Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lyckades My tappa halva sin kroppsvikt

My Westerdahl som 13-åring (längst till höger). Bredvid henne står jämnåriga kompisen Viktoria. I dag väger hon 86 kilo (bilden till vänster). "Ser jag ut så här resten av livet kommer jag vara nöjd för jag vet att jag faktiskt mår bra", säger My.

KARLSKRONA. När My Westerdahl, 24, ställde sig på vågen för tre år sedan visade den bara ERROR. Då bestämde hon sig för att förändra sitt liv radikalt för att bli av med övervikten. Tre år senare har hon tappat 76 kilo med hjälp av ändrade kostvanor och träning.

– När vågen visade ERROR tänkte jag bara "jag kommer äta mig själv till döds", säger My Westerdahl till Kvällsposten.

Bloggar om LCHF

My Westerdahl bloggar om vikt, självkänsla och LCHF. Här kan du läsa hennes blogg: http://lchfingenjoren.blogg.se/

Under hela sin barndom och tonårstid kämpade My mot övervikten och den dåliga självkänslan. När My var sju år insjuknade pappan i cancer och för att bearbeta sorgen började hon tröstäta.

– Jag åt så mycket socker att jag blev beroende. Jag var redan lite tjock som bebis men då blev det mycket värre, berättar hon.

Gick upp igen

My hade utöver viktproblemen besvär med både astma och allergier och fick åka in och ut ur sjukhuset som liten. Mamman blev allt mer orolig för dotterns hälsa och skickade henne mellan olika läkare och dietister. Men dieterna fungerade bara kortvarigt och under hela tonårstiden förblev My en så kallad jojobantare.

– Jag kunde gå ner 30 kilo med Viktväktarna men sen gick jag upp all vikt igen. Det blev som en ond cirkel, för ju sämre jag mådde av min övervikt, desto mer tröståt jag.

Omgivningens hårda ord satte spår hos My som gjorde allt hon kunde för att bli av med övervikten.

– Det var verkligen inte lätt att vara överviktig som barn. Jag hade en väldigt dålig självbild och fick alltid höra att jag skulle äta mindre och träna mer, säger My Westerdahl.

2010 var My 20 år och hade fortfarande inte hittat en sund relation till mat. Hon fick ändå en rejäl chock när hon ställde sig på vågen den där dagen.

– Vågen går upp till 160 kilo så när jag såg att det stod ERROR blev jag livrädd, säger hon.

My bestämde sig för att ställa sig i kö för att göra en magsäcksoperation. Men bara några veckor senare kom hon över en bok som skulle förändra allt. Boken handlade om en ny diet, LCHF, som tillät fett men uteslöt kolhydrater.

– Först tyckte jag att det lät skrämmande - alla dietister jag någonsin hade träffat sa ju att fett var farligt. Det lät för bra för att vara sant, men samtidigt hade jag ju ingenting att förlora.

I väntan på magsäcksoperationen lade My om sin kost helt och hållet. Där hemma kastade hon ut bröd, pasta, ris och lightprodukter.

– För första gången i mitt liv kände jag mig mätt och kilona bara rasade av mig. När jag till sist fick en operationstid så tackade jag nej.

Hade kopplat ihop mat och känslor

Efter ett år hade hon tappat 30 kilo och kunde äntligen hantera sitt sockerberoende. Dessutom var hennes tidigare problem med astma och allergier var som bortblåsta. Däremot kände My att dieten inte räckte.

– Jag förstod att jag skulle behöva avgiftas också psykiskt. Under hela mitt liv hade jag kopplat ihop mat och känslor men framför allt hade jag ingen som helst självkänsla.

Sakta men säkert blev My förlåtande och snäll mot sig själv för första gången i sitt liv. I kombination med kosten och den psykiska träningen började hon även gå till gymmet och kilona fortsatte rasa av henne. I dag väger hon 86 kilo. Var vikten kommer stanna på bryr hon sig inte så mycket om längre.

– Det handlar om att hitta den vikt som man mår bäst av själv och att välja en hållbar diet. Ser jag ut så här resten av livet kommer jag vara nöjd för jag vet att jag faktiskt mår bra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!