Hand i hand med de härliga semestertiderna kommer också inbrottstider. Om du ska lämna ditt hem obevakat i sommar, så finns det några knep för hur du lurar tjuvarna och slipper inbrott.
För stöldligorna finns det många sätt att ringa in tjuvarna på, till exempel utgår de från ålderstruktur. I bostadsområden med befolkning i medelåldern betyder ofta att de boende har en stabil ekonomi - och värdefulla saker. Det lockar även med områden som har många äldre.
Lika många inbrott
Men Anders Telsing berättar att det är ungefär lika många inbrott i flerfamiljshus som i villor.
– Det är ungefär lika vanligt med inbrott i villor som i flerfamiljshus, det är jämt skägg där, berättar Anders Telsing.

I villor kan det ibland vara något mer undanskymt - vilket gör det lättare för tjuven att smyga in utan att bli sedd. I flerfamiljshus är det ibland brist på saker som säkerhetsdörrar.
– Där kanske det saknas tillräckligt skalskydd, vissa har inte säkerhetsdörrar och ibland finns det lås som är för svaga. Det är oftast äldre bostäder som saknar den här typen av skydd, säger Anders Telsing.
Signalera att någon är hemma
För att förhindra inbrott är det alltså viktigast att signalera att man inte är bortrest, och visa att det är aktivitet i huset.
– Det handlar om de här klassikerna, se till att brevlådan inte blir överfull så att det ser ut som ingen är hemma och hämtar posten. Vi brukar ofta tipsa om timer för både lampor och radio, det är ingen dum idé, säger Anders Telsing.
Han tipsar också om att inte visa upp att man är bortrest på sociala medier, och att försöka vidarekoppla samtalet om man fortfarande har en fast telefon.
– Bor man så att man har en trädgård är det också bra om någon granne kan klippa gräset, nu kanske det inte behövs lika mycket den här sommaren, skrattar Anders Telsing.

Viktigt med grannsamverkan
För att förhindra inbrott är det viktigt att arbeta tillsammans, och polisen uppmanar till grannsamverkan.
– Fördelen under semestertider är ju att det är ljust ute länge, att fler människor är lediga och många är ute och rör sig. Största ökningen av inbrott är under årets mörka dagar, säger Anders Telsing. Därför är det viktigt med grannsamverkan och att arbeta tillsammans för att förhindra inbrott året om.
Såhär skyddar du dig mot inbrott:
Larm
Ett larm kan göra att tjuven väljer bort ditt hus. Om du bor nära dina grannar kan ett larm som låter vara bra. Ett larm med kamera avskräcker tjuven och kan dessutom hjälpa polisen att klara upp brottet.
Det finns ljudlarm som låter upp till 140 decibel, vilket gör det svårt att vistas i huset - det är på gränsen till vad man klarar av och efter bara ett litet tag mår man dåligt över den höga ljudnivån.
Ta hjälp av grannarna
God grannkontakt är A och O. Be grannar om hjälp med att få det att se ut som att någon är hemma: låna ut garageuppfarten, flytta saker på tomten, klippa gräset, ta in posten och dylikt. Be de som är hemma att hålla uppsikt över bilar som passerar.
Om du är bortrest länge så kan du någon klippa gräsmattan, hänga sin tvätt på din torkställning,
skotta snö och göra fotspår i snön vid huset, och
slänga sopor i din soptunna ibland.
Det är även bra om någon kan parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.
Lämna inte värdesaker framme
Lägg inte värdesaker och dyr elektronik så den syns utifrån.
Förvara värdesaker på udda ställen. Många tjuvar går direkt in i sovrummet där smycken ofta göms.
Fotografera även av dina värdefulla föremål, det underlättar om de blir stulna.
Märk dina värdesaker med märk-DNA.
Gör det svårare för tjuven
Släpp aldrig in någon okänd i din bostad.
Ingen tjuv vill bli upptäckt. Sätt upp lampor som tänds av rörelsedetektorer om du bor i hus, även på baksidan. Se till att altandörren inte är helt skyddad från insyn.
Använd en timer som tänder lamporna under vissa av dygnets timmar. Ett mörkt hem är alltid intressant för tjuvar.
Lås ytter- och altandörren och fönster, då blir det svårare för tjuven att ta ut stöldgodset.
Se även över skalskyddet vid exempelvis altandörren: kanske är det läge att komplettera med ett aluminiumskydd utanför träkarmarna på altandörren.
Städa inte för mycket
Det ska helst se ut som det pågår full aktivitet hemma, som om någon vore hemma. Städa inte för snyggt, diska inte för mycket och låt någon leksak ligga kvar i trädgården. Om det syns att någon är borta vågar tjuven lättare gå in.
Lämna inte stegen framme.
Många larmar bara husets första våning. Därför klättrar tjuvarna i stället upp till våning två. Lås in stegen så blir det företaget lite svårare för tjuven.
Få skjuts till flyget
Undvik att ställa bilen på långtidsparkeringen. Tjuvarna spanar efter bilar och kollar upp adressen via registreringsnumret.
Sociala medier
Undvik att skriva ut under vilka perioder som du är borta. Se till att dina semesterbilder bara är synliga för dem du är vän med på Facebook. Om du lägger upp – var noggrann med att inte skriva hur länge du är borta, eller
Ny satsning för att förhindra inbrott
För att undvika så många inbrott som möjligt så får nu varje medborgare som hämtar ut ett nytt pass en broschyr med tips och råd om hur man bäst skyddar sig mot bostadsinbrott under just semestern.
– Det ska delas ut tusentals broschyrer nu om just detta, och vi manar verkligen till att de som får en läser den och tar till sig råden, säger Anders Telsing.
Det är en stor kampanj ur ett brottsförebyggande perspektiv inför sommaren och hösten.
– Det står allt om trädgårdsstegar, säkerhetsdörrar och brytskenor, det är ett extra sätt för att kunna arbeta tillsammans, säger Anders Telsing.
Antal inbrott i Sverige år 2017:
22 600 bostadsinbrott polisanmäldes
13 800 av bostadsinbrotten skedde i villor
8 800 av bostadsinbrotten skedde i lägenheter
14 800 inbrott i källare och på vind anmäldes
5 900 inbrott i fritidshus anmäldes