Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lurades ID-kaparen – av personalen på Ica

När 23-åringen gick in på Ica Kvantum i Åhus tog hans id-kapningsturné slut. Butiken på bilden är en annan Ica-butik. Foto: TT NYHETSBYRÅN

När en 23-åring skulle hämta ut ett paket på Ica Kvantum i Åhus anade personalen oråd. 

De slog larm och avslöjade en avancerad ID-kapare – som misstänks ha lurat 70 personer. 

– Det slumpade sig så att mannen försökte hämta ut ett paket där den kapade personen tidigare hade jobbat, säger åklagare Robin Andersson. 

23-åringen, som kommer från Örebro, gick in på Ica Kvantum i Åhus en dag i april. När han försökte hämta ut ett paket blev personalen misstänksam. Mannen som stod som beställare hade nämligen tidigare arbetat på just Ica Kvantum. Då lyckades de lura 23-åringen att stanna kvar i butiken. 

– Personalen förstod direkt att det var fel person som försökte få ut paketet och kallade på polis. Det var så hela härvan nystades upp, säger åklagare Robin Andersson till Nerikes Allehanda.

23-åringen greps av polis och hans tillvägagångssätt kunde kartläggas. Han misstänks ha tecknat abonnemang och samtidigt beställt surfplattor och mobiler. 23-åringen ska också enligt åklagaren ha beställt kläder för stora belopp. 

Det var när mannen skulle hämta ut ett paket som personalen började ana oråd. Foto: Colourbox

”Tyvärr inte så svårt”

Enligt åklagaren har 23-åringen angett främlingars personnummer när han beställt de olika sakerna. Han har angett ett telefonnummer och e-post som han själv förfogat över så att han har kunnat information om när varorna varit redo hämtas ut. Han har också vänt sig till folkbokföringen för att ta reda på var paketen skickas någonstans. 

– Efter beställningarna påstår jag att mannen har hämtat ut paketen genom att legitimera sig med sitt egna mobila Bank-ID i Postnords app. Vid några tillfällen har han använt sig av en stulen legitimation och utgett sig för att vara bud åt målsägande. Tyvärr är det inte så svårt att genomföra den här typen av brott som man skulle vilja, säger åklagare Robin Andersson till Nerikes Allehanda.  

23-åringen åtalas nu för flera fall av grovt bedrägeri och olovlig identitetsanvändning. 

– Det är en omfattande utredning där det finns omkring sjuttio målsägare. Sammantaget handlar det om teknikprylar till väldigt höga belopp som jag påstår att mannen lurat till sig. Det handlar om summor på över en miljon.