Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sa nej till ”huvudduk” – nu följer nästa kommun

Staffanstorp har sagt ja till förbud mot huvudduk – nu vill Skurup följa efter.Foto: TOMAS LEPRINCE
Bilden är en genrebild. Foto: Colourbox/ Antony McAula

Staffanstorp röstade i veckan ja till att förbjuda huvudduk i skolan.

Nu vill Sverigedemokraterna i Skurup följa efter, uppger Lokaltidningen.

Förslaget uppmärksammades stort i veckan. 

Moderaterna som styr tillsammans med Sverigedemokraterna i Staffanstorp röstade i torsdags onsdags igenom förslaget om att huvuddukar ska förbjudas på skolorna i kommunen. 

– Jag tycker att det är olämpligt att barn ska bära huvudduk. Sedan har jag inget emot om vuxna kvinnor bär det om de har valt det själva, sa kommunalråd Christian Sonesson (M) till Kvällsposten dagen innan omröstningen. 

Förslaget klubbades igenom med 7 röster mot 4.

Enligt kommunalrådet Christian Sonesson (M) var det ett korrigerat förslag som röstades igenom. Ordet slöja hade bytts mot huvudduk och förbudet gäller till sjätte klass.

Vill förbjuda huvudduk

Nu uppger Lokaltidningen att Skurup vill följa efter – och utöka det.

 I en motion till fullmäktige skriver man att partiet vill att ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal inte skall vara tillåtet i Skurups kommuns förskolor och grundskolor”.

Men trots att förslaget har klubbats igenom i Staffanstorp kommun är det inte säkert att det finns ett juridiskt stöd.

– Vi på Skolverket har tittat på den här frågan 2012, och vi kom fram till att det inte är tillåtet eller förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan, säger Andreas Lindholm, jurist på Skolverket, till P4 Malmöhus.

SVT Nyheter Skåne har pratat med Vilhelm Persson, docent i juridik vid Lunds Universitet. 

– Jag har väldigt svårt att tro att de få gehör för ett förbud. Skolverket har tidigare kommit fram till att det skulle strida mot religionsfriheten.