Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lever hjärnskadade Christina, 37, i dag

Mor och dotter. Sedan några år bor den svårt handikappade Christina Hedlund åter hemma hos sin mamma Ann-Katrin Berggren. Bild från 2013.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Hjälp med allt. Mamma Ann-Kristin Berggren har hjälp av assistenter dygnet runt för att sköta hjärnskadade dottern Christina. Bild från 2013.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Framtiden för sig. Christina Hedlund var ung och frisk när hon åkte till Polen för en bröstoperation sommaren 2010.
Foto: PRIVAT
Ger sig inte. Ann-Katrin Berggren är nöjd med att fyra vårdanställda dömts till fängelse. Nu återstår skadeståndsprocessen – med tolv miljoner i potten.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Christina Hedlund, 37, som hjärnskadades för livet vid en bröstoperation i Polen 2010, bor nu hemma hos sin mamma Ann-Katrin Berggren, 67, i Limhamn.

Och mamma är tillfreds med beskedet att flera i vårdteamet nu dömts till fängelse.

– Ja, jag är nöjd. Det är ändå en rätt stark markering, säger hon till Kvällsposten.

På tisdagen kom nyheten att en polsk domstol har fällt fyra av fem i vårdpersonalen på den klinik i Gdansk där Christina opererades.

Anestesiläkaren får 1,5 års fängelse och yrkesförbud på fyra år. Klinikchefen får tio månaders fängelse och två års yrkesförbud. Två sjuksköterskor döms till 22 respektive 18 månaders fängelse.

Bara plastikkirurgen frikändes.

– Det är väldigt tragiskt det som hänt min dotter. Jag hoppas att ingen annan ska behöva gå igenom det här, säger Ann-Katrin Berggren, som själv är läkare.

Ville förstora sina bröst

Sommaren 2010 ville Christina Hedlund förstora sina bröst. Men på kliniken i Gdansk gick något fel, hjärtat stannade och hon vaknade inte ur narkosen. Av den polska domen framgår nu att hennes journal förfalskats och att chefer blundat för interna larm.

Efter fem dagar flögs Christina hem till Sverige och lades in på neurologen på universitetssjukhuset i Malmö. Hon fick plats på ett LSS-boende i Oxie – men sedan några år har hon flyttat hem till mamma i Limhamn.

Assistenter hjälper till med vården dygnet runt – och mamma märker framsteg. Ann-Katrin Berggren säger att hon nu i viss mån kan kommunicera med dottern.

– Hon hummar när jag säger saker. Förmodligen tror hon att hon säger hela meningar, berättar Ann-Katrin Berggren.

"Händer saker hela tiden"

– Och det går framåt. Det händer saker hela tiden, hon har jättebra assistenter. Det är absolut en fortgående process.

Domen i Polen ger Christina Hedlund ett skadestånd som motsvarar ungefär 160 000 kronor – men det är bara början.

Parallellt med brottmålet pågår en skadeståndsprocess. I den kräver Christina Hedlund en summa i storleksordningen tolv miljoner kronor.

Begär tolv miljoner kronor

Hon löper ingen risk att behöva betala motpartens kostnader eftersom hon har beviljats fri rättegång i Polen.

– Domen i brottmålet stärker absolut Christinas kort i skadeståndsprocessen, säger Bengt Wahrolén som är hennes juridiska ombud i Sverige.

– Summan är en mix av utlägg som Christinas föräldrar har gjort, ideellt skadestånd för sveda och värk, och pension som utgår under hennes livstid. Det kan bli tolv miljoner och det kan bli mycket mer.

Skulle de fyra i vårdpersonalen överklaga sina domar så kan det i sin tur även fördröja skadeståndsmålet.