Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lever dömda Sara Lundblad i fängelset

Sara Lundblad.
Martin Törnblad säger sig ha nya uppgifter om vem som mördade Göran Lundblad.
Foto: Micke Ölander
Göran Lundblad låg begravd på sin egen mark.
Foto: Karl Nilsson
Här på anstalten i Ystad sitter Sara Lundblad placerad.
Foto: Tommy Pedersen
Huset där ska mordet ha skett.
Foto: Karl Nilsson

Hon får ringa sin kompis en gång i månaden, och hon får handarbeta i cellen.

Men smink är förbjudet.

Mördaren och tidigare miljonarvtagerskans Sara Lundblads liv i fängelset i Skåne är tufft.

Hon har ansökt om att få ha kontakt med sina svärföräldrar, men det har avslagits.

Sin son får hon däremot träffa, och en kompis kan hon ringa en gång i månaden från anstaltens telefon.

Sara Lundblad började avtjäna sitt straff på kvinnofängelset Hinseberg utanför Örebro, men sitter i dag på Ystadsanstalten. Även här sitter enbart fångar som är kvinnor. Det finns 65 platser i säkerhetsklass 2, sluten anstalt, och 14 platser i säkerhetsklass 3 som är mer öppna.

Sara Lundblad är dömd till 18 års fängelse för att ha mördat sin egen far.

Bakom brottet ligger en komplicerad historia som har sin grund i ett familjeföretag.

Sara Lundblad skulle ärva familjeföretaget

Göran Lundblad och hans far byggde tillsammans upp en förmögenhet genom tillverkningsindustri och genom ägande av skogsfastigheter. I en tidigare intervju med Kvällsposten har hon berättat om sin familj och förmögenheten.

- De hade ju det här pipföretaget Pipenta. Det är därifrån allt kommer. Det gick med vinst och sedan hade min farfar ett annat företag också vid sidan av. Det gjorde termostater och gick ju jättebra det företaget, säger Sara Lundblad i intervjun. 

Och Sara Lundblad gick i pappans fotspår och var den självklara arvtagaren. När hon var 18 år fick hon farfaderns andelar i företaget som gåva. Själv anpassade hon sin utbildning till sin utstakade framtid.

- Jag gick ju i skogsskola och allt möjligt. Och sedan gick jag ju på gymnasiets ekonomlinje. Så det där kunde jag, säger hon. 


LÄS MER: Så ska Sara Lundblad frias för mordet på sin pappa


Göran Lundblad mördades enligt domen av Sara Lundblad och Martin Thörnblad i samarbete. De sköt honom i sängen. Sedan begravde de hans kropp på hans egen mark. I två år var han "försvunnen". Missing people kallades in för att hjälpa till med sökandet. Sovrummet där fadern skjutits gjorde Sara om till matrum.

Förbjuden kärlek

Men det perfekta brottet var inte perfekt. Kroppen hittades och mördarparet åkte fast och dömdes. Sara Lundblad menar att hennes något ovanliga kompetens låg henne i fatet och att hon är oskyldigt dömd.

- Jag blir falskt anklagad att jag skulle ha planerat att köra över pappa i skogen, bara för att jag är kvinna och kör i skogen. Det är så de lägger fram det. Jag har de kunskaperna, varför skulle jag inte kunna köra över pappa, utbrast hon vid ett tillfälle under intervjun. 


LÄS MER: "Vet att det finns vittnen som kan fria mig"


Göran Lundblad, far till Sara, uppskattade inte hennes kärlekshistoria med Martin Törnblad. Han trodde att den nye mannen ville lura av Sara Lundblad hennes rikedomar.

Litegrand är hon själv inne på samma linje och menar att hennes pappa aldrig skulle ha accepterat att Martin Törnblad flyttade in i hans hus.

Hon kommer att vara omkring 40 år när hon kommer ut. 

Själv anser Sara Lundblad att hon är dömd på felaktiga grunder.

- Folk har utnyttjat den här situationen för att försäkra sig om att jag måste bli fast och jag kan tycka att det är läskigt, att folk kan få hitta på saker som är fel, säger hon.

Kvällsposten avslöjade i mars i år att den kände brottmålsadvokaten Mikael Nilsson undersöker vilka möjligheter som finns för Sara Lundblad att få resning i Högsta domstolen och frias för mordet på sin pappa. 

– Det finns omständigheter som jag anser bör utredas, har Mikael Nilsson tidigare sagt till Kvällsposten.

Nya uppgifter – möjlig resning

En sådan omständighet är att Martin Törnblad överraskande begärt att få bli förhörd av Kalmar-polisen och då lämnat nya, detaljerade, uppgifter om vem som mördade Göran Lundblad.

Kammaråklagare Gunilla Öhlin har i samtal med Kvällsposten förnekat att hans uppgifter än så länge lett till några särskilda åtgärder.


LÄS MER: Misshandlades i fängelset


Kriminalvården har beslutat att Sara Lundblad inte ska beviljas regelbundna permissioner. Hon får heller inte slussas ut via halvvägshus eller liknande.

Eftersom hon anses sakna empatisk förmåga tror Kriminalvårdens utredare att risken är större att hon begår fler våldsbrott.

Sitt eget smink får hon inte ta in på anstalten. Det funkar inte att visitera henne på ett säkert sätt om parfymen och mascaran finns på anstalten.

Sara Lundblad har avböjt att medverka i den här artikeln.

Mordet på Göran Lundblad

•Sista livstecknet från Göran Lundblad är då han 29 augusti 2012 ringer en nära anhörig. Dagen efter, den 30 augusti, skjuts han till döds i sin säng på gården i Förlösa utanför Kalmar. Den 10 september anmäls han försvunnen, men det sägs också att han kan vara på semester.

•Den 25 september polisanmäls försvinnandet av en släkting som inte anser att det som hänt är normalt eller stämmer med Görans vanor. Den 15 november inleder polisen telefonavlyssning mot Sara Lundblad och Martin Thörnblad. Men utredningen leder inte vidare.

•Nästan två år senare berättar Martin Thörnblad för Missing Peoples Therese Tang om mordet. Hon larmar polis och den 19 juni 2014 grips paret. Två veckor senare hittas Göran Lundblads kropp på den plats som Thörnblad pekat ut.

•Den 7 november 2014 åtalar kammaråklagare Gunilla Öhlin paret för mord och den 20 januari 2015 faller dom i Kalmar tingsrätt. 18 år ska båda två sitta i fängelse, enligt rätten. Båda överklagar. I hovrätten erkänner Martin Thörnblad brott mot griftefriden. Fängelsestraffet fastställs. När högsta domstolen i juni i år meddelar att man inte kommer att pröva målet står domen fast.

En dag på Ystadsanstalten

7.00 Upplåsning.

7.10-7.40 Frukost och medicinering.

7.50-11.20 Sysselsättning: Arbete, skola eller program.

11.25-12.00 Lunch.

12.05-12.20 Medicinering.

12.50-13.20 Promenad.

13.25-16.30 Sysselsättning.

16.30-17.00 Kvällsmat.

17.25-17.55 Terrassöppning.

18.15-18.30 Medicinering.

18.30 Avdelningen (korridor med fem rum) stängs.

18.45-19.00 Inlåsning i rummet.

Så ser cellen ut

•Bostadsrummet på en anstalt är mellan 7 och 8 kvadratmeter stort.

•Rummet är möblerat med skrivbord, stol, väggfast säng och toalett.

•Dörren är en vanlig dörr, men med dubbla lås.

Ystadsfängelset: Yoga och utbildning.

Ystadsanstalten har 65 platser, alla i säkerhetsklass 2, reserverade enbart för kvinnor. Men det är ingen skillnad mot en sluten klass 2-anstalt för män.

– Det är ingen större skillnad. Säkerhetsklass 2 för män ser ut som säkerhetsklass 2 för kvinnor. Bostadsrummen är identiska. Den fysiska strukturen kan se olika ut, men det beror på hur gammal anstalten är. Kirseberg här i Skåne som är stängt nu, där fanns inte toalett på rummet.

På Sveriges andra kvinnofängelse, Hinseberg, bedrivs utbildning i svetsning och textilindustri. I Ystad består arbetet av förpackning och montering. Intagna som deltar i detta tjänar mellan 11 och 13 kronor per timme. De intagna kan också välja att läsa in grundskola eller gymnasium. Tidigare fanns yrkesutbildning, till exempel i städning.

Sedan några år har anstalten också en hälsoprofil.

– Det var en stor debatt kring att de förskrevs mycket mediciner på anstalterna. Då ville vi se vad vi kunde göra för att balansera det. På mansanstalterna finns det ett stort fokus på träning. Men även där är nu fria vikter borttagna och man fokuserar mer på kardiovaskulär träning. Det handlar inte om att bygga upp sig, utan om att förbättra konditionen, säger Annika Barchan.

Kvinnorna erbjuds yoga, mindfulnessträning, kostkoll och individuella träningsprogram.

– Allt det här är validerat. Man ser över tid att det fungerar. Man kan se att förskrivningen har gått ner och att kvinnorna hanterar stressen bättre, säger Annika Barchan.

Det finns också en isoleringsavdelning med tre platser.

– Den används uteslutande vid våld eller risk för självskada. Är det så kritiskt att man verkligen har hotat med att skada sig själv sitter man med personal hela tiden så att det inte händer något innan läkare kommer, säger Annika Barchan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!