Så mycket kostar drottning Margrethes lyxbåt: ”Galet”

Fartyget har genomgått många dyra reparationer genom åren.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Enligt SE och HØR är inte kungafamiljen med under själva seglingen utan stiger först ombord, en stund innan fartyget anländer till en kaj.
Foto: MARTIN HøIEN / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN

Drottning Margrethes fartyg Dannebrog är ett flytande hotell som kostar skattebetalarna runt 35 miljoner kronor om året. 

Båten tycks ligga drottningen varmt om hjärtat men bränslekostnader, personalkostnader och reparationer gör den till ett dyrt lyxhotell där danska folket står för notan.

Fartyget gjorde sin första resa i maj 1932 och firar nästa år sin 90-årsdag. Men som det ser ut nu blir det allt svårare för Dannebrog att hålla sig ovanför vattenytan. 

På vägen till Färöarna fick skeppet vända tillbaka till Danmark för att repareras och under åren har det fått genomgå flera dyra reparationer.

21 miljoner bara på reparation

Drygt 823 000 kronor uppskattas fartyget dra bränsle för varje år. Sedan ska alla anställda på båten få betalt vilket brukar landa på runt 12,5 miljoner årligen, skriver Se och hør.

Den största kostnaden tycks dock vara den att rusta upp fartyget. De ständiga reparationerna kostar i genomsnitt runt 58 000 kronor om dagen vilket motsvarar 21 miljoner om året, Se och hør.

Ett snordyrt flytande hotell

Enligt kungahusexperten Søren Jakobsen fortsätter myndigheterna lappa ihop vraket eftersom de är medvetna om att det danska folket inte kommer gå med på att ett nytt fartyg tar vid när Dannebrog inte orkar längre.

– Jag tror inte att de kommer att få ett nytt. Så frågan är om man inte vill offra vad det kostar att få det att segla. Det kommer nog att finnas en politisk majoritet för det. Men rationellt borde det skrotas, för det är väldigt dyrt att låta drottningen använda det som ett flytande hotell, säger han till Se och hør.

För 25 miljoner skulle kungafamiljen kunna bo på de några av de dyraste hotellen under sina sommarresor på Färöarna eller på Grönland och samtidigt spara danskarna en större summa.

– Det är galet. Du kan bygga ett hotell för de här pengarna. Men jag tror inte att man kommer att pyssla med det eftersom det betyder något för drottningen. De vill behålla det på grund av historien, men de vill inte ge henne en ny. Och så blundar man för kostnaderna hittills, säger Søren Jakobsen till Se och hør.

Räddningsinsats till havs

Samtidigt har fartyget haft sina hjälteuppdrag. Bara för några dagar sedan var danska drottning Margrethe ombord när det kungliga skeppet genomförde en räddningsinsats. En mindre båt hade hamnat i sjönöd i Kattegatt och fick hjälp att bogseras in till land.


FLER NYHETER: Regnovädret har skakat Sverige

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!