Så minns du bättre – Sveriges bästa berättar

Martin Nilsson vinnare i tävlingen Sveriges bästa minne 2019
Foto: Idriz Zogaj/Svenska Minnesförbundet
Totalt var det tio grenar och ett par exempel är ”30 minuter siffror” och ”Historiska årtal”.
Foto: Samuel Engkvist

Han är lärare i minnesteknik - och även svensk mästare i minne.
I helgen knep Martin Nilsson SM-titeln.
– Det var spännande ända till slutet och jag fick verkligen slita i sista grenen för att säkra guldet, berättar den nyblivne svenske mästaren.

 I vanliga fall är Martin Nilsson, 43, lärare i minnestekniker på Katedralskolan i Lund. Kursen han undervisar i är ett tillval för gymnasieelever och pågår ett helt år.
Nu har han också titeln ”Sveriges bästa minne”. 

Även med som minneslärare blev det tufft i tävlingen som hölls i söndags i Lund.
Det var jämnt i de olika grenarna fram till den sista då de tävlande i den sista grenen skulle minnas en hel kortlek – och det så snabbt som möjligt. 

Totalt var det tio grenar och ett par exempel är ”30 minuter siffror” och ”Historiska årtal”.
– Jag kom ihåg 800 siffror på 30 minuter och 55 årtal på fem minuter. Det är fiktiva årtal i tävlingen av typen en ny kontinent uppstår, alltså inte verkliga årtal, säger Martin.

Så minns du bättre

I korthet går Marin Nilssons minnessystem ut på att bygga så kallade ”minnespalats”, alltså rum i en byggnad där man ”lägger” det som ska kommas ihåg. I martins fall är det hans eget hem
Martin tar ett exempel med en inköpslista.
– Säg att jag ska köpa en morot. Då är moroten så stor där den står i hallen att jag måste tränga mig förbi den, vilken jag ska köpa har dödat tre vampyrer som ligger där i hallen.
Använd kontraster, alltså inte skor i skohyllan utan saker som bryter av.
När du ska komma ihåg så går du in i ”palatset” och tänker på var du lagt det du ska komma ihåg,

Martin Nilsson hade också bytt sin minnesteknik inför den här tävlingen och Svenska Minnesförbundet - som arrangerar tävlingen - liknar det vid att det är ungefär som att byta sving i golf. Alltså en ganska stor förändring för den tävlande.
Men tors systembytet gick det alltså bra för Martin som slog fyra personliga rekord på vägen mot guldet.

Den sista tävlingsgrenen handlade alltså om att memorera ordningen i en hel kortlek på kortast möjliga tid och där jobbade Martin med att korten fick symboliseras av personer.
Hjärter nio var Brad Pitt och ruter knekt var Armand Duplantis

Delta i forskningsprojekt

Snart ska minnesläraren och SM-vinnaren syssla med minnesträning på en mer akademisk nivå. Han ska delta i ett forskningsprojekt tillsammans med forskare vid Umeå universitet om minne och det är hans kurs på Katedralskolan som är forskningsobjekt. 

SM-silvret gick till en annan skåning, Victor Bull från Lund och Emma Andersson från Öjersjö i Partille kommun utanför Göteborg tog brons.

EM i minne

Under helgen avgjordes även EM i minne och där vann Andrea Muzii från Italien som också slog två världsrekord. På andra plats kom Sylvain Estadieu från Frankrike, men som bor i Göteborg och brons fick Sussane Hoppauf från Tyskland.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!