Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lurade 17-åringen köparna på Blocket

Den 17-årige pojken tros ha icsensatt ett omfattande bedrägeri mot köpare på Blocket och Tradera. De falska varorna som lades ut till försäljning var bland annat Michael Kors-väskor.
På en månad betalade minst 20 personer in över 45 000 kronor till 17-åringens konto.
Nätkunderna gick i fällan och köpte gärna de falska serviser som 17-åringen la ut till försäljning. Det var bland andra Gustavsbergs Berså och Musselmalet från Royal Copenhagen

Den 17-årige pojken lurade skjortan av sina kunder på både Blocket och Tradera.

Pojken verkade under namn som Jessika och Sandra och bjöd ut både exklusiva handväskor och dyrt samlarporslin till intresserade spekulanter.

Men i själva verket var allt en stor bluff. Under en månad lyckades pojken lura till sig sammanlagt 45 000 kronor från de aningslösa köparna.

Minst 19 personer gick i 17-åringens fälla innan allt avslöjades och pojken greps av polisen.

I polisförhör förnekar pojken brott och säger att han hotats och utnyttjats av flera personer som krävde åtgång till hans konto.

Kontakterna mellan pojken och de som utnyttjade honom ska ha tagits på en skolgård i Malmö. 17-åringen säger i polisförhör att han hotades till livet om han inte ställde upp på planen.

Åklagaren tror dock inte att detta är den rätta versionen, utan har åtalat pojken för att på egen hand ha genomfört de aktuella bedrägerierna i 20-talet fall. De drabbade personerna som gått på nätbluffen finns över hela landet.

Populära varor

Den 17-årige pojkens knep för att bluffa till sig pengarna var att annonsera ut populära varor på köp och säljsajterna Blocket och Tradera.

Det handlade i några fall om dyra mobiltelefoner som slumpades bort för 2 700 kronor.

Men framför allt var det populära skinnväskor av märket Michael Kors. I annonsen lovade pojken att väskorna var hundra procent äkta och att det fanns både kvitton och "dustbag" till.

En väska kostade 1300 och en annan 1400 kronor.

Men kunderna på nätet som betalade in de aktuella summorna fick aldrig några väskor.

Märkesporslin

På samma sätt lurades kunder som fallit för 17-åringens annonser om märkesporslin. Det handlade bland annat om kaffegods Gustavsbergs "Berså" och teservis "Musselmalet" från Royal Copenhagen.

Den sistnämnda lades ut till försäljning i 25 delar till det otroligt låga priset av 2 800 kronor. Allt var bluff förstås, men aningslösa kunder betalade ändå in pengarna och väntade på kopparna.

I något fall betalade en av de lurade kunderna för samma bluffvara två gånger.

En av kunderna anade dock oråd till sist och startade ett eget detektivarbete för att söka sanningen bakom annonserna.

– Jag minns att det var en person som kallade sig "Emma" som ringde från dolt nummer. Sedan fick vi ett mejl om att vi skulle betala in 3100 kronor för varan och frakten.

Bilden avslöjade

Men den utlovade Stig Lindbergs-servisen "Berså" från Gustavsberg dök aldrig upp som ett postpaket som utlovats. I köpet skulle ingå sex koppar med fat, fem extra fat, en mjölkkanna, ett saltkar samt ytterligare delar.

Den lurade kunden säger i polisförhör att man ganska snart insåg att säljarens e-post konto och det namn som uppgetts på Blocket-annonsen inte stämde överens med varandra.

Man utnyttjade dessutom en smart funktion genom Google Chrome där man kan söka på bilder genom att högerklicka på objektet för att få fram historiken på bilden.

- Då visade det sig att exakt samma annons varit publicerad på en blogg för exakt sex år sedan, berättar den bedragna kunden i förhör.

Riskerar skadestånd

De drabbade kunderna har enligt åklagarens redovisning blivit av med olika summor, mellan 1018 kronor och 6900 kronor.

När 17-åringen till sist kallades till förhör hos polisen följde hans mamma med.

Pojken hävdade envist att andra ungdomar hotat honom och att det var de som egentligen stått bakom Blocket-bluffen.

Den enda delaktigheten 17-åringen skulle ha haft var att han hämtat ut pengarna från kontot och därefter skickat dem vidare till de okända ungdomarna.

I åtalet mot 17-åringen ingår nu förutom huvudmisstanken om bedrägeri även alternativyrkandet penninghäleri.

Åklagaren yrkar dessutom att pojken och hans mamma, som är vårdnadshavare, ska betala skadestånd på summan motsvarande den aktuella svindeln.