Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lever Ystadsbarnen efter omhändertagandet

Person i Ystadparets närhet: ”Det är så förfärligt sorgligt”.
De skånska barnen tros ha hållits isolerade i 19 år bakom höga plankväggar och förtäckta fönster. I flera fall var fönstren igenmurade. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
I det till synes medfarna hemmet på Österlen vistades fem barn i åldern 4-18 år.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Flera av barnen visste inte hur man gick på toaletten. De hade ingen tidsuppfattning och kunde varken knyta skorna eller skala en banan.Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

De skånska barnen tros ha hållits isolerade i 19 år bakom höga plankväggar och förtäckta fönster.

Först efter att kommunens skolchef fattat misstankar kunde de befrias från fångenskapen.

I dag lever barnen långt från sina föräldrar - som bara tillåts ha ett telefonsamtal på fem minuter varannan vecka med barnen.
Föräldrarna säger att de har kontakt med myndigheterna om barnen.
– Vi har ett fullgott samarbete med socialtjänsten, säger de i en kommentar.

Detaljerna om hur den skånska familjen levde blir nu allt fler och fler.

När skolchefen Dennis Hjelmström i Ystad till sist bestämde sig för att hälsa på familjen kunde början på den tragiska historien också nystas upp.

Men det skulle dröja hela 103 dagar efter det första larmet innan socialtjänsten åkte hem till barnen, avslöjar Sydsvenskan. Enligt kommunens första bedömning ansågs inte syskonen vara i akut behov av hjälp.

Enligt rådande lagstiftning ska socialtjänsten göra en akut bedömning inom 24 timmar efter att en orosanmälan kommit in.

Men varför det dröjde 103 dagar innan de fyra barnen omhändertogs vill Ystad kommun inte utveckla.

– Jag kan inte kommentera det, säger Mattias Gunnarsson, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Ystad till HD-Sydsvenskan

I det till synes medfarna hemmet på Österlen vistades fem barn i åldern 4-18 år. Samtliga utom det äldsta, som var myndigt, omhändertogs senare genom ett LVU-beslut av sociala myndigheter.

I utredningen visade det sig att inget av barnen gått i skolan under alla åren. Flera av barnen ska ha varit traumatiserade.

Enligt förvaltningsrättens dom levde barnen i en ”smutsig och stökig miljö med trasiga möbler och smutsiga sängar”.

Kunde inte gå på toa

Flera av barnen visste inte hur man gick på toaletten. De hade ingen tidsuppfattning och kunde varken knyta skorna eller skala en banan.

Ett barn blev matat trots att barnet var nära skolåldern. Ett äldre barn hade ingen kunskap om pengar eller hur dessa användes.

I dag har barnen skilts från föräldrarna och vistas i LVU-hem långt från föräldrahemmet.

Skolchefen Dennis Hjelmström har mött två av barnen.

– De verkade ha det bra. Både skolan och hemmet tar väl hand om barnen. Jag uppfattade det som att det rådde en kärleksfull omgivning på institutionen, säger han.

Vid besöket visade ett av barnen runt i lokalerna tillsammans med skolans rektor. 

Enligt Christer Olofsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ystads kommun, har lärarna som nu svarar för undervisningen sagt att prognosen för barnen är god.

Positiva signaler

– När vi kontrollerat skolgången har vi förstått att det är mycket bättre än vi kunnat förvänta oss, säger han.

Samtidigt tvingas föräldrarna förhålla sig till ett närmast unikt beslut - att endast få prata med sina barn på telefon i fem minuter varannan vecka.

Samtalen måste ske på högtalartelefon och med en annan vuxen närvarande, enligt ett beslut i socialnämnden.

Socialnämnden har motiverat beslutet med att föräldrarna tidigare utsatt barnen för ”allvarlig omsorgssvikt”.

Samtidigt har sociala myndigheter uttalat en allvarlig oro över att det äldsta omhändertagna barnet, en 17-årig flicka, fortfarande präglas av sådan lojalitet till sina föräldrar att hon ”fortsätter utöva kontroll över sina syskons mat, mediciner och toalettbesök när föräldrarna inte längre har den möjligheten”.

Kvällsposten har vid flera tillfällen haft kontakt med föräldrarna.

Svaren har skickats som sms och varit desamma:

”Vi har ett fullgott samarbete med socialtjänsten och kommer inte att ge några ytterligare kommentarer”. 

Prövas i domstol

Tvångsomhändertagandet av barnen har efter föräldrarnas protester prövats av både Förvaltningsrätten i Malmö och Kammarrätten i Göteborg. 

Båda har gått på socialnämndens linje och avslagit föräldrarnas begäran om mera umgänge. 

I en dom från i april i år konstaterar Förvaltningsrätten att barnen levt ett begränsat och isolerat liv. De har lett till att deras hälsa och utveckling allvarligt skadats, skriver rätten. 

Fortfarande frågar sig många hur detta kunde ske.

– Det är svårt att förstå. Men det finns andra fall från utlandet där människor isolerar sig från samhället. Det handlar ofta om människor som fått en extrem hållning till livet. Det kan gälla allt från religiösa skäl till vegansk extremism, säger kriminologprofessor Jerzy Sarnecki.

Kriminologen Jerzy Sarnecki.Foto: YLWA YNGVESSON

Han säger samtidigt att det är svårt att förstå att även Sverige drabbas av detta.

– Men jag frågar mig främst hur det är möjligt att samhället inte upptäcker detta på så många år. Här har nog både socialtjänsten och skolförvaltningen mer att förklara.

Liknande fall

Sarnecki tror att vi får se fler liknande fall även i Sverige i framtiden. 

– Färre och färre människor tycks leva helt vanliga liv nu för tiden. Men vad händer med barnen? Det man som barn missar är oroligt svårt att kompensera längre upp i åldrarna. Det leder till livslånga handikapp och därför är det viktigt att den här typen av händelser inte försummas av myndigheterna.

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjouren, en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättigheter, ställer sig också frågan hur Ystadsfallet varit möjligt.

– Det är en katastrof för de drabbade barnen. En fantastiskt stor del av deras liv har spolierats.

När tragiken avslöjades gjorde sociala myndigheter även en polisanmälan om misstänkt vållande till kroppsskada. En åklagare skrev dock av anmälan.  

– Jag anser att åklagare på nytt bör pröva om det kan ha begåtts något brott i anslutning till händelsen, säger Alhem.