Så lever de dömda för dubbelmordet i dag

RYMDE FRÅN UNGDOMSANSTALTER. Eddie Jönsson rymde två gånger från två olika slutna ungdomsvårdsanstalter. Här grips han av polis vid ett av dessa tillfällen. Foto: POLISEN

Eddie Jönsson har aldrig erkänt att han var med om dubbelmordet på Hallandsåsen för tio år sedan. Det gjorde hans då 17-årige kamrat som inte längre är hans vän.

- Jag lever ett ordnat liv, säger kompisen till Kvällsposten.

Eddie Jönsson har inte gjort samma val. Snarare tvärtom.

Båda dömdes för tio år sedan för morden på Emma Karlsson och Linda Jönsson. Så gick det sen.

I går var det precis tio år sedan Emma Karlsson och Linda Jönsson, båda 18 år, mördades i skogen på Hallandsåsen. Eddie Jönsson och hans kamrat dömdes för morden. De misshandlade flickorna svårt, innan de lämnades att dö i snön och kylan i januarinatten.

De båda mördarna slog aldrig larm, utan lämnade flickorna åt sitt öde. De hittades först 36 timmar senare - döda. De hade levt när de lämnades, och kämpat för sina liv.

Kvällsposten berättade i går om händelserna som ledde fram till flickornas död. I dag fortsätter granskningen av de oerhört uppmärksammade morden, med berättelsen om mördarna.

Det var Eddie Jönsson och hans kamrat, båda 17 år vid tillfället, som dömdes för morden.


Den 16 januari 2004 stämde Eddie Jönsson träff med Emma Karlsson träff vid en parkeringsplats intill Östra Karups kyrka på Hallandsåsen. Emma Karlsson körde dit med sin Renault Clio i sällskap med sin väninna Linda Jönsson.

Det blev början på tragedin.

Mannen som dömdes tillsammans med Eddie Jönsson är i dag 26 år gammal och lever på en annan ort i södra Sverige, under nytt namn.

Han ville inte låta sig intervjuas när KvP talade med honom på telefon.

- Jag har gått vidare i livet. Jag har lagt det som hände då bakom mig, säger han.

26-åringen fick det hårdaste straffet eftersom han till skillnad från Eddie Jönsson skulle fylla 18 år två månader efter mordet, den 17 januari 2004.

Domen blev åtta års fängelse för mord när hovrätten avkunnade den i augusti 2004.


Eddie Jönsson, som också lever under annat namn i dag, och dessutom har skyddad adress, var tio månader yngre och fick fyra års sluten ungdomsvård. Men Eddie var, enligt de som mötte honom under mordutredningen, betydligt hårdare till sinnet än sin äldre kamrat.

- Det var en märklig upplevelse. Trots sin ungdom visade han aldrig några känslor, säger pensionerade kriminalinspektören Kaj Bohlin som deltog i utredningen.

Redan under mordnatten försökte Eddie Jönsson skaffa ett alibi.

Han var inte heller främmande för att ljuga för Emma Karlssons mamma Helen Berntsson, när hon sökte upp honom för att fråga om han visste vad som hänt hennes dotter och hennes väninna Linda.

- Han tittade mig rätt in i ögonen och sa att han känner inte Emma, han har inte träffat henne, berättar Helen Berntsson i en intervju med Hasse Aro på TV3:s "Efterlyst".

Eddie Jönsson försökte också skylla morden på sin nära vän.

- Eddie Jönsson har aldrig erkänt. Hans kamrat ville däremot berätta när han väl hade bestämt sig för att tala sanning, säger Kaj Bohlin.

Eddie Jönsson påstod att hans kamrat sovit hos honom, men att han under mordnatten smugit ut och då mördat flickorna med sin bror.

Den historien kunde polisen smula sönder med hjälp av bland annat tekniska bevis. Men också på andra sätt:

- I den här utredningen ställde många ungdomar på orten upp och berättade vad de visste, minns Kaj Bohlin.

Fälldes för mord

Eddie Jönsson fälldes för mord delvis på grund av att 17-åringen vittnade mot honom. Men också för att hans blod påträffades i Emma Karlssons bil och glassplitter från bilens krossade rutor påträffades i hans kläder. På ett av hans plagg fanns också blod som kom från Emma Karlsson.

Vem var då Eddie Jönsson?

- Mitt intryck var att han kände att det var nödvändigt att på något sätt just leva upp till ryktet han hade, säger Kaj Bohlin.

Eddie Jönssons rykte var att han var den farlige - killen som inte kände några gränser och inte tvekade att lösa konflikter med våld. Men ingen kunde nog föreställa sig före den 17 januari 2004 hur farlig han kunde vara.

Frågan är om Eddie Jönsson själv förstod den saken och vad de sociala myndigheterna förstått.

Eddie Jönsson blev aktuell för de sociala myndigheterna redan när han var 15 år gammal.


I mars 2004 skriver socialnämnden i ett utlåtande till åklagare att den första av ett stort antal polisanmälningar mot Eddie Jönsson kom in den 19 december 2002. Under våren 2003 gjorde fältsekreterare i Båstad fyra anmälningar om att Eddie hamnat snett i tillvaron.

I en socialutredning säger Eddie Jönsson själv att han fått en viss status bland ungdomar "som han måste leva upp till", vilket bekräftar hur Kaj Bohlin uppfattade honom.

En del av Eddie Jönssons status ska också ha haft sitt ursprung i att han är släkt med den numera avlidne och rikskände Keith Cederholm. En gång dömdes Cederholm för mord på en 19-åring, men friades genom bland annat uppmärksammade reportage av Jan Guillou i tv-programmet "Rekord-Magazinet".


I Eddie Jönssons närmaste familj finns också en släkting som först själv dömdes till mord och senare tog sitt liv.

Bara två månader efter att Eddie Jönsson dömts för mordet på Emma Karlsson rymde han från ett slutet ungdomshem.

Året därpå dömdes han på nytt för bland annat olaga hot, bilstöld och hot mot tjänsteman. Precis som året innan hade han rymt från ett ungdomshem.

För tre år sedan greps Eddie Jönsson återigen och dömdes för bland annat grov misshandel och olaga frihetsberövande tillsammans med sin kusin som själv tidigare dömts för ett knivöverfall på en invandrare. Domen blev två års fängelse.

Hur var det då med hans kamrat, 17-åringen som också han hade gått vilse på väg in i vuxenlivet?

- Han var lättledd och hade troligen aldrig blivit en del av det här om han inte blivit god vän med Eddie, säger Kaj Bohlin.

Det framkommer i polisutredningen och andra handlingar att han haft vissa problem. Men inte nu längre, enligt honom själv.

- Jag har ingen kontakt med mitt tidigare umgänge, berättade 17-åringen, som numera är 26 år, när Kvällsposten talade med honom.

Enligt offentliga register har han inte haft någon kontakt med rättsvårdande myndigheter efter att ha släppts från sitt fängelsestraff.


Följ Kvällsposten på Facebook och få senaste nyheterna i ditt flöde

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!