Så lockades giraffen Marius in i döden

Foto: Keld Navntoft

Marius öde engagerar hela Danmark.

Den lilla giraffen avlivades under söndagsmorgonen vid Köpenhamns zoo för att han var överflödig.

Nu berättar veterinären Mads Bertelsen som genomförde avlivningen hur han lockade Marius med rågbröd - och sköt honom i huvudet.

– Giraffen fick en behaglig stund med rågbrödet. Det var det sista han såg, säger han till Ekstrabladet.

Avlivningen av 1,5-årige Marius har fått Danmark att rikta stenhård kritik mot Köpenhamns zoo, som fattade beslutet på grund av att Marius ansågs vara ett "överskottsdjur", och att det fanns risk för inavel i stammen om han skulle få leva.

Dessutom valde parken att obducera honom inför publik - något som också fått vreden bland djurvännerna att koka upp.

Nu berättar veterinären Mads Bertelsen att man bröt Marius vanliga rutiner för att locka ut honom, intet ont anande, och sedan avliva honom.

Lockades med giraffgodis

Enligt Ekstrabladet bestod Marius vanliga kost av hö och torrfoder, men under söndagen plockade man fram rågbröd, som beskrivs som giraffgodis, för att locka fram honom.

Sedan sköts han på nära håll.

– Alternativet var att ta honom till veterinären och bedöva honom. Men det hade orsakat onödig stress för honom. I dag var som vilken dag som helst för honom. Bara lite kortare, säger Mads Bertelsen till Ekstrabladet.

Blir mat åt lejonen

Han ställer sig oförstående till vreden över beslutet.

– Jag förstår att de flesta tänker att det är ett sött och vackert djur. Men det är kycklingar, grisar och boskap också. De här djuren är en del av något större, så nej, jag kan inte förstå varför folk tar detta så hårt, säger han till tidningen.

Delar av Marius kommer nu att användas till lejonmat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!