Så löste polishundar bevisen mot Madsen

Sjuårige Ben har jobbat som specialsökhund i fem år. Nyligen var han en av de svenska hundar som sattes in i sökandet efter Kim Walls kropp.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Hundföraren Johan Esbjörnsson kallades in för att söka efter Kim Wall. Med sig till Danmark hade teamet en av speciasökhundförarnas båtar, baserade i Skåne.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ben är tränad på att hitta spår efter blod, sperma och döda människor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ben har markerat för ett fynd. Belöning sker i form av någon minuts lek med favoritbollen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Polisens specialsökhundar håller till på en gård utanför Lund.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
De svenska hundarna är specialtränade att söka i vatten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Hundföraren Johan Esbjörnsson tillsammans med Ben.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
1 / 8

Peter Madsens förklaring kring vad som hände ombord på ubåten Nautilus håller på att smulas sönder.

För en dryg vecka sedan hittas fler kvarlevor som enligt dansk polis motbevisar Madsens version av hur den svenska journalisten Kim Wall dog.

Bevisen kunde säkras efter att svenska, specialtränade kriminalsökhundar assisterat dansk polis i sökarbetet.

Hundföraren Johan Esbjörnsson beskriver uppdraget som ovanligt på flera sätt.

– Det var väldigt speciellt att jobba till havs. Även ärendet som sådant. Det kändes bra att kunna bidra.

Det blåser så äppelträden böjer sig, regnar horisontellt och oktoberkylan kryper under funktionskläderna.

Det är en dag med skitväder. Men även en utmärkt dag för att träna kriminalsökhunden Ben i att hitta blod, sperma och döda människor.

– Vi försöker träna hundarna under så olika förutsättningar som möjligt. Och vi försöker höja svårigheten hela tiden, säger hundföraren Johan Esbjörnsson.

Håller till på gård utanför Lund

Här på en gård utanför Lund håller polisens specialsökhundar till. En långsmal huvudbyggnad, en sidobyggnad med utbildningslokaler, ett garage och ett stalliknande uthus där hundarna har sina bås. Här finns även kylar och frysar för de preparat man använder när hundarna tränas: blod från Blodcentralen i Lund, sperma från Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö och material från likfynd som man får via rättsmedicin i Lund.

En vanlig dag är fylld av träning. Eller förberedelse för ett planerat uppdrag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ben är sju år gammal och den svartbruna springer spanieln har väntat i bilen medan Johan Esbjörnsson visat runt på gården. 

– Han är fantastisk. Han är alltid glad för att arbeta. 

Johan Esbjörnsson har jobbat som polis i 40 år, 28 av dessa som hundförare. De senaste fem åren har han och Ben varit ett team. Just den här blåsiga dagen sysselsätter sig teamet med att förbereda sig för ett inplanerat sök veckan efter. Och med att träna Ben i att spåra.

Svenska hundarna tränade att söka i vatten

Ben är en av sex svenska kriminalsökhundar. Han är tränad till att hitta blod, sperma och döda människor. När Ben tränas på polisens gård eller vid en sjö i närheten använder Johan Esbjörnsson material man fått från rättsmedicin i Lund. Tyg, kläder eller lakan som hittats vid en död person.


LÄS MER: Detta har hänt – ubåtsfallet dag för dag 


När en människa dör startar förruttningsprocessen nästan omedelbart. Inom 30 minuter har kroppen börjat brytas ned, en process som startar i magen. Under förruttningen bildas kadaverin, en illaluktande vätska, som lämnar kroppen. 

Det är den vätskan hundarna spårar.

De svenska kriminalsökhundarna har även en specialkunskap: de är tränade på att söka i vatten. 

Kallades in för att söka efter Kim Wall

Det var därför som dansk polis i mitten av augusti hörde av sig till sina svenska kolleger. De behövde hjälp att leta efter den försvunne svenska journalisten Kim Wall som saknades efter en tur med den danske hobbyingenjören Peter Madsens egenkonstruerade ubåt på Öresund.

Men när förfrågan kommer är långt ifrån alla hundarna tillgängliga. Två är på övning i Ukraina, en är på semester och ytterligare en hund saknar vaccin och pass och kan därför inte jobba utanför Sverige. 

Bara två team är tillgängliga för den omedelbara insatsen. Johan Esbjörnsson och Ben kommer att ansluta någon vecka senare.


- - -


På kvällen den 10 augusti seglar ubåten UC3 Nautilus ut från Köpenhamn. Ombord finns Peter Madsen, ubåtens konstruktör. Madsen är lite av en kändis i Danmark, den egensinnige hobbyingenjören har gjort sig ett namn som "Raket-Madsen", han bygger nämligen inte bara ubåtar utan även raketer. Målet: att bli den förste människa som skjuts ut i rymden i en egenkonstruerad farkost.

Kim Wall var med på Peter Madsens ubåt Nautilus

Kvällen den 10 augusti finns ytterligare en person ombord på ubåten. 30-åriga Kim Wall är en svensk frilansjournalist. Trots sin unga ålder är hon redan en bra bit på väg in i en lysande karriär i en tuff bransch. Kim Wall har rapporterat från världens alla hörn och hennes reportage har publicerats i ansedda tidningar som New York Times, Guardian och South China Morning Post och prestigemagasin Harpers och Foreign Policy.

Nu är hon med Madsen på ubåten, resan är en del i förberedelserna inför ett reportage om den excentriske dansken och hans projekt.

Sista kända bilden på Kim Wall. Här syns om med Peter Madsen på ubåten Nautilus utanför Köpenhamn.
Foto: LÄSARBILD

På natten slår Kim Walls pojkvän larm. Kim Wall har inte kommit hem som avtalat. Under morgonen går larmet ut och på några timmar mobiliseras en massiv sökinsats efter den nu saknade ubåten. Under förmiddagen siktas båten i Kögebukten och Peter Madsen räddas från vattnet av några fritidsfiskare samtidigt som ubåten går till botten. Madsen erbjuds torra kläder och en värmande filt. Men han avvisar erbjudandet.

"Om det är okej med er, vill jag bara få gå in i mig själv för ett ögonblick", ska han ha sagt, enligt fritidsfiskarna.

Peter Madsens första lögn om Kim Wall

Till en början hävdar Peter Madsen att han släppt av Kim Wall i Köpenhamn under kvällen. Men Kim Wall är försvunnen och polisen misstänker att något inte står rätt till. Dagen efter att Peter Madsen plockats upp ur vattnet ställs han inför en häktningsdomare i Köpenhamn. Han häktas misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. 

Knappt tio dagar senare hittas en kvinnotorso i vattnet utanför Köpenhamn. En DNA-analys visar att kvarlevorna tillhör Kim Wall. I början av september omhäktas Peter Madsen, nu misstänkt för att ha mördat Wall och för brott mot griftefriden genom att ha styckat hennes kropp. Han nekar till brotten.


LEIF GW PERSSON: Snart kan en celldörr slå igen bakom en livstidsdömd Peter Madsen


Redan veckan efter Kim Walls försvinnande kontaktar dansk polis sina kolleger i Sverige. Köpenhamnspolisen har då bekräftat att man utgår från att Kim Wall är död och att man letar efter en kropp. Med största sannolikhet finns kroppen i vattnet och nu ber man svensk polis att bistå med sina hundar, som till skillnad från de danska kriminalsökhundarna är tränade att söka efter döda människor i vatten.


Sökningar efter Kim Walls kropp i Kögebukten.
Foto: KENNETH MEYER / RITZAU

Hundföraren Lars-Göran Eriksson och labradoren Ace från Stockholm är ett av de två team som först åker till Danmark, det är första gången de ska komma att söka efter en död människa till havs.

Att söka till sjöss är i grund och botten inte annorlunda är att söka på land: det hunden söker på är kadaverin, en illaluktande vätska som lämnar kroppen – och samspelet mellan hund och förare är avgörande.

Sökningarna efter Kim Wall fokuserades på Kögebukten

De svenska hundarna är förvisso specialtränade till att söka i vatten, men de är vana vid att att söka vid mindre insjöar. 

– Gaserna som lämnar en död kropp ska transporteras genom vatten. Och i vattnet finns det flera skikt, varav vissa inte släpper igenom gasen. Och då rör sig gasen med strömmarna, till den av någon anledning rör sig vidare upp till ytan. Det kan röra sig om en bra bit, det beror på ebb och flod och kyla och andra faktorer.

– Söker vi av en insjö i Stockholmsområdet är det en insjö på kanske 400 gånger 1 000 meter så kan vi inte missa med så mycket, gasen går rakt upp och fyndet ligger ofta rakt ner, säger Lars-Göran Eriksson.

Sökningen efter Kim Wall bedrivs utifrån den förmodade väg ubåten färdats under natten då den svenska journalisten försvann. Man fokuserar på på Kögebukten, där också Madsens ubåt sjönk.

Vissa dagar var det dessutom väldigt hög sjö

Arbetet genomförs under bitvis svåra förhållanden.

– Vi hade inga referenspunkter förutom det digitala sjökortet. Vissa dagar var det dessutom väldigt hög sjö. Vi hade ingen tidigare erfarenhet av det, säger Lars-Göran Eriksson.

Vid sökning till havs och på land söker hundar efter samma doftämne. Det som skiljer sig mellan de två sökmiljöerna är arbetsförhållandena, förhållanden som ställer synnerligen höga krav på hundens karaktär.

– Det handlar även om ifall hunden kan åka båt, vi har haft hundar som inte klarar det. Det måste även vara en hund som är lugn och stabil. 

Svenska journalisten Kim Wall.
Foto: PRIVAT

Komplicerad kommunikation

Ytterligare en aspekt av arbetet som kompliceras till sjöss rör kommunikationen mellan hund och förare. I vanliga fall, ute i terräng eller i en lägenhet, markerar hunden ett fynd genom att i princip lägga nosen på platsen där den markerar ett fynd. Av naturliga skäl är det inte möjligt när man befinner sig ute till havs.

– De flesta hundar skäller. Min hund grymtar mer och vill nästan hoppa i. Då vet man att han hittat något, säger Lars-Göran Eriksson.


LÄS MER: Nya bevisen mot Peter Madsen: Mordfilmer 


Under söken efter Kim Wall var hans labrador Ace en av de hundar som markerade för fynd.

– Det gjorde alla hundar från oss. Det svåra kommer sen när man ska hitta själva fyndet. 

– Man sökte 600 hundra meter åt varje sida från där hunden har gjort markering. Och då hade vi ändå fel med ungefär 400 meter.

Hyllar danska polisens jobb i Kim Wall-fallet

Lars-Göran Eriksson poängterar dansk polis avgörande insatser. De svenska hundarnas arbete har varit en bit i ett pussel där analys av strömmar, vind och temperatur, kartläggning av ubåtens rutt och ytsök varit andra viktiga beståndsdelar.

Som sista, och avgörande, bit har dykare den danska försvarsmakten gått ner och letat där hundarna markerat.

Lördagen den 7 oktober bekräftar dansk polis att man gjort nya fynd kopplade till Kim Wall. Hennes huvud och ben har hittats tillsammans med kläder och en kniv. 

Jens Möller leder utredningen kring Kim Walls död.
Foto: JENS CHRISTIAN

Fynden har gjorts efter att de svenska specialsökhundarna markerat på vissa platser i Kögebukten.

– Det är Kim Walls huvud som har hittats. Huvudet låg i en påse, och i påsen låg också metallbitar, berättade Jens Möller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen, vid en pressträff i samband med att fynden gjordes.

Att kvarlevor och föremål knutna till brottsoffret säkras är viktigt, inte bara för de poliser som utreder händelsen.

– Det är dels en utredningsdetalj, men också för att Kim Walls anhöriga ska få en hel person, när hon en dag ska begravas, berättade Jens Möller.

Peter Madsen tyst efter senaste fynden

De specifika fynd som gjordes i Kögebukten, med hjälp av de svenska hundarna Ben och Ace, ses som synnerligen viktiga, inte minst när det gäller att fastslå dödsorsaken.

Fram tills de senaste fynden av Kim Walls kvarlevor har Peter Madsen under förhör svarat på polisens frågor. Enlig försvarsadvokat Betina Hald Engmark har Madsen varit fast inställd på att samarbeta och under häktningsförhandlingar har han själv lagt ut texten om sig själv, sina projekt och om sin version av resan som slutade med Kim Walls död. 

Men efter de senaste fynden i Kögebukten tystnar Peter Madsen. Plötsligt vill han inte längre prata med polisen eller svara på frågor.

Peter Madsen har suttit frihetsberövad sedan han räddades från havet när Nautilus sjönk.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Madsen genomgår nu en rättspsykiatrisk undersökning som beräknas vara klar framemot nyår. Allt tyder på att han inom en snar framtid kommer att åtalas för att ha mördat och styckat Kim Wall.

Fram tills dess fortsätter dansk polis att lägga det pussel som man hoppas ska få Peter Madsen fälld för mord och brott mot griftefriden. Många har bidragit med bitar till det pusslet, inte minst de hundar som i vanliga fall håller till i Stockholm och på den vindpinade gården utanför Lund.


- - -


När regnet börjar falla över träningsgården utanför Lund den blåsiga dagen i oktober har det gått några veckor sedan Johan Esbjörnsson och Ben kom tillbaka från sökningarna i Kögebukten. I garaget står teamets båtar, de som användes i Danmark, på trailers.

Nu är det åter vardag, och det betyder träning.

Tidigare under förmiddagen har Johan Esbjörnsson varit ute i grannsamhället Södra Sandby och placerat ut spår med pipett, en droppe sperma vid en trädrot, en annan vid bakdörren på en byggnad. Nu släpper han Ben som ger sig i väg som en oljad blixt. 

Nos och öron släpandes i marken – svansen i spinn som en gräddvisp. 

När Ben får korn på sitt fynd markerar han genom att lägga sig blick stilla på backen och placera nosen precis vid fyndet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter bara några minuters sökande har Ben hittat det han söker: med ens lägger han sig på marken, helt stilla, med nosen pekande på en punkt. 

Johan Esbjörnsson markerar fyndet med en bjärt färgad markör och hade det varit skarpt läge – på en plats där ett misstänkt sexualbrott begåtts – hade det nu varit dags för polisens tekniker att ta vid och säkra beviset.

Som hundförare i Polisregion Syd jobbar Johan Esbjörnsson oftast i civila kläder, det blir lättare och många uppskattar att man håller lite låg profil, säger han.

Man vet aldrig vem som är på platsen, det kan till exempel finnas anhöriga där

När de andra kollegerna från hundträningsgården utanför Lund letar efter narkotika, vapen eller sedlar letar Johan och Ben efter döda människor. Människor som kan ha utsatts för ett grovt våldsbrott. Det ställer höga krav på hur de uppträder.

– Vi försöker arbeta på ett värdigt sätt. Det går inte att gå omkring och skrika när vi är ute och jobbar. Man vet aldrig vem som är på platsen, det kan till exempel finnas anhöriga där. Vi försöker alltid bemöta folk som kommer fram på ett korrekt sätt, säger Johan Esbjörnsson.

Fynden markeras med speciella markörer. De är sterila, för att inte riskera att fynden kontamineras av hundförarens DNA.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ofta har Johan och Ben med sig uniformerade kolleger ute på brottsplatser. Ibland är de dock ute själva, något som ställer höga krav på säkerheten. Som hundförare måste Johan Esbjörnsson ha fullt fokus på sin fyrbente kollega, men på platser där det kan finnas personer som av olika anledningar inte vill att hundpatrullen ska göra några fynd är det viktigt att vara uppmärksam även på omgivningen.

Förarna och hundarna jobbar dagtid, men Johan Esbjörnsson har en tjänstetelefon och kan kallas in om behov skulle uppstå akut. Något som det dock måste finnas tid för är träning, hundarnas färdigheter måste underhållas och justeras under hela yrkeskarriären.

Placerar preparat i behållare

I en standardövning, som används från det att hundarna börjar träna, placeras ett preparat i en av sex kliniskt rengjorda behållare. När hunden markerar vid rätt burk kommer en belöning – och beteendet betingas och förstärks.

– Vi använder ofta övningen för att kalibrera hundens nos. Ibland måste hunden tränas för att bli mer känslig, ibland för att bli mindre känslig. Det går inte att jobba med en hund som bara står och nosar noga på en och samma plats, säger Johan Esbjörnsson.

Hundförarnas egenkonstruerade doftutsläppsmaskin för liksök i vatten är under konstruktion. I bakgrunden syns de kylar där blod och sperma till träning förvaras.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Träningen är ingen vetenskap och hundförarna tvingas ofta pröva sig fram.

– Ibland önskar man att det fanns exakta svar, men sanningen är den att vi inte riktigt vet hur det fungerar, vi vet inte exakt vilka faktorer som gör att hundarna kan spåra rätt.

Det gäller även träningsmetoder. I ett uthus på gården står en tingest, till det yttre likt en luftpump. Det är en egen konstruktion under utveckling. Målet är en maskin som kan laddas med preparat från en avliden människa och sedan portionera ut doft under vattnet under kontrollerade former för att träna sök till havs eller vid sjöar.

– Den är inte klar än. Jag har kontakt med några i Lund som ska hjälpa mig. Vi får se om vi blir klara med den, säger Johan Esbjörnsson.

På plats: Alexander Vickhoff, text och Christian Örnberg, foto
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Polisens tjänstehundar:

Polisens hundar kan delas upp i patrullhundar och specialsökhundar.

Patrullhundar är ofta schäferhundar och används för skydd, spårning, att jaga rätt på folk och vid demonstrationer och andra ordningsuppdrag.

Patrullhundarna har tuffare arbetsmiljö och har därför i allmänhet kortare tjänstgöringstid än specialsökhundarna.


Det finns 40 specialsökhundar i Sverige, varav sex kan söka på vatten. 

Specialsökhundar kan delas in i olika grupper.


Brandhundar: Söker efter eldsvådor och söker efter brandfarliga vätskor och liknande. Syftet är att kunna klarlägga om en brand varit anlagd. Brandhundar tränas också på att söka efter sperma.


BPU-hundar: En brottsplatsundersökningshund kallades förut spotthund och söker efter spår efter en gärningsman på en brottsplats. Den söker efter bland annat saliv, blod och hår.


Kriminalsökhundar: Söker efter blod, sperma och lik. Svenska kriminalsökhundar tränas, till skillnad från till exempel danska hundar, till att söka även i vatten. Kriminalsökhundarna används på platser där det begåtts ett grovt brott, ett sexualbrott eller när man letar efter en avliden person.


Narkotika- och vapenhundar: Kan även söka efter sedlar och, har man upptäckt, pass - då dessa är tillverkade av liknande papper och färg som sedlar.


Svenska polishundar skyddas inte av någon speciell lagstiftning. Om man ger sig på en polishund räknas det som skadegörelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!