillämpade regler för inomhusgudstjänster och så vidare.


Källa: TV2. 

Hör larmsamtalet efter mordförsöket: ”Snälla, skynda er”

"Efterlyst" spelar upp samtalet från händelsen i Malmö i november

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!