Så lurades köpare av Blocket-bedragaren

Meddelandena visar köparens kontakt med mannen efter Blocket-annonsen.
Foto: Polisen

En man i 20-årsåldern misstänks för penningtvättsbrott genom att ha fått swishade pengar till sig från lurade Blocketköpare. 

I falska annonser har han låtsats sälja Playstation 4 och mobiltelefoner.

Mannen ska sedan ha tagit ut pengarna eller förbrukat dem.

Det var i början på december förra året som fem Blocketköpare ska ha blivit lurade. Tre av dem försökte köpa Playstation 4 och två av dem mobiltelefoner. Överenskommelsen var att de skulle swisha halva beloppet innan den fejkade säljaren skulle frakta varorna.

De skickade belopp mellan 661-1621 kronor. 

Köparna har swishat en del av beloppet i förskott till en man i 20-årsåldern. Han ska ha fått pengarna på sitt konto, sedan förbrukat eller gjort sig av med pengarna. Totalt ska mannen ha fått nästan 5 800 kronor swishat till sitt konto, enligt utredningen.

”Åtgärderna har syftat till att dölja att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna”, står det i åtalet. 

När köparna hörde av sig och frågade efter paketet möttes de av tystnad.

Nekar till brott

I förhör säger mannen att han varken känner till numret eller mejladressen som står bakom Blocketkontot. Han säger att han inte vet hur det kan ha gått till. 

Att pengarna fanns på hans konto menar att han fick reda på det först när polisen kontaktade honom. 

Innan dess hade en kvinna, som blivit lurad på pengar, ringt upp honom och frågat om varan var på gång. I förhör menar han att han inte förstod vad kvinnan menade. 

Mannen åtalas för fyra fall av penningtvättsförseelse och ett fall av penningtvättsbrott.

Han förnekar brott men är villig att betala ersättningsanspråk, om han inte redan har gjort det, förklarar han, då han menar att han har swishat tillbaka pengar till flera av personerna. 

Ingen av de fem säger att de fått tillbaka pengarna och de yrkar alla på skadestånd, som varierar mellan 661 och 1621 kronor. 

Se väderkaoset dra in över Kristianstad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!